General Knowledge About India With 500+ Questions (2021)

General Knowledge About India

Last Updated: 24 July 2021

Hi There, If You’re looking for General Knowledge About India, We got You covered!

This Article is a Complete Package of very important GK Questions and Answers on Various Topics of India.

You know many Questions are repeated every year on various Competitive exams like UPSC, SSC, CDS, etc.

Lead the Competition and Improve Your Marks because Many Important Questions and Answers on Static GK of India are discussed here with Relevant and on the Point Topic.

Make Sure to read all the Topics in this Article and share it with your friends if You find it helpful.

Art And Culture Of India


1. Which is the Oldest Amphitheater in Asia?

Answer: Rang Ghar (Assam)

2. Where is the Sangai Festival celebrated?

Answer: Manipur

3. Where is the famous “Hornbill Festival” celebrated in India? 

Answer: Nagaland

4. Gundecha Brothers are well known for which Genre of Hindustani Classical Music? 

Answer: Dhrupad

5. Who said, “For the next 50 Years let Mother India be the only God to be worshipped by the Indians”? 

Answer: Swami Vivekananda

6. Who introduced the two laws Vyavahar-Samta and Dand-Samta?

Answer: Ashoka

7. Which Indian Temple is called “The Black Pagoda” by the Europeans? 

Answer: Konark Sun Temple

8. Which State celebrates the famous “Bihu Festival”?

Answer: Assam

9. What is the Full Form of A.R. in the name of the famous Music Composer A.R. Rahman?

Answer: Allah Rakka Rahman

10. Where is the Elephant Festival celebrated every year?

Answer: Jaipur

11. How many Classical Dances are Recognised By The Sangeet Natak Akademi?

Answer: Eight

12. What is the Classical Dance of Tamil Nadu?

Answer: Bharatanatyam

13. Which Musical Instrument is played by Famous Amjad Ali Khan?

Answer: Sarod

14. Which Indian State Speaks the Konkani Language?

Answer: Goa

15. Which Indian States have only English as their official language?

Answer: Arunachal Pradesh, Nagaland, and Meghalaya

16. Which Indian State Speaks Kokborok?

Answer: Tripura

17. What is the Other name of Cheraw Dance?

Answer: Bamboo Dance

18. During Whose Reign, the use of Halo and Divine Lights was started in Painting?

Answer: Jahangir

19. Who was the first Asian to win the Nobel Prize?

Answer: Rabindranath Tagore

20. Who was the Composer of Vande Mataram?

Answer: Bankim Chandra Chatterjee


Related: General Knowledge On Assam: 150+ Questions And Answers


Chief Ministers Of Indian States


1. Who was the First Chief Minister of Tripura?
Answer: Sachindra Lal Singh

2. Which Chief Minister of Karnataka became the 11th Prime Minister of India?
Answer: H. D. Deve Gowda

3. Which Chief Minister became the 5th Vice President of India?
Answer: B. D. Jatti

4. Who holds the Record for Longest-Serving Chief Minister of all Indian states?
Answer: Pawan Kumar Chamling (25 Years)

5. Who is the First Female Chief Minister of India?
Answer: Sucheta Kripalani

6. Jayaram Jayalalithaa became the Longest Female Chief Minister of which Indian State?
Answer: Tamil Nadu

7. Who is the Longest Serving Chief Minister of Delhi?
Answer: Sheila Dikshit (15 Years 27 Days)

8. Who is the 8th Chief Minister of West Bengal?
Answer: Mamata Banerjee

9. What is the Minimum Age for Chief Minister Eligibility?
Answer: 25 Years

10. Which Female Chief Minister held Office for the Shortest Period of 23 Days?
Answer: V. N. Janaki Ramachandran

11. Who holds the Record for Youngest Chief Minister of India?
Answer: Pema Khandu (Arunachal Pradesh)
Details: He was Born on 21 August 1979, held Office from 17 July 2016 at the age of 36 Years 10 Months 27 Days.

12. Who holds the Record for Oldest Chief Minister of India?
Answer: Amarinder Singh (Punjab)
Details: He was Born on 11 March 1942, held Office from 16 March 2017 at the age of 75 Years 5 Days.

13. Who is the Longest-Serving Chief Minister of Gujarat?
Answer: Narendra Modi (12 Years, 226 Days)

14. Okram Ibobi Singh was the Former Chief Minister of Which Indian State?
Answer: Manipur

15. Which Lady was appointed as the Chief Minister of Tamil Nadu for 6 Times?
Answer: Jayalalithaa

16. Which State has the Maximum Number of President’s Rule?
Answer: Manipur (10)

17. Who is the Longest-Serving Female Chief Minister of Rajasthan?
Answer: Vasundhara Raje (10 Years, 10 Days)

18. Who holds the Record for the Youngest Chief Minister amongst all Union Territories of India?
Answer: M. O. Hasan Farook Maricar
Details: He was Born on 6 September 1937, held Office from 9 April 1967 at the age of 29 Years 7 Months 3 Days.

19. Which Indian Chief Minister did not have any Portfolio?
Answer: Jayalalithaa

20. Who is the Longest Incumbency Chief Minister of India?
Answer: Naveen Patnaik


Related: List Of Chief Ministers Of Karnataka + Interesting Facts


Longest-Serving Chief Minister Of India


No.Chief MinisterStateTerm
1N. Chandrababu NaiduAndhra Pradesh13 Years 230 Days
2Gegong ApangArunachal Pradesh22 Years 245 Days
3Tarun GogoiAssam15 Years 7 Days
4Shri Krishna SinhaBihar14 Years 304 Days
5Raman SinghChhattisgarh15 Years 4 Days
6Sheila DikshitDelhi*15 Years 25 Days
7Pratapsingh RaneGoa15 Years 250 Days
8Narendra ModiGujarat12 Years 226 Days
9Bansi LalHaryana12 Years 250 Days
10Virbhadra SinghHimachal Pradesh21 Years 11 Days
11Farooq AbdullahJammu & Kashmir*11 Years 16 Days
12E.K. NayanarKerala11 Years 10 Days
13Shivraj Singh ChouhanMadhya Pradesh13 Years 100 Days
14Vasantrao NaikMaharashtra11 Years 77 Days
15Okram Ibobi SinghManipur15 Years 8 Days
16Williamson A. SangmaMeghalaya14 Years 87 Days
17Lal ThanhawlaMizoram21 Years 55 Days
18S. C. JamirNagaland15 Years 200 Days
19Naveen PatnaikOdisha20 Years 137 Days
20N. RangaswamyPuducherry11 Years 333 Days
21Parkash Singh BadalPunjab18 Years 350 Days
22Mohan Lal SukhadiaRajasthan17 Years 175 Days
23Pawan Kumar ChamlingSikkim24 Years 165 Days
24M. KarunanidhiTamil Nadu18 Years 293 Days
25Manik SarkarTripura19 Years 363 Days
26Govind Ballabh Pant Uttar Pradesh11 Years 11 Days
27Jyoti BasuWest Bengal23 Years 137 Days
*Union Territory

