230+ General Knowledge On Assam For Assam Civil Service

General Knowledge On Assam: 150+ Questions And Answers

Last Updated: 8 September 2021

Before we dig deep into General Knowledge On Assam, Do you know how many states does Assam shares its border with?

Well, the answer is seven, Assam shares its border with 7 Indian states.

It is the second state in India that is connected with several states after Uttar Pradesh that shares its border with 9 states.

Assam is a state in Northeast India popularly known for its Assam Tea and Assam Silk.

In this article, we will cover Assam’s History, Geography, Demographics, Culture, Economy, Some Politics, and many more.

Read all the General Knowledge Questions On Assam to learn about the interesting facts about this Indian State.

General Knowledge On Assam


1. Name the states that Assam shares its border?

Answer:
1) Arunachal Pradesh
2) Manipur
3) Meghalaya
4) Mizoram
5) Nagaland
6) Tripura
7) West Bengal

2. What is the total Area of Assam?

Answer: 78,438 km2

3. What Rank does Assam hold by its Area comparing other states in India?

Answer: 16 (2.38 % of the National Share)

4. Which country can you compare with Assam with its land area?

Answer: Scotland

5. How many Districts does Assam have?

Answer: 34

6. How many Sub-Divisions does Assam have?

Answer: 78

7. What is the capital of Assam?

Answer: Dispur

8. Which is the Largest city of Assam?

Answer: Guwahati

9. The Largest city in Northeast India?

Answer: Guwahati (Area: 328 km²)

10. When did Assam get its Statehood?

Answer: 26 January 1950

11. Official Language of Assam?

Answer: Assamese

12. Where is Assam Legislative Assembly?

Answer: Dispur

13. How many constituencies does Assam have in its Legislative Assembly?

Answer: 126

Read the full list here.

14. How many Assembly Seats are reserved for ST?

Answer: 16

15. How many Assembly Seats are reserved for SC?

Answer: 8

16. Which city is called the Gateway to Northeast?

Answer: Guwahati

17. Popular Singers in Assam?

Answer: Zubeen Garg, Papon, Deeplina Deka, Vreegu Kashyap, etc

18.  Which state is north of Assam?

Answer: Arunachal Pradesh

19. Which states are south of Assam?

Answer: Meghalaya, Tripura, and Mizoram

20.  Which state is West of Assam?

Answer: West Bengal

21.  Which states are East of Assam?

Answer: Nagaland and Manipur 

22. Which countries does Assam share its border with?

Answer: Bhutan And Bangladesh

23. The Only IIT in Northeast India?

Answer: IIT Guwahati (Indian Institute of Technology Guwahati)

24. What is the name of the State Song of Assam?

Answer: O Mur Apunar Desh

25. Where is Barak Valley Plain?

Answer: Southern Region of Assam

Related: Sikkim GK 2021Latest Multiple Choice Questions

26. Where is Kaziranga National Park Located?

Answer: Kanchanjuri (Assam)

27.  Who is the Chief Minister of Assam?

Answer: Himanta Biswa Sarma

28. When did Sarbananda Sonowal become Chief Minister?

Answer: 2016

29. Who is the Health Minister of Assam?

Answer: Keshab Mahanta

30. Which Indian state is the largest tea producer in India?

Answer: Assam

31. What was the capital of Assam during the British Raj?

Answer: Shillong

32. Which is the Oldest Oil refinery in India?

Answer: Digboi (Assam)

33. First Oil Well in Asia?

Answer: Digboi

34. What is the name of the Folk dance of Assam?

Answer: Bihu

35. Which Northeast State has the highest number of District Divisions?

Answer: Assam

36. UNESCO World Heritage Sites found in Assam?

Answer:
1) Kaziranga National Park: Golaghat and Nagaon districts (Assam)
2) Manas National Park: Barpeta district (Assam)

37. Most populated state in Northeast India?

Answer: Assam

38. Where is the Birthplace of Famous Tv Anchor Arnab Goswami?

Answer: Guwahati (Assam)

39. The longest bridge in India?

Answer: Dhola Sadiya Bridge (9.15 Km, Assam)

