List Of European Countries And Their Capitals With PDF

European Countries And Their Capitals

Last Updated: 6 December 2020

European Countries have always been amongst the best places to Tour, Live, and Work.

Countries like Berlin, Copenhagen, Geneva, Stockholm, and Vienna are popularly known for its life quality in Europe.

Some of the places in Europe like London, Paris, Amsterdam, and Rome are mostly visited for their Gorgeous Architecture and Tourist Attractions.

While cities like Belgrade, Budapest, Prague, and Lisbon are mostly visited by tourists for their low cost of living.

Facts:

  • Europe is separated from Asia by:
    • The watershed of the Ural Mountains
    • The Ural River
    • The Caspian Sea
    • The Greater Caucasus
    • The Black Sea
    • The Waterways of the Turkish Straits
  • Charles de Gaulle Airport is the largest International Airport in Europe located in France.
  • Countries that fall both in Asia as well as Europe:
    • Azerbaijan
    • Georgia
    • Kazakhstan
    • Russia
    • Turkey

Check Out: General Knowledge On Europe (Multiple Choice Questions)


List Of European Countries And Their Capitals


No.CountryCapital
1AlbaniaTirana
2AndorraAndorra la Vella
3ArmeniaYerevan
4AustriaVienna
5AzerbaijanBaku
6BelarusMinsk
7BelgiumBrussels
8Bosnia and HerzegovinaSarajevo
9BulgariaSofia
10CroatiaZagreb
11CyprusNicosia
12CzechiaPrague
13DenmarkCopenhagen
14EstoniaTallinn
15FinlandHelsinki
16FranceParis
17GeorgiaTbilisi
18GermanyBerlin
19GreeceAthens
20HungaryBudapest
21IcelandReykjavík
22IrelandDublin
23ItalyRome
24KazakhstanNur-Sultan
25KosovoPristina
26LatviaRiga
27LiechtensteinVaduz
28LithuaniaVilnius
29LuxembourgLuxembourg City
30MaltaValletta
31MoldovaChișinău
32MonacoMonaco
33MontenegroPodgorica
34NetherlandsAmsterdam
35North MacedoniaSkopje
36NorwayOslo
37PolandWarsaw
38PortugalLisbon
39RomaniaBucharest
40RussiaMoscow
41San MarinoSan Marino
42SerbiaBelgrade
43SlovakiaBratislava
44SloveniaLjubljana
45SpainMadrid
46SwedenStockholm
47SwitzerlandBern
48TurkeyAnkara
49UkraineKyiv
50United KingdomLondon
51Vatican CityVatican City

Fact Check


1. Which is the Largest Country in Europe?

Answer: Russia

2. Which is the Smallest Country in Europe?

Answer: Vatican City

3. Which is the Largest City in Europe by Population?

Answer: Istanbul (Turkey)

4. Which Sea surrounds the “United Kingdom”?

Answer: North Sea

5. Which is the longest River in Europe?

Answer: Volga River

6. Which Countries are called “Scandinavia”?

Answer: Denmark, Norway, and Sweden

7. Where is Disneyland in Europe?

Answer: Paris

8. What does the Italian word “Grazie” mean?

Answer: Thank You

9. Which Country is called “Land of Lakes”?

Answer: Finland

10. Which is the largest Port in Europe?

Answer: Port of Rotterdam (Netherlands)

Read More Good Articles
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here