Constitution Of India


1. Which Country’s Constitution is the Longest Composed Constitution on Earth?
Answer: The Constitution of India

2. Who is the Father of the Indian Constitution?
Answer: Bhimrao Ramji Ambedkar

3. When was the Indian Constitution Legally Enforced?
Answer: 26 January 1950

4. Where is the Original Constitution of India kept?
Answer: Parliament House in New Delhi

5. How many Branches are there in the Indian constitution?
Answer: Three

6. What are the Three Branches of the Indian Constitution?
Answer:
a) Executive
b) Judiciary
c) Legislature

7. Which Resolution became the Preamble of the Constitution of India?
Answer: Objective Resolution

8. Which Rights were not taken from the British Constitution into the Indian Constitution?
Answer: Fundamental Rights

9. What are the Fundamental Rights of an Indian Citizen?
Answer:
1) Cultural and Educational Rights
2) Right Against Exploitation
3) Right to Constitutional Remedies
4) Right to Equality
5) Right to Freedom
6) Right to Freedom of Religion

10. Who is the Longest-Serving Lok Sabha Speaker?
Answer: Ganesh Vasudev Mavalankar


Related: 100+ Indian Constitution GK Questions And Answers


11. How many Schedules does the Constitution of India have?
Answer: 12 Schedules

12. Which are the 3 Standing Committees of the Indian Constitution?
Answer:
1) Department Related Standing Committees (DRSC)
2) Financial Standing Committees (FSC)
3) Others Standing Committees (OSC)

13. Which House is known as the Lower House of the Parliament?
Answer: The Lok Sabha

14. From which Country, the Concept of Single Citizenship is included in the Indian Constitution?
Answer: United Kingdom

15. Who was the first Chairman of the Drafting Committee?
Answer: Dr. B.R. Ambedkar

16. How many Schedules did the Indian Constitution had when it was adopted in 1949?
Answer:  8 Schedules

17. Who has the Power to declare National Emergency?
Answer: The President of India

18. When was Indian National Flag Adopted?
Answer: 22 July 1947

19. What were the words added in the Preamble in 1976 by the 42nd Amendment?
Answer: Socialist, Secular, and Integrity

20. Which Constitutional Article was established for The National Commission for Scheduled Tribes (NCST)?
Answer: Article 338


Related: Quiz On Constitution Of India (Important Objective Questions)


Geography Of India


1. Which Place in India receives the Highest Rainfall annually?
Answer: Mawsynram (Meghalaya)

2. Name the Wind that blows in the Northern Plains during the summer?
Answer: Loo

3. Which Pass has been created by the Indus River?
Answer: Banihal Pass

4. With which Country India shares the Longest Border?
Answer: Bangladesh (4,156Km)

5. What is India’s rank in producing Sugarcane?
Answer: Second

6. Which river holds the Paithan Hydroelectric Project that was completed with the help of Japan?
Answer: Godavari River (Maharashtra)

7. Through how many States does Tropic of Cancer Passes in India?
Answer: 8 States
1) Chattisgarh
2) Gujarat
3) Jharkhand
4) Madhya Pradesh
5) Mizoram
6) Rajasthan
7) Tripura
8) West Bengal

8. In India, What is River “Yarlung Tsangpo” Known as?
Answer: Brahmaputra

9. Which is the Longest Bridge in India?
Answer: Dhola-Sadiya Bridge (Assam)
Explanation: The Bridge is also known as Bhupen Hazarika Setu, It is 9,150 m long.

10. What is the Percentage of Earth’s Surface covered by India?
Answer: 2.4%


Related: Quiz On Geography Of India And The World (UPSC Syllabus)


11. Where is the Radcliffe Line boundary located?
Answer: India and Pakistan

12. Which is the only Union Territory in India that produces saffron?
Answer: Jammu and Kashmir

13. Where are the Oldest Rocks found in India?
Answer: Karnataka

14. Where is the Indian Tallest Statue “The Statue of Unity” located?
Answer: Gujarat

15. Where is the Oldest Oilfield in India located?
Answer: Digboi (Assam)

16. Where is Khasi Hills located?
Answer: Meghalaya

17. Which state produces the maximum fraction of Rubber in India?
Answer: Kerala

18. Which is the Largest Union Territory of India?
Answer: Ladakh (59,146 km²)

19. Which is the Lowest Point in India?
Answer: Kuttanad (Kerala: Elevation of 2.7 m)

20. Which is the Longest Beach in India?
Answer: Marina Beach (13 km)


Related: List Of All Commercial Airports In India


Great Personalities Of India


1. Which Great Personality Person is known as “Saint Of The Gutter”?
Answer: Mother Teresa

2. Who is the Father of Lok Sabha?
Answer: Ganesh Vasudev Mavalankar

3. Who was the First Female Judge of the Supreme Court?
Answer: Fathima Beevi

4. Which Famous Indian Singer is also Known as Pancham Da?
Answer: R. D. Burman

5. Who was the First Indian Woman to go to Space?
Answer: Kalpana Chawla

6. Who was the First Indian Man to Climb Mount Everest?
Answer: Avtar Singh Cheema (1965)

7. Who wrote the Indian National Anthem?
Answer: Rabindranath Tagore

8. Who was the First Indian Scientist to win Nobel Prize?
Answer: Sir Chandrasekhara Venkata Raman

9. Who was the First Indian Woman to win the Miss World Title?
Answer: Reita Faria Powell

10. Who were the First Persons to receive the Bharat Ratna Award?
Answer: 1954 
1) C. Rajagopalachari
2) C. V. Raman
3) Sarvepalli Radhakrishnan

11. Who was the First Indian to win the Booker Prize?
Answer: Arundhati Roy

12. Who is the First Indian Gymnast to qualify for the Olympics?
Answer: Dipa Karmakar

13. Who is known as “The Flying Sikh”?
Answer: Milkha Singh

14. What is the Nickname of Sachin Tendulkar?
Answer: Master Blaster

15. Who was the first Indian to Swim Across the English Channel?
Answer: Mihir Sen

16. Who is known as the Nightingale of India?
Answer: Sarojini Naidu

17. What is Uday Shankar famous for?
Answer: Dancing

18. Who is known as Indian Bismarck?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

19. Which Sport was Legend Dhyan Chand associated with?
Answer:
Hockey

20. What is the Nickname of Lata Mangeshkar?
Answer: Swar Kokila


Related: GK On Mahatma Gandhi: Life, Family, Movements, 100+QnA’s


Important Battles And Wars In India


Anglo-Mysore War


No.BattleDate
11st Anglo-Mysore War1767 – 1769
22nd Anglo-Mysore War1780 – 1784
33rd Anglo-Mysore War1790 – 1792
44th Anglo-Mysore War1798 – 1799

Battle of Panipat


No.BattleDate
11st Battle of Panipat21 Apr 1526
22nd Battle of Panipat5 Nov 1556
33rd Battle of Panipat14 Jan 1761

Anglo-Maratha War


No.BattleDate
11st Anglo-Maratha War1775 – 1782
22nd Anglo-Maratha War1803 – 1805
33rd Anglo-Maratha War1817 – 1818

Anglo-Sikh War


No.BattleDate
1First Anglo-Sikh War1845–1846
2Second Anglo-Sikh War1848–1849

Anglo-Burmese War


No.BattleDate
1First Anglo-Burmese War1824–1826
2Second Anglo-Burmese War1852 – 1853