40. Which is the Oil City of Assam?

Answer: Digboi

41. Highest Dam in Assam?

Answer: Subansiri Dam (130 m)

42. Asia’s oldest Amphitheater?

Answer: Rang Ghar (Assam)

43. How many Airports are in Assam?

Answer: 6 (Six)

44. List of All Airports in Assam?

Answer:
1) Dibrugarh Airport
2) Jorhat Airport
3) Lilabari Airport
4) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
5) Silchar Airport
6) Tezpur Airport

45. Which is the only International Airport in India?

Answer: Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport (Guwahati)

46. Which state in the Northeast has the Maximum number of Commercial Airports?

Answer: Assam

47. Who is Gopinath Bordoloi mentioned in Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport?

Answer: Former Chief Minister of Assam (1st)

48. State Symbols Of Assam?

Answer:
1) Animal: Indian rhinoceros
2) Bird: White-winged duck
3) Flower: Foxtail orchid
4) Tree: Hollong

49. List Of National Parks in Assam?

Answer:
1) Dibru-Saikhowa National Park
2) Kaziranga National Park
3) Manas National Park
4) Nameri National Park
5) Orang National Park
6) Raimona National Park
7) Dehing Patkai National Park

50. The Density of Assam?

Answer: 397/km²


Related: The Indian States And Districts List With Administrative Divisions (2021)


List Of Districts In Assam


No.DistrictNo.DistrictNo.District
1Baksa13Dima Hasao25Lakhimpur
2Barpeta14Goalpara26Majuli
3BajaliNew15Golaghat27Morigaon
4Biswanath16Hailakandi28Nagaon
5Bongaigaon17Hojai29Nalbari
6Cachar18Jorhat30Sivasagar
7Charaideo19Kamrup31Sonitpur
8Chirang20Kamrup Metro32South Salmara
9Darrang21Karbi Anglong (East)33Tinsukia
10Dhemaji22Karbi Anglong (West)34Udalguri
11Dhubri23Karimganj
12Dibrugarh24Kokrajhar

51. Which Religions are found in Assam?
Answer:
1) Hinduism
2) Islam
3) Christianity
4) Buddhism
5) Jainism
6) Sikhism, etc

52. How many Autonomous Administrative Divisions are in Assam?
Answer:
3 (Three)

53. What are the Autonomous Administrative Divisions of Assam?
Answer:
1) Bodoland Autonomous Territorial Council
2) Dima Hasao Autonomous Council
3) Karbi Anglong Autonomous Council

54. How many Statutory Autonomous Councils are in Assam?
Answer: 12

55. What is the name of the High Court of Assam?
Answer: Guwahati High Court

56. What are the Popular Cuisine Of Assam?
Answer:
1) Assam tea
2) Khar
3) Tenga
4) Pitha
5) Pura
6) Tambul (betel nut)- paan
7) Rice beer, etc

57. Popular Dances of Assam?
Answer:
1) Sattriya
2) Bagurumba
3) Bihu Dance
4) Bhaona
5) Bodo Dance, etc

58. Largest River Island in India?
Answer: Majuli (formed by Brahmaputra River)

59. Longest River Bridge in India?
Answer: Bhupen Hazarika Setu (9.15 km)

60. Which River is known as the Sorrow of Assam?
Answer: Brahmaputra River

Council Of Ministers Of Assam 2021


No.MinisterDepartment
1Himanta Biswa Sarma
Chief Minister
(Jalukbari)
1) Home
2) Personnel
3) PWD
4) Any other Department not allotted to any other Minister
2Ranjeet Kumar Dass
(Patacharkuchi)
1) Panchayat & Rural Development
2) Public Health Engineering
3) Food & Civil Supplies
4) Consumer Affairs
3Atul Bora
(Bokakhat)
1) Agriculture
2) Horticulture
3) Animal Husbandry & Veterinary
4) Border Area Development
5) Implementation of Assam Accord
6) Cooperation
4Urkhao Gwra Brahma
(Chapaguri)
1) Handloom & Textile
2) Soil Conservation
3) Welfare of Plain Tribe & Backward Classes (BTC)
5
Parimal Suklabaidya

(Dholai)
1) Environment & Forests
2) Fisheries
3) Excise
6Chandra Mohan Patowary
(Dharmapur)
1) Transport
2) Industries & Commerce
3) Skill Development
4) Welfare of Minorities
7Keshab Mahanta
(Kaliabor)
1) Health & Family Welfare
2) Science & Technology
3) Information Technology
8Ranoj Pegu
(Dhemaji)
1) Education
2) Welfare of Plain Tribe & Backward Classes (non-BTC)
9Sanjoy Kishan
(Tinsukia)
1) Welfare of Tea Tribes
2) Labour & Employment
10Jogen Mohan
(Mahmara)
1) Revenue & Disaster Management
2) Hills Area Development
3) Mines & Minerals
11Ajanta Neog
(Golaghat)
1) Social Welfare
2) Finance
12Ashok Singhal
(Dhekiajuli)
1) Guwahati Development
2) Urban Development
3) Irrigation
13Pijush Hazarika
(Jagiroad)
1) Water Resources
2) Information & Public Relations
3) Parliamentary Affairs
14Bimal Bora
(Tingkhong)
1) Sports & Youth Welfare
2) Cultural Affairs
3) Power
4) Tourism

Related: Council Of Ministers Of India (All 28 Indian States)


61. First actress in Assamese Cinema?
Answer: Aideu Handique

62. The First Chief Minister of Assam
Answer: Gopinath Bordoloi

63. Who Received Bharat Ratna Award from Assam in 2019?
Answer: Bhupen Hazarika (Playback Singer)

Read the full list here.

64. What is the Brahmaputra River called in China?
Answer: Yarlung Tsangpo

65. Which Indian Rivers pour into Bangladesh?
Answer: Ganga, Meghna, Brahmaputra

66. Which Indian River is known as the “Red River”?
Answer: Brahmaputra

67. What is the Brahmaputra River called in Arunachal Pradesh?
Answer: Dihang (A.K.A Siang)

68. Assam has the largest population in the world of which Animal?
Answer: Wild Water Buffalo

69. How many species of birds does Assam have?
Answer: Around 820 Species (Assam has the highest diversity of birds in India)

70. What are the languages spoken in Assam?
Answer:

1) Assamese (48.38%)
2) Bengali (28.92%)
3) Hindi (6.73%)
4) Bodo (4.54%)
5) Sadri (2.29%)
6) Mishing (1.98%)
7) Nepali (1.91%)
8) Karbi (1.64%)
9) Odia (0.70%)
10) Santali (0.68%)
11) Manipuri (0.54%)
12) Garo (0.52%)
13) Others (1.17%)


Related: 100+ General Knowledge Questions On Northeast India


71. Which is India’s first district that is a river island?
Answer: Majuli district (Assam)

72. Which two districts have 5 Sub Divisions?
Answer: Barpeta and Kamrup Metro
1) Barpeta: Barpeta, Bajali, Kalgachia, Sarukhetri, Sorbhog
2) Kamrup Metro: Guwahati, Chandrapur, Dispur, Sonapur, Azara