List Of Important Battles In India


No.BattleDate
1Ahom–Mughal Conflicts1615 – 1682
2Anglo-Nepalese War1814 – 1816
3Anglo-Persian War1856 – 1857
4Annexation of Goa1961
5Bangladesh Liberation War1971
6Battle of Buxar1764
7Battle of Ghaghra1529
8Battle of Plassey1757
9Battle of Vasai1739
10Bhutan War1864 – 1865
11Child’s War1686 – 1690
12Deccan Wars1681 – 1707
13Indian Rebellion of 18571857 – 1858
14Indo-Pakistani War of 19471947 – 1948
15Indo-Pakistani War of 19651965
16Insurgency in Punjab1984 – 1995
17Kargil War1999
18Maratha-Mysore War1785 – 1787
19Mughal-Rajput Wars1525 – 1750
20Siachen conflict1984 – 2003
21Sri Lankan Civil War1987 – 1990
22World War I1914 – 1918
23World War II1939 – 1945

Question On Battles In India


1. Between Whom the Kalinga War was Fought?
Answer: Maurya Empire and Kalinga

2. Which Battle was fought between the British East India Company and the Mughal Empire in 1764?
Answer: Battle of Buxar

3. Who fought the Battle of Panipat?
Answer: Mughal Empire vs Delhi Sultanate

4. Which war led to the sign of the Treaty of Mangalore between Tipu Sultan and the British East India Company on 11 March 1784?
Answer: Second Anglo-Mysore War

5. Who fought the war of the Sikkim Expedition of 1888?
Answer:
India vs Tibet

Important Indian Rivers


1. Name the Watershed from where all Major Rivers in India originate?
Answer:
1) Aravalli Range
2) Himalaya and Karakoram Ranges
3) Sahyadri or The Western Ghats in Western India
4) Vindhya & Satpura Ranges and Chotanagpur Plateau in central India

2. Which is the Largest River in India?
Answer:
Ganga

3. Where do Indian Rivers pour their water?
Answer:
Bay of Bengal and Arabian Sea

4. Which River is known as the Sindhu River?
Answer:
Indus River

5. What are the three main Himalayan Rivers?
Answer:
Ganga, Indus, and Brahmaputra

6. Which State is called “Nadiyo ka Maayka”?
Answer:
Madhya Pradesh

7. What is the River Brahmaputra of Assam Called in Arunachal Pradesh?
Answer:
Siang River

8. What is the Nickname of River Kosi?
Answer:
The Sorrow of Bihar

9. Which River is known as “Dakshin Ganga”?
Answer:
Godavari

10. Which is the Longest River in the World?
Answer:
Nile River


Related: GK Questions And Answers On Indian Rivers


11. Which River is known as the “Sorrow of Bengal”?
Answer:
Damodar River

12. Which River flows beside the Taj Mahal?
Answer:
Yamuna River

13. Which River is the Bhakra Nangal Dam, the Highest Dam in India located?
Answer:
Sutlej River

14. Which River flows through Varanasi?
Answer:
Ganga

15. Which Indian River Arise and Dies in the Territory of India?
Answer:
Chambal River

16. On Which River is the Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh?
Answer:
Narmada River

17. Which Indian River is home to the Fresh Water Dolphins?
Answer:
Ganga

18. Which River flows through Aizawl City?
Answer:
Tlawng River

19. Which River flows through Delhi?
Answer:
Yamuna River

20. What is the Confluence of Alaknanda & Bhagirathi River called?
Answer:
Devprayag

21. Which are the Two Headstreams of the Ganga?
Answer: Alaknanda & Bhagirathi

Confluence Of Indian River


No.ConfluenceRivers
1Devprayag1) Alaknanda River
2) Bhagirathi River
2Karnaprayag1) Alaknanda River
2) Pindar River
3Nandaprayag1) Alaknanda River
2) Nandakini River
4Rudraprayag1) Alaknanda River
2) Mandakini River
5Vishnuprayag1) Alaknanda River
2) Dhauliganga River

Nicknames Of Indian Rivers


No.RiverNickname
1Brahmaputra RiverThe Sorrow of Assam
2Damodar RiverThe Sorrow of Bengal
3Godavari RiverDakshin Ganga
4Godavari RiverVridha Ganga
5Indus RiverLions Mouth
6Kosi RiverThe Sorrow of Bihar
7Luni RiverLavanavati
8Mahanadi RiverThe Sorrow of Odisha
9Mandovi RiverLifeline of Goa
10Periyar RiverLifeline of Kerala
11Teesta RiverLifeline of Sikkim

Indian Economy And Indian Currency


1. How many Lakhs equals 1 Million?
Answer: 10 Lakhs = 1 Million

2. What is the Ful Form of RBI?
Answer: Reserve Bank of India

3. Where is the Headquarters of the Reserve Bank of India?
Answer:
Mumbai

4. When was Demonetization announced by Prime Minister Modi?
Answer: November 8, 2016

5. When was the Indian Rupee Sign ₹ adopted by the Government of India?
Answer: 15th July 2010

6. Who designed the Indian Rupee “₹” Sign?
Answer: D. Udaya Kumar

7. Who has the power to declare a Financial Emergency in India?
Answer: The President of India

8. What is the Finance Minister of India called in Hindi?
Answer: Vitt Mantree

9. Who was the First Female Finance Minister of India?
Answer: Indira Gandhi (16 July 1969 – 27 June 1970)

10. What is the Largest item of Expenditure in the Union Budget 2020-21?
Answer: State’s Share of Taxes and Duties


Related: GK On Indian Stock Market: 100+ Questions And Answers


11. When was the Union Budget for FY 2020-21 announced?
Answer: 1st February 2020

12. What are the Types of Exchange Rates?
Answer:
1) Floating Exchange
2) Fixed Exchange
3) Pegged Float Exchange

13. When was 1$=3.30 in Indian History?
Answer: 1947

14. Who were the Two Finance Ministers to become the President of India?
Answer: R.Venkataraman and Pranab Mukherjee

15. Who controls the Issuance of the Currency in India?
Answer: Reserve Bank of India

16. Who presented the Union Budget of India the Maximum Number of times?
Answer: Morarji Desai

17. What is the Term for the Rate at which the Reserve Bank of India lends money to the Commercial Banks?
Answer: Repo Rate

18. What is the Image at the Back of the New ₹2000 note?
Answer: Mangalyaan

19. In which Year the Decimal System of Currency was introduced in India?
Answer: 1 April 1957

20. What is the Highest Coin Denomination that can be issued by the RBI?
Answer: ₹1000 (as per the Coinage Act, 1906)

21. Which Indian Currency has the image of the Parliament of India?
Answer:
₹50 (Old Note)

22. Which Monument is at the Back of the New ₹500 note?
Answer: RedFort

23. What is the Trend for the Pricing of the Bank Products in an Inflationary Trend?
Answer: Increasing Trend

24. Which Indian IT companies are listed on NYSE?
Answer: Wipro and Infosys

25. Which is Asia’s Oldest Stock Exchange?
Answer: Bombay Stock Exchange (BSE)


Related: Upcoming IPO In India 2021| 15 Years IPO History


India’s Highest, Largest, Longest, Smallest, & Tallest


Highest


No.IdentificationAnswer
1Highest AirportKushok Bakula Rimpochee Airport
2Highest Civilian AwardBharat Ratna
3Highest DamTehri Dam
4Highest Gallantry AwardParam Vir Chakra
5Highest LakeGurudongmar Lake
6Highest MountainKangchenjunga
7Highest Railway StationGhum Railway Station
8Highest Sports AwardRajiv Gandhi Khel Ratna
9Highest StatueStatue of Unity
10Highest WaterfallKunchikal Falls

Largest


No.IdentificationAnswer
1Largest CaveBelum Caves
2Largest DesertThar Desert
3Largest DistrictKutch (Gujarat)
4Largest IslandNicobar Island
5Largest LakeWular Lake
6Largest MosqueJama Masjid
7Largest National ParkHemis National Park
8Largest RiverGanga
9Largest Saline LakeChilka Lake
10Largest StateRajasthan
11Largest TempleSri Ranganathaswamy Temple
12Largest ZooSri Venkateswara Zoological Park

Longest


No.IdentificationAnswer
1Longest BeachMarina Beach
2Longest CanalIndira Gandhi Canal
3Longest CaveBelum Caves
4Longest CoastlineAndaman and Nicobar Island
5Longest DamHirakud Dam
6Longest HighwayNH 44
7Longest Lake Vembanad
8Longest Railway PlatformGorakhpur Railway Station
9Longest Railway RouteDibrugarh – Kanyakumari
10Longest TunnelPir Panjal Railway Tunnel

Smallest


No.IdentificationAnswer
1Smallest ConstituencyLakshadweep
2Smallest DistrictMahé (Puducherry)
3Smallest RiverArvari River (Rajasthan)
4Smallest StateGoa
5Smallest Union TerritoryLakshadweep
6Smallest WomanJyoti Amge

Tallest


No.IdentificationAnswer
1Tallest BuildingLodha The Park 1 (268 m)
2Tallest DamTehri Dam
3Tallest ManDharmendra Pratap Singh

Indian Cities, Districts, and Divisions


1. Which is the Largest State in India?
Answer: Rajasthan (342,239 km²)

2. Which is the Largest City in India?
Answer: Delhi (1484 km²)

3. Which City is most Populous in India?
Answer: Mumbai

4. Which is the Largest District in India?
Answer: Kutch (45,674 km²)

5. Which is the Smallest District in India?
Answer: Mahé (8.69 km2)

6. Which Indian State has the Maximum Number of Districts?
Answer: Uttar Pradesh (75)

7. Which Division in India has the Largest Number of Districts?
Answer: East Division of Arunachal Pradesh (13 Districts)

8. Which Indian State is known as “Land Of Highlanders”?
Answer: Mizoram

9. Which is the Largest City of Haryana?
Answer: Faridabad

10. Which is the Blue City of India?
Answer: Jodhpur


Related: Indian States And Districts List With Administrative Divisions


11. Which City is known as Gateway Of North East India?
Answer: Guwahati

12. Which is the Largest City of Uttar Pradesh?
Answer: Kanpur (403 km2)

13. Which is the Largest City of Madhya Pradesh?
Answer: Indore (530 km2)

14. Which State has the Minimum Number of Districts in India?
Answer: Goa (2)

15. Which Union Territories have Only 1 District?
Answer: Lakshadweep and Chandigarh

16. Name the Two States in India that have Pratapgarh District?
Answer:
Rajasthan & Uttar Pradesh

17. Which Two Countries have Hyderabad District name?
Answer: Indian (Telangana) And Pakistan (Sindh)

18. What is the Nickname of Gurugram?
Answer: Millennium City of India

19. In which city is the Golden Temple located?
Answer: Amritsar

20. Which City is Known as Silicon Valley Of India?
Answer: Bangaluru

21. Which City is famous for Diamond Mines?
Answer: Panna (Madhya Pradesh)


Related: A Complete List Of Nickname Of Indian Cities (2021)


Indian States, Capital, And Official Language


1. Which Indian States have only English as their Official Language?
Answer:
Arunachal Pradesh, Meghalaya, and Nagaland

2. How many Union Territories are in India?
Answer:
8 (Eight)
1) Andaman and Nicobar Islands
2) Chandigarh
3) Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
4) Delhi
5) Jammu and Kashmir
6) Ladakh
7) Lakshadweep
8) Puducherry

3. What is the Capital of Jammu and Kashmir?
Answer:
Jammu (Winter) and Srinagar (Summer)

4. What is the Capital of Himachal Pradesh?
Answer:
Srinagar (Summer) & Jammu (Winter)

5. What is the Old Capital of Uttar Pradesh?
Answer:
Allahabad

6. Dispur is the Capital of Which Indian State?
Answer:
Assam

7. What is the Capital of Puducherry?
Answer:
Pondicherry

8. What is the Summer Capital of Uttarakhand?
Answer:
Gairsain

9. What is the Official Language of Maharashtra?
Answer:
Marathi

10. What is the Official Language of Manipur?
Answer:
Meitei


Related: A Complete List Of Indian States: Nicknames, IT Cities, Richest Cities, and More


11. What is the Capital of Goa?
Answer:
Panaji

12. What is the Legislative Capital of Andhra Pradesh?
Answer:
Amaravati

13. What is the Former Capital of Assam?
Answer:
Shillong

14. What is the Former Capital of Gujarat?
Answer:
Ahmedabad

15. Which is the 22nd State of India?
Answer:
Sikkim

16. How many Countries do Arunachal Pradesh Share its Border?
Answer:
3
1) Bhutan
2) Myanmar
3) China

17. How many States Share their Border with China?
Answer:
4
1) Arunachal Pradesh
2) Uttarakhand
3) Sikkim
4) Himachal Pradesh
*China also shares its border with Jammu and Kashmir Union Territory

18. Which is the Largest and Smallest State of India?
Answer:
Rajasthan (342,239 km2) and Goa (3,702 km2)

19. What is the Literal Meaning of Himachal Pradesh?
Answer:
Province of the Snow-Clad Mountains

20. Which State is Comparable With the Size of the Czech Republic Country?
Answer:
Jharkhand


Related: State Symbols Of 28 Indian States And 8 Union Territories


Indian States With Country Of Comparable Size


No.Indian StateComparable Country
1Andhra PradeshTunisia
2Arunachal PradeshAustria
3AssamScotland
4BiharHungary
5ChhattisgarhGreece
6GoaFrench Polynesia
7GujaratSenegal
8HaryanaDenmark
9Himachal PradeshCroatia
10JharkhandCzech Republic
11KarnatakaSyria
12KeralaBhutan
13Madhya PradeshOman
14MaharashtraItaly
15ManipurSlovenia
16MeghalayaBelize
17MizoramEl Salvador
18NagalandEswatini
19OdishaBangladesh
20PunjabSlovakia
21RajasthanGermany
22SikkimCyprus
23Tamil NaduNicaragua
24TelanganaHonduras
25TripuraLebanon
26Uttar PradeshUnited Kingdom
27UttarakhandBosnia and Herzegovina
28West BengalSerbia

Union Territories With Country Of Comparable Size


No.Union TerritoryComparable Country
1Andaman and Nicobar IslandsPuerto Rico
2ChandigarhWallis and Futuna
3Dadra and Nagar Haveli and Daman and DiuSaint Lucia
4DelhiFaroe Islands
5Jammu and KashmirNetherlands
6LadakhCroatia
7LakshadweepMacau
8PuducherryAndorra