73. When was Assam University established?
Answer: 1994

74. When was Assam territory first separated from Bengal?
Answer: 1874

75. What is the First Day of “Rongali Bihu” called?
Answer: Goru Bihu (the Bihu of the cows)

76. What was Ancient Assam Known as?
Answer: Pragjyotisha and Kamrupa

77. In which Hilltop Kamakhya Temple is situated?
Answer: Nilachal Hill

78. In which year the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur?
Answer: 1973

79. When was Assam Sahitya Sabha established?
Answer: December 1917

80. The First President of Assam Sahitya Sabha?
Answer: Padmanath Gohain Baruah

81. When were Assam Rifles established?
Answer: 1835

82. Where is the Headquarters of Assam Rifles?
Answer: Shillong

83. What is the Motto of Assam Rifles?
Answer: Sentinels of the North East

84. When was Assam Police established?
Answer: 1835

85. When was Gauhati University founded?
Answer: 26 January 1948


Related: Union Cabinet Ministers Of India List With PDF 2021


86. When was Assam Accord signed?
Answer: 15 August 1985

87. How many National Parks are in Assam?
Answer: 5 (Five)

88. Total number of Bridges over the River Brahmaputra?
Answer: 6 (Six)

89. Which city does the Naranarayan Setu at Pancharatna connect to?
Answer: Jogighopa

90. When was the First Assamese film released?
Answer: 10 March 1935

91. Name of the First Assamese film?
Answer: Joymoti 

92. When was the First Tea Company in Assam established?
Answer: 1839

93. First Tea Company in India?
Answer: Assam Tea Company

94. When was Assam Public Service Commission founded?
Answer: 1 April 1937

95. Who discovered Tea in Assam?
Answer: Robert Bruce


Related: Sikkim GK 2021: Latest Multiple Choice Questions


96. Which is the First Tea Garden in Assam?
Answer: Chabua

97. What is Assam famous for?
Answer: Assam Tea and Assam Silk

98. Who is known as the “Father of Assamese people”?
Answer: Baikunthanatha Bhagavata Bhattacharya

99. How many Types of Tea are there in Assam?
Answer: Two Kinds

100. Name the First Assamese Newspaper?
Answer: Dainik Batori

101. Name of the First Assamese Grammar Book?
Answer: Arunodoi

102. Name the First Open University of Assam?
Answer: Krishna Kanta Handique Open University

103. Name the First Secondary School of Assam?
Answer: Guwahati Seminari

104. Which is the First University of Assam?
Answer: Guwahati University

105. Who translated Mahabharata into the Assamese Language first?
Answer: Rama Saraswati


Related: GK Questions And Answers On Indian Newspapers (One Word)


106. Name the First Assamese Novel?
Answer: Bhanumati (1890)

107. What is the First Assamese Romantic Poem?
Answer: Bon Kunwori

108. First Assamese color film?
Answer: Bhaity

109. Who was the First King of Assam?
Answer: Sukaphaa

110. What is the name of the Second Assamese movie?
Answer: Indramalati (1939)

111. Which is the Smallest District in Assam by Area?
Answer: South Salmara (568 km²)

112. Which is the Biggest District in Assam?
Answer: Karbi Anglong (10,434 km²)

113. Which is the Largest Village in Assam?
Answer: Sualkuchi

114. What is the Oldest Name of Tezpur?
Answer: Sonitpur

115. Which city is known as the City of Blood?
Answer: Tezpur


Related: Tripura Static GK: 150+ Question And Answer For TPSC


116. First Assamese to win a Gold Medal at an International Event?
Answer: Bhogeswar Baruah (1966 Asian Games)

117. Who was the last king of Ahom Kingdom?
Answer: Purandar Singha

118. Which district was given to Pakistan in 1947 that was separated from Assam?
Answer: Sylhet

119. First Capital of the Ahom Kingdom in Assam?
Answer: Charaideo

120. Where does the Highest Concentration of Forest in the State of Assam occur?
Answer: Karbi Anglong district

121. Where is One-Horned Rhino found in India?
Answer: Assam

122. Which Wildlife Sanctuary holds the highest density of the Rhino population in the world?
Answer: Pobitora Wildlife Sanctuary (Assam)

123. What is the area of Kaziranga National Park?
Answer: 430 km²

124. What is the Total Number of Parliamentary Constituency in Assam?
Answer: 14 (Fourteen)

125. Which town in Assam is known as Manchester of Assam?
Answer: Sualkuchi


Related: Mizoram General Knowledge Multiple Choice Questions


126. Where is Gibbon Wildlife Sanctuary located?
Answer: Jorhat

127. When was Mizoram separated from Assam?
Answer: 1972

128. When was Nagaland separated from Assam?
Answer: 1963

129. Which Indian state is the largest producer of bamboo?
Answer: Assam

130. Biosphere Reserves of Assam?
Answer: Manas and Dibru-Saikhowa

131. State Motto of Assam?
Answer: Joi Aai Ôxom (Hail mother Assam)

132. When was Kaziranga National Park declared as a world heritage site by UNESCO?
Answer: 1985

133. First Assamese to make Etymological Dictionary of the Assamese language based on Sanskrit spellings?
Answer: Hemchandra Barua