Indian Army: Service Before Self


1. Who is the Supreme Commander of the Indian Army?
Answer: The President of India

2. When was the Indian Army founded?
Answer: 1 April 1895

3. What is the Full Form of COAS?
Answer: Chief of Army Staff 

4. Where is the Headquarters of the Indian Army?
Answer: New Delhi

5. What are the Colours of the Indian Army?
Answer: Gold, Red, and Black

6. During the March of the Indian Army, What does “Keep Stepping Forward” mean in Hindi?
Answer: Qadam Qadam Badhaye Ja

7. When is Army Day celebrated in India?
Answer: 15 January

8. What is the Full Form of CDS and VCOAS?
CDS: Chief of Defence Staff
VCOAS: Vice Chief of the Army Staff

9. What is India’s Highest Military Award?
Answer:
Param Vir Chakra

10. What is the Smallest Unit of the Indian Army called?
Answer: Section

11. Where is the National Defence Academy (NDA) located?
Answer: Pune

12. Where is the Headquarters of the Northern Command of the Indian Army?
Answer:
Udhampur (J&K)

13. What is the Motto of the Indian Air Force?
Answer: Nabha Sparsham Deeptam

14. What is the Motto of the Indian Navy?
Answer: Sham-No Varuna

15. Which is the first Indigenously developed Nuclear-Powered Submarine of India?
Answer: INS Arihant

16. What is the Name of the Special Force Unit of the Indian Air Force?
Answer:
Garud Commando Force

17. Who does the Indian Military Training Team (IMTRAT) Train?
Answer: Royal Bhutan Army (RBA) and Royal Bodyguard of Bhutan (RBG)

18. When is Indian Navy Day Celebrated?
Answer: 4 December

19. Where is the Kargil War Memorial located?
Answer: Drass (J&K)

20. What is the Full Form of INS?
Answer: Indian Naval Ship

21. Who is the Father of the Indian Army?
Answer: Stringer Lawrence


Related: 100 Indian Army Interview Questions And Answers You Must Know


Indian Polity And Governance


1. Who can Impeach the President of India?
Answer: Parliament

2. What should be the Minimum Age to Qualify for the Prime Minister of India as a member of the Lok Sabha?
Answer: 25 Years

3. Who was the First Vice President of India?
Answer:
Sarvepalli Radhakrishnan

4. At what Age do Supreme Court Judges retire?
Answer:
65 Years

5. Which Article deals with the Appointment of the Prime Minister?
Answer:
Article 75

6. Which Indian States have a Bicameral Legislature?
Answer:

1) Andhra Pradesh
2) Bihar
3) Karnataka
4) Maharashtra
5) Telangana
6) Uttar Pradesh

7. What is the Total Number of Seats in Lok Sabha?
Answer: 545

8. What is the Total Number of Seats in Rajya Sabha?
Answer: 250

9. How many Sessions are held in Lok Sabha every year?
Answer:
Three

10. Who was the First Deputy Prime Minister of India?
Answer: Vallabhbhai Patel

11. Which Committee enforces the “Code of Conduct” of members of Parliament?
Answer:
Ethics Committee

12. Which Article deals with Indian Citizenship?
Answer:
Article 5

13. How many Indian States have a Bicameral Legislature?
Answer:
6 (Six)

14. Who was the First Chief Justice of India?
Answer:
Harilal Jekisundas Kania

15. Who was the Chairman of the Drafting Committee?
Answer:
Dr. B. R. Ambedkar

16. Who can declare a National Emergency in India?
Answer:
The President of India

17. Who appoints Indian Ambassadors to Foreign Countries?
Answer:
The Prime Minister of India

18. Who is Appointed as the Chairman of Rajya Sabha?
Answer:
Vice President of India

19. What is the Minimum age to Cast a Vote in India?
Answer:
18 Years

20. When was the First General Election held in India?
Answer:
1951

21. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
Answer:
The President of India

Indian Railways Questions


1. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer:
Pir Panjal Railway Tunnel (J&K)

2. Who is the First Female Loco Pilot of the Indian Railways?
Answer:
Surekha Yadav

3. Which is the Longest Train Route in India?
Answer:
Dibrugarh (Assam) to Kanyakumari (Tamil Nadu)

4. Which is the first Indian Metro?
Answer:
Kolkata Metro (1984)

5. Which is the Longest Railway Platform in India?
Answer:
Gorakhpur Railway Station

6. Which is the Only Train in India that Connects India with Bangladesh?
Answer:
The Maitree Express

7. When was Computerized Ticketing and Reservations introduced in India?
Answer:
1986 (New Delhi)

8. When were Air-Conditioned, Three-Tier Coaches, and Sleeper Classes introduced in the Indian Railways?
Answer: 1993

9. What is the Full Form of CRIS, RITES, and RVNL?
1) CRIS– Centre for Railway Information Systems
2) RITES– Rail India Technical and Economic Service
3) RVNL Rail Vikas Nigam Limited

10. Which is the first Private Train in India?
Answer: Tejas Express


Related: GK Questions And Answers On Indian Railways For Exam


11. Where is the Rail Wheel Factory (RWF) Manufacturing unit of Indian Railways?
Answer:
Bangalore

12. Which is the Largest Railway Junction in India?
Answer:
Mathura junction (Uttar Pradesh)

13. Which is India’s Oldest Working Locomotive that is still in use?
Answer:
Fairy Queen

14. Where is the Headquarters of Indian Railways?
Answer:
New Delhi

15. According to the Optional Travel Insurance Scheme, How much money will be given to the Nominee of the Confirmed Railway Passenger?
Answer: 10 Lakh

16. Where is the Railway Staff College located?
Answer:
Vadodara (Gujarat)

17. Who is known as the Father of Indian Railways?
Answer:
Lord Dalhousie

18. How many Zones do the Indian Railways have?
Answer:
17 Zones

19. When was the first Indian Compressed Natural Gas (CNG)-Powered train Inaugurated? 
Answer: 13 January 2015 (Rewari – Rohtak)

20. Which is the First Railway Station in India to run fully on Solar Power?
Answer:
Guwahati Railway Station


Related: List Of Top 15 Fastest Trains Available In India


Indian Award Winners


1. Who received the Bharat Ratna Award in 2019?
Answer:

1) Pranab Mukherjee
2) Bhupen Hazarika
3) Nanaji Deshmukh

2. Who was the First Person from Karnataka to receive the Bharat Ratna Award?
Answer: M. Visvesvaraya (1955)

3. Who was the First Person from Andhra Pradesh to receive the Bharat Ratna Award?
Answer: Sarvepalli Radhakrishnan (1954)

4. Which Civilian Award did Mary Kom receive in 2020?
Answer: Padma Vibhushan

5. Who was the First Person from Meghalaya to receive Padma Vibhushan Award?
Answer: P. A. Sangma (2017)

6. When did Sachin Tendulkar receive the Bharat Ratna Award?
Answer:
2014

7. When did Aamir Khan receive the Padma Bhushan Award?
Answer:
2010

8. Who received the Padma Shri Award from Tripura for Literature and Education?
Answer:
Benichandra Jamatia

9. How many Civilian Awards are in India?
Answer: Four
1) Bharat Ratna
2) Padma Bhushan
3) Padma Vibhushan
4) Padma Shri

10. Which is the Highest Civilian Award of India?
Answer:
Bharat Ratna


Related: Full List of Bharat Ratna Awardees


11. How many Gallantry Awards are in India?
Answer: Six
1) Ashoka Chakra
2) Kirti Chakra
3) Mahavir Chakra
4) Param Vir Chakra
5) Shaurya Chakra
6) Vir Chakra

12. Which is the Highest Gallantry Award of India?
Answer: Param Vir Chakra

13. Which Award did Manmohan Singh receive from Japan in 2014?
Answer: Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers

14. Which Award was Lata Mangeshkar Awarded by the Government of India in 1969?
Answer: Padma Bhushan

15. Who was the First Indian to win the Grammy Award?
Answer: Ravi Shankar (1968)

16. How many times did Ravi Shankar win the Grammy Award?
Answer: 5 Times
Year: 1968, 1973, 2002, 2013 (2)

17. Who is the most Nominated Person for the Grammy Award from India?
Answer: Zubin Mehta (23 Times, Won 5)

18. Which Awards are known as Wartime Gallantry Award?
Answer:

1) Param Vir Chakra
2) Maha Vir Chakra
3) Vir Chakra

19. Which Awards are known as Peacetime Gallantry Awards?
Answer:

1) Ashoka Chakra
2) Kriti Chakra
3) Shaurya Chakra

20. Which Awards were added to Gallantry Awards of India after Indian Independence?
Answer: Maha Vir Chakra, Param Vir Chakra, and Vir Chakra

Indian Awards With Establishment Date


No.AwardEstablished
1Ashoka Chakra1952
2Bharat Ratna 1954
3Kirti Chakra1952
4Maha Vir Chakra1950
5Padma Bhushan1954
6Padma Vibhushan1954
7Padma Shri1954
8Param Vir Chakra1950
9Shaurya Chakra1952
10Vir Chakra1947

List Of Major Awards In India


Civilian Awards


No.CategoryAwards
1Bharat Ratna
2Padma Awards1) Padma Vibhushan
2) Padma Bhushan
3) Padma Shri
3Sardar Patel National Unity Award

Military Awards


No.CategoryAwards
1Peacetime Distinguished Service1) Param Vishisht Seva Medal
2) Ati Vishisht Seva Medal
3) Vishisht Seva Medal
2Peacetime Gallantry Awards1) Ashoka Chakra
2) Kirti Chakra
3) Shaurya Chakra
3Wartime Distinguished Service1) Sarvottam Yudh Seva Medal
2) Uttam Yudh Seva Medal
3) Yudh Seva Medal
4Wartime Gallantry Awards1) Param Vir Chakra
2) Maha Vir Chakra
3) Vir Chakra
5Wartime/Peacetime Service Awards1) Sena Medal (Army)
2) Nau Sena Medal(Navy)
3) Vayu Sena Medal(Air Force).

National Awards


No.CategoryAwards
1WomenNari Shakti Puraskar
2Children1) National Bal Shree Honour
2) Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puruskar

Bravery Awards


No.CategoryAwards
1National Bravery Award1) Bharat Award
2) Geeta Chopra Award
3) Kritin Bhardwaj Award
4) Sanjay Chopra
2Jeevan Raksha Padak1) Jeevan Raksha Padak
2) Sarvottam Jeevan Raksha Padak
3) Uttam Jeevan Raksha Padak

Other Renowned Awards


No.CategoryAwards
1MedicineDr. B. C. Roy Award
2Literature Awards1) Anand Coomaraswamy Fellowships
2) Bhasha Samman
3) Jnanpith Award
4) Premchand Fellowship
5) Sahitya Akademy Award
6) Sahitya Akademy Fellowship
7) Saraswati Samman
8) Translation Awards
3Sports Awards1) Arjuna award
2) Dhyan Chand Award
3) Dronacharya award
4) Rajiv Gandhi Khel Ratna
4Police awards1) Correctional Service Medal for Gallantry
2) Police Medal for Meritorious Service
3) President’s Police Medal for Distinguished Service
4) President’s Police Medal for Gallantry
5) President Tatrakshak Medal

List Of First In India


No.First In IndiaName/Year
1AirportJuhu Aerodrome (Mumbai, 1928)
2ATMHSBC (1987)
3Atomic Power StationTarapur Atomic Power Station (1969)
4Bengali NewspaperSamachar Darpan (1818)
5Biosphere ReserveNilgiri Biosphere Reserve (1986)
6Cabinet MinisterJawaharlal Nehru
7ChurchSt. Thomas Church (Kochi)
8Civilian AwardBharat Ratna
9Communist GovernmentKerala (1957)
10Communist LeaderE. M. S. Namboodiripad
11ComputerHEC-2M
12Computer VirusThe Brain Virus
13Cotton MillFort Gloster (Kolkata, 1818)
14Credit CardCentral Bank of India
15Cricket Match1721
16DamKallanai Dam
17Defense MinisterBaldev Singh
18Digital StateKerala (2016)
19Economic Census1977
20ElectionThe Indian General Election (1951–1952)
21ElectricityKolkata (1879)
22Engineer GraduateSir Mokshagundam Visvesvaraya
23English NewspaperHickey’s Bengal Gazette (1780)
24EVMs UsedKerala (1982)
25Female Chief MinisterSucheta Kripalani
26Female DoctorAnandi Gopal Joshi
27Female Finance MinisterIndira Gandhi
28Female JudgeAnna Chandy
29First BudgetR. K. Shanmukham Chetty (1947)
30High CourtCalcutta High Court
31Hindi NewspaperUdant Martand
32Indian SupercomputerPARAM 8000
33Insurance CompanyBombay Mutual Life Assurance Society (1870)
34Internet BankingICICI Bank
35Internet CompanyVidesh Sanchar Nigam Limited (VSNL)
36Jute MillAcland Mill (West Bengal)
37KingChandragupta
38Linguistic StateAndhra Pradesh (1956)
39Live Payment BankBharti Airtel
40Lok AdalatJunagarh, Gujarat (1982)
41MetroKolkata Metro (1984)
42Mughal EmperorBabar
43Municipal CorporationMadras (1687)
44Muslim InvaderMuhammad Bin Qasim
45Muslim RulerQutub-Ud-Din Aibak
46National ParkJim Corbett National Park (1936)
47Nobel PrizeRabindranath Tagore
48Nuclear TestSmiling Buddha (18 May 1974)
49Oil WellDigboi (Assam)
50Open UniversityDr. B.R Ambedkar Open University
51Organic StateSikkim (2016)
52OscarBhanu Athaiya (Costume Design, 1982)
53Paper MillSerampore (West Bengal, 1812)
54Passenger TrainSahib, Sindh, & Sultan (16 April 1853)
55Post-OfficeCalcutta (1727)
56PresidentRajendra Prasad (1950)
57Prime MinisterJawaharlal Nehru (1947)
58Private TrainTejas Express
59Radio StationAkashvani (1936)
60Railway StationBori Bunder and Thane
61Science Nobel PrizeSir C. V. Raman (Physics, 1930)
62State of Emergency26 Oct 1962 to 10 Jan 1968
63Stock ExchangeBombay Stock Exchange
64SunriseArunachal Pradesh
65Telegraph LineCalcutta and Diamond Harbour (1850)
66Tiger ReserveJim Corbett National Park (1936)
67Transgender JudgeJyoti Mondal (West Bengal)
68TV ChannelDoordarshan (1959)
69Union TerritoryAndaman and Nicobar Island
70ViceroyLord Canning (1858)
71Water ATMConnaught Place (Delhi)
72Woman GovernorSarojini Naidu
73Woman IAS OfficerAnna Rajam Malhotra
74Woman IFS OfficerChonira Belliappa Muthamma
75Woman LawyerViolet Alva
76Woman PilotSarla Thakral(1936)
77Woman PresidentPratibha Patil
78Woman Prime MinisterIndira Gandhi
79Woman to Climb Mount EverestBachendri Pal
80ZooThiruvananthapuram Zoological Park