134. First Barrister of Assam?
Answer: Anundoram Borooah

135. Which Zoo is located in Guwahati City?
Answer: Assam State Zoo cum Botanical Garden


Related: Mizoram General Knowledge Multiple Choice Questions For MPSC


136. In which year was Gopinath Bordoloi arrested due to active participation in the Non-Cooperation Movement?
Answer: 1922

137. Full-Form of AASU?
Answer: All Assam Students Union

138. First Medical College in Northeastern India?
Answer: Assam Medical College & Hospital (Dibrugarh)

139. Which city is known as the Cultural Capital of Assam?
Answer: Jorhat

140. When was Assam Agriculture University established?
Answer: 1969

141. When was Assam Gas Cracker Project approved by CCEA?
Answer: April 18, 2006

142. Who was the first IAS of Assam?
Answer: Jamchonga Nampui

143. Where is Assam Women’s University located?
Answer: Jorhat

144. Where is the Pani Dihing Bird’s sanctuary?
Answer: Sivasagar District

145. Which NIT is present in Assam?
Answer: National Institute Of Technology Silchar


Related: List Of International Organizations & Top Institutions Headquarters


146. During whose Reign the Amphitheater Rang Ghar was constructed?
Answer: Swargadeo Rudra Singha

147. Name the First Stadium in Assam?
Answer: Jorhat stadium

148. Who is the First Lady Chief Minister of Assam?
Answer: Syeda Anwara Taimur

149. Which city of Assam has the largest dry fish market in Asia?
Answer: Jagiroad

150. When was the National Games of India held in Assam?
Answer:  2007

List Of Chief Ministers Of Assam


Premier of Assam between 1937-1950 is not included on the list
No.Chief MinisterTerm InTerm OutParty
1Gopinath Bordoloi26 Jan 195006 Aug 1950INC
2Bishnuram Medhi09 Aug 195027 Dec 1957INC
3Bimala Prasad Chaliha28 Dec 195706 Nov 1970INC
4Mahendra Mohan Choudhry11 Nov 197030 Jan 1972INC
5Sarat Chandra Singha31 Jan 197212 Mar 1978INC
6Golap Borbora12 Mar 197804 Sep 1979JP
7Jogendra Nath Hazarika09 Sep 197911 Dec 1979JP
~President’s Rule12 Dec 197905 Dec 1980
8Syeda Anwara Taimur06 Dec 198030 Jun 1981INC
~President’s Rule30 Jun 198113 Jan 1982INC
9Kesab Chandra Gogoi13 Jan 198219 Mar 1982INC
~President’s Rule19 Mar 198227 Feb 1983
10Hiteswar Saikia[1]27 Feb 198323 Dec 1985INC
11Prafulla Kumar Mahanta[1]24 Dec 198528 Nov 1990AGP
~President’s Rule28 Nov 199030 Jun 1991
~Hiteswar Saikia[2]30 Jun 199122 Apr 1996INC
12Bhumidhar Barman22 Apr 199614 May 1996INC
~Prafulla Kumar Mahanta[2]15 May 199617 May 2001AGP
13Tarun Gogoi18 May 200124 May 2016INC
14Sarbananda Sonowal24 May 201610 May 2021BJP
15Himanta Biswa Sarma10 May 2021IncumbentBJP

Related: List Of First Chief Minister Of All Indian States


151. Where is the Birthplace of the Brahmaputra River?
Answer: Himalayas

152. Who was the First Governor of Independent Assam?
Answer: Sir Muhammad Saleh Akbar Hydari

153. Who is the First Assamese Woman Graduate?
Answer: Sudhalata Dowarah

154. What is the name of the famous festival of Assam?
Answer: Bihu Festival

155. What is the name given for the Traditional Sweet of Assam?
Answer: Pitha

156. Who has been selected for the “Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar” in the category of Art and Culture 2021 from Assam?
Answer: Tanuj Samaddar