Latest Articles



Indian Film And Indian Music


1. Which is the First Movie in India?
Answer: Raja Harishchandra (1913)

2. Which is India’s First Sound Movie?
Answer: Alam Ara (1931)

3. Which is the First Colour Movie in India?
Answer: Kisan Kanya (1937)

4. Which Musical Instrument is Played by Zakir Hussain?
Answer:
Tabla

5. Who is known as “Sitar Maestro”?
Answer: Ravi Shankar

6. What is the Full Name of Alla Rakha, the Famous Tabla Player?
Answer:
Ustad Allarakha Qureshi

7. Which Instrument is played by Shivkumar Sharma?
Answer:
Santoor

8. For which Movie did A. R. Rahman win the Grammy Award?
Answer:
Slumdog Millionaire

9. Amjad Ali Khan is famous for which Musical Instrument?
Answer: Sarod

10. Which Indian Movie was the First Movie Shot Abroad?
Answer:
Sangam (1964)

11. When did A. R. Rahman win the Grammy Award?
Answer:
2008

12. What type of Musical Instrument is a Goombay?
Answer: Drum

13. When was Lata Mangeshkar Awarded Padma Bhushan Award?
Answer: 1969

14. Who Composed Raga Lajwanti?
Answer: Ustad Ali Akbar Khan

15. Which playback Singer has been awarded India’s Highest Civilian Award the Bharat Ratna?
Answer: Lata Mangeshkar

16. Which Award is given by India’s National Academy of Music, Dance & Drama?
Answer:
Sangeet Natak Akademi Award

17. Which English Magazine was published monthly on Performing Arts and Indian Music and Dance by N. Pattabhiraman?
Answer: Sruti

18. Who wrote “Vande Mataram” as the National Song of India?
Answer: Bankim Chandra Chatterjee

19. Which Musician created the title song “Maa Tujhe Salaam” in 1997?
Answer: A. R. Rahman

20. Which Indian State Celebrates the Ziro Festival of Music?
Answer:
Arunachal Pradesh

Indian Dances


1. Bihu Dance is the Folk Dance of which Indian State?
Answer:
Assam

2. Luddi Dance is the Folk Dance of which Indian State?
Answer: Punjab

3. Which Dance was revived by Vallathol?
Answer: Kathakali

4. How many Dances are considered as Indian Classical Dances by Sangeet Natak Akademy?
Answer: 8 Dances

5. What is the Dance of Lord Shiva called?
Answer: Nataraja

6. What is the Classical Dance of Assam?
Answer: Sattriya

7. What is the Reang Folk Dance of Tripura?
Answer:
Hojagiri Dance

8. Cheraw Dance of Mizoram is also Known by the Popular Name?
Answer:
Bamboo Dance

9. What is the Classical Dance of Tamil Nadu?
Answer:
Bharatanatyam

10. What is the Classical Dance of Andhra Pradesh?
Answer:
Kuchipudi


Related: List Of Dances In India State Wise With GK On Folk Dances


11. What Language is the word “Kathakali”?
Answer:
Malayalam

12. Bizhu, Goria, and Lebang Bumani Dance belong to which State?
Answer:
Tripura

13. Dumhal Dance belongs to which Union Territory?
Answer: Jammu and Kashmir

14. Where did Raslila Dance originate?
Answer: Uttar Pradesh

15. Which Gujarati Folk Dance is celebrated on Navratri?
Answer:
Garba

16. What is Koodiyattam?
Answer:
Dance (Kerala)

17. Name the Dance of Odisha where Boy Dancers dress up as Girls?
Answer:
Gotipua Dance

18. Name the Folk Dance of Odisha Where Tiger is the main Theme?
Answer:
Baagh Naach

19. Which Rajasthani Dance was performed by Deepika Padukone in Padmaavat Movie?
Answer: Ghoomar

20. Dandiya Raas (डंडिया रास) is the Folk Dance of which Indian State?
Answer:
Gujarat

Classical Dance Of India


No.StateDance Name
1Andhra PradeshKuchipudi
2AssamSattriya
3KeralaKathakali
4KeralaMohiniyattam
5ManipurManipuri
6OdishaOdissi
7Tamil NaduBharatanatyam
8Uttar PradeshKathak

National Flag Of India


1. When was the Indian National Flag adopted?
Answer:
22 July 1947

2. When did the Indian Flag become the Official Flag of the Dominion of India?
Answer:
15 August 1947

3. What is the Name of the Wheel in the middle of the Indian Flag?
Answer:
Ashoka Chakra

4. How many Spokes are on the Ashoka Chakra?
Answer:
24 (Twenty Four)

5. What does the word “Tiraṅgā” mean?
Answer:
Tricolour

6. What are the Colours used on the Indian Flag?
Answer:
Saffron, White, and Green

7. What is the Color of the Ashoka Chakra on the Indian Flag?
Answer:
Navy Blue

8. Which is the only Unit in India that is Authorized to Manufacture and Supply the Indian flag?
Answer: Karnataka Khadi Gramodyoga Samyukta Sangha (KKGSS)

9. Who Designed the Indian National Flag?
Answer:
Pingali Venkayya

10. According to the Flag Code of India, What should be the Length of the Flag vs the Width?
Answer: Length Should be 1.5 Times Larger than Width


Related: 270+ Karnataka General knowledge Questions and Answers


11. When was Indian Flag hoisted on Mount Everest?
Answer: 29 May 1953

12. Who was the First Indian to raise the Indian Flag on Foreign Soil?
Answer:
Bhikaiji Cama

13. What are the 3 Colours of the Indian Flag Signifies?
1) Saffron: Courage and Sacrifice
2) White: Peace and Truth
3) Green: Faith and Chivalry

14. What does “Ashoka Chakra” in the center of the white Signifies?
Answer:
Law of Dharma

15. What is the Ration of the Width of Indian Flag to its Length?
Answer:
2:3

Northeast India General Knowledge


1. Which is the Largest State in Northeast India?
Answer:
Arunachal Pradesh (83,743 km2)

2. How many States are in Northeast India?
Answer:
8 States
1) Arunachal Pradesh
2) Assam
3) Manipur
4) Meghalaya
5) Mizoram
6) Nagaland
7) Sikkim
8) Tripura