157. Which district is Manas National Park located in?
Answer:
Chirang District & Baksa District

158. Which district is Tezpur located in?
Answer: Sonitpur District

159. When was Jorhat carved out of the Sivasagar District?
Answer: 1983

160. When was IIT Guwahati established?
Answer: 1994

161. Who is the longest-serving Chief Minister of Assam?
Answer:
Tarun Gogoi

162. Who is the first chief minister of Assam from the Bharatiya Janata Party?
Answer: Sarbananda Sonowal

163. When did Himanta Sarma swear in as the Chief Minister of Assam?
Answer: 10 May 2021

164. Who is the shortest-serving Chief Minister of Assam?
Answer: Bhumidhar Barman (22 Days)

165. Which political party does Akhil Gogoi belong to?
Answer: Gana Mukti Sangram Asom


Related: 260+ Odisha Gk Multiple Choice Questions For OPSC (2022)


166. Which 2 Parks of Assam were declared as National Parks on 7th June 2021?
Answer:
Raimona National Park and Dehing Patkai National Park

167. What is the total number of National Parks in Assam after the addition of 2 parks on 7th June 2021?
Answer:
7 National Parks

168. Who is the newly elected Union Cabinet Minister of India from Assam?
Answer:
Sarbananda Sonowal

169. Which Portfolio is given to Mr. Sarbananda Sonowal?
Answer:
1) Ministry of Ports, Shipping, &Waterways
2) Ministry of AYUSH

170. Who is the Minister of Sports & Youth Welfare of Assam?
Answer:
Bimal Bora

171. When was Bodoland Territorial Region established?
Answer:
9 February 2003

172. How many districts come under the Bodoland Territorial Region?
Answer:
4 (Four)

173. Who is the CEO of Bodoland Territorial Region?
Answer:
Pramod Boro

174. What is the total area of Bodoland Territorial Region?
Answer:
9,612 km2

175. How many Constituencies are under Dima Hasao Autonomous Council?
Answer:
28


Related: State Symbols Of 28 Indian States And 8 Union Territories


176. What is the other name for Dima Hasao Autonomous Council?
Answer:
North Cachar Hills Autonomous Council

177. Where is the Headquarters of Dima Hasao Autonomous Council?
Answer:
Haflong

178. How many Development councils were created by the Government of Assam for the Socio-Economic upliftment and sustainability targeted development of different backward communities?
Answer: 33

179. When was Karbi Anglong District Council formed?
Answer:
17 November 1951

180. When was Karbi Anglong District Council changed to Karbi Anglong Autonomous Council?
Answer: 23 June 1952

181. When was the Bodo Kachari Welfare Autonomous Council formed?
Answer:
2020

182. When was the Kamatapur Autonomous Council formed?
Answer:
2020

183. When was the Rabha Hasong Autonomous Council (RHAC) constituted by the Government of Assam?
Answer: 1995

184. When was the first election held for the Rabha Hasong Autonomous Council to constitute the General Council?
Answer:
2013

185. When was the Moran Autonomous Council formed?
Answer:
2020

186. How many seats were won by the BJP in the 2021 Assam Legislative Assembly election?
Answer:
60 Seats (Total 75 Seats with Alliance)

187. How many seats were won by the BJP in the 2021 Assam Legislative Assembly election?
Answer: 50 Seats

188. How was the result of the 2021 Assam Legislative Assembly election?
Answer:

1) Bharatiya Janata Party: 60 seats
2) Asom Gana Parishad: 9 seats
3) United People’s Party Liberal: 6 seats
4) Indian National Congress: 29 seats
5) All India United Democratic Front: 16 seats
6) Bodoland People’s Front: 4 seats
7) Communist Party of India (Marxist): 1 seat
8) Independent: 1 seat
Total: 126

189. Who contested as an independent candidate?
Answer:
Akhil Gogoi

190. Which is the largest Division of Assam?
Answer:
Lower Assam Division (Comprises 12 Districts)


Related: 130+ West Bengal General Knowledge MCQs For WBPSC Exam


191. Which district has been carved out from the Barpeta District?
Answer: Bajali District

192. Which Governor announced the 34th District of Assam?
Answer:
Jagdish Mukhi (Bajali District)

193. How many new districts were formed on 15 August 2015?
Answer:
5 (Five)
1) Biswanath District
2) Charaideo District
3) Hojai District
4) South Salmara-Mankachar District
5) Karbi Anglong District was divided into East and West Districts

194. Where is the headquarter of the North Assam Division?
Answer