3. Which State has Kokborok as its Official Language?
Answer:
Tripura

4. Which is the Highest Peak in Northeast India?
Answer:
Kangchenjunga (8,586m)

5. Where is Kaziranga National Park?
Answer:
Assam

6. Which is the Smallest State of Northeast?
Answer:
Sikkim (7,096 km²)

7. What is the Sanskrit Meaning of Meghalaya?
Answer:
Abode of the Clouds

8. How many Districts are in Arunachal Pradesh?
Answer:
25 Districts

9. Where is Garo Hills Autonomous District Council?
Answer:
Meghalaya

10. Where is the Lengpui Airport?
Answer:
Mizoram


Related: GK On Northeast India: Everything You Need To Know


11. What is the Classical Dance of Assam?
Answer:
Sattriya

12. Which River is called the Sorrow Of Assam?
Answer:
Brahmaputra River

13. Who was the first Chief Minister of Assam?
Answer:
Gopinath Bordoloi

14. Which Country does Tripura Shares its Border?
Answer:
Bangladesh

15. Which Northeast State has the highest number of Sub-Divisions?
Answer:
Arunachal Pradesh (149)

16. Which State is called the Brother of 7 Sisters of Northeast States?
Answer:
Sikkim

17. Who was the first Chief Minister of Manipur?
Answer:
Mairembam Koireng Singh

18. Which State Celebrates the Hornbill Festival?
Answer:
Nagaland

19. Where is Living Root Bridges found in India?
Answer:
Meghalaya

20. Where is Jampui Hills located?
Answer:
Tripura


Related: 100+ General Knowledge Questions On Northeast India


Popular Nicknames Of Famous Indian Personalities


No.PersonalitiesNickname
1A. P. J. Abdul KalamMissile Man
2A. R. RahmanThe Mozart Of Madras
3Bal Gangadhar TilakLokmanya Tilak
4Bhagat SinghSahid-e-Azam
5B. R. AmbedkarBaba Saheb
6Chandra Shekhar AzadAzad
7Dhyan ChandThe Wizard
8Gopal Krishna GokhaleProfessor to Order
9Indira GandhiIron Lady of India
10Jagjit SinghThe Ghazal King
11Jawaharlal NehruChacha Nehru
12Kapil DevHaryana Hurricane
13Kazi Nazrul IslamMr. Sad Man
14Lala Lajpat RaiPunjab Kesari
15Lal Bahadur ShastriMan of Peace
16Lata MangeshkarSwar Kokila
17Mahatma GandhiBapu
18Milkha SinghFlying Sikh
19Mother TeresaSaint Of The Gutter
20P. T. UshaPayyoli Express
21Rabindranath TagoreGurudev
22Rajendra PrasadAjatshatru
23Ravi ShankarSitar maestro
24R. D. BurmanPancham Da
25Sachin TendulkarMaster Blaster
26Sarojini NaiduNightingale Of India
27Sourav GangulyBengal Tiger
28Subhas Chandra BoseNetaji
29Tipu SultanTiger of Mysore
30Vallabhai PatelBismark of India

List Of President Of India


No.PresidentParty
1Rajendra PrasadIndian National Congress
2Sarvepalli RadhakrishnanIndependent
3Zakir HusainIndependent
Varahagiri Venkata Giri
Mohammad Hidayatullah
4Varahagiri Venkata GiriIndependent
5Fakhruddin Ali AhmedIndian National Congress
Basappa Danappa Jatti
6Neelam Sanjiva ReddyJanata Party
7Zail SinghIndian National Congress
8Ramaswamy VenkataramanIndian National Congress
9Shankar Dayal SharmaIndian National Congress
10Kocheril Raman NarayananIndependent
11Avul Pakir Jainulabdeen Abdul KalamIndependent
12Pratibha PatilIndian National Congress
13Pranab MukherjeeIndian National Congress
14Ram Nath KovindBharatiya Janata Party

Important Points To Remember
  • Rajendra Prasad is the Longest-Serving President of India.
  • Dr. Sarvepalli Radhakrishnan’s birthday is celebrated as Teacher’s Day on 5th September.
  • Dr. A.P.J. Abdul Kalam’s Nickname is “Missile Man”.
  • Pratibha Patil is the only Lady Prime Minister of India Till Date.
  • The Minimum Age requirement is 35 Years of Age or Above.

List Of Prime Minister Of India


No.Prime MinisterParty
1Jawaharlal NehruIndian National Congress
Gulzarilal Nanda (acting)Indian National Congress
2Lal Bahadur ShastriIndian National Congress
Gulzarilal Nanda (acting)Indian National Congress
3Indira GandhiIndian National Congress
4Morarji DesaiJanata Party
5Charan SinghJanata Party (Secular)
Indira GandhiIndian National Congress
6Rajiv GandhiIndian National Congress
7Vishwanath Pratap SinghJanata Dal
8Chandra ShekharSamajwadi Janata Party (Rashtriya)
9P. V. Narasimha RaoIndian National Congress
10Atal Bihari VajpayeeBharatiya Janata Party
11H. D. Deve GowdaJanata Dal
12Inder Kumar GujralJanata Dal
Atal Bihari VajpayeeBharatiya Janata Party
13Manmohan SinghIndian National Congress
14Narendra ModiBharatiya Janata Party

Related: GK Facts About Indian Prime Ministers (14 Is My Favorite)



Important Points To Remember
  • H. D. Deve Gowda is the 14th Chief Ministers of Karnataka who became the 11th Prime Minister of India.
  • Lal Bahadur Shastri promoted the “White Revolution” as a National Campaign to increase the Production and Supply of milk.
  • Indira Gandhi is the First and Till Date the Only Lady Prime Minister of India.
  • Rajiv Gandhi was employed as a Pilot by Air India in 1970.
  • Morarji Desai was the Oldest Person to have become Prime Minister at the age of 84.
  • Manmohan Singh’s Speeches are written in Urdu because he can’t read Hindi.
  • Narendra Modi was the Chief Minister of Gujarat from 2001 to 2014 (Longest-Serving).

World Heritage Sites In India


No.State/UTHeritage Site
1Assam1) Kaziranga National Park
2) Manas Wildlife Sanctuary
2Bihar3) Archaeological Site Of Nalanda Mahavihara
4) Mahabodhi Temple
3Chandigarh5) The Architectural Work Of Le Corbusier
4Delhi6) Humayun’s Tomb
7) Qutb Minar
8) Red Fort
5Goa9) Churches And Convents Of Goa
6Gujarat10) Champaner-Pavagadh Archaeological Park
11) Historic City Of Ahmedabad
12) Rani Ki Vav
7Himachal Pradesh13) Great Himalayan National Park
8Karnataka14) Group Of Monuments at Hampi
15) Group Of Monuments at Pattadakal
9Kerala & Tamil Nadu16) The Western Ghats
10Madhya Pradesh17) Buddhist Monuments At Sanchi
18) Khajuraho Group Of Monuments
19) Rock Shelters Of Bhimbetka
11Maharashtra20) Ajanta Caves
21) Chhatrapati Shivaji Terminus
22) Elephanta Caves
23) Ellora Caves
24) The Victorian And Art Deco Ensemble Of Mumbai
12Odisha25) Sun Temple
13Rajasthan26) Hill Fort
27) Jaipur City
28) Jantar Mantar
29) Keoladeo National Park
14Sikkim30) Khangchendzonga National Park
15Tamil Nadu31) Great Living Chola Temples
32) Group Of Monuments At Mahabalipuram
16Uttarakhand33) Nanda Devi and Valley Of Flowers National Parks
17Uttar Pradesh34) Agra Fort
35) Fatehpur Sikri
36) Taj Mahal
18West Bengal37) Mountain Railways Of India
38) Sundarbans National Park

Questions On World Heritage Sites In India


1. How many UNESCO World Heritage Sites are in India?
Answer:
38 (Thirty-Eight)

2. What is the Full Form of UNESCO?
Answer: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation

3. Which State has the Maximum Number of World Heritage Sites?
Answer:
Maharashtra (5)

4. How many World Heritage Sites does Rajashthan have?
Answer:
4 (Four)

5. Which is the only Northeast State that has 2 UNESCO World Heritage Site?
Answer:
Assam

6. How many Natural UNESCO World Heritage Sites are in India?
Answer:
7 (Seven)

7. Which World Heritage Site was put into the List in 2019?
Answer:
Jaipur City (Rajasthan)

8. How many UNESCO World Network of Biosphere Reserves does India have?
Answer:
11

9. Who built the UNESCO World Heritage Site Agra Fort?
Answer:
Akbar

10. Who is the Architect of Red Fort?
Answer:
Ustad Ahmad Lahouri


Thanks For Reading The Brief General Knowledge About India, Share With Your Friends If You Find It Useful!


Read More

Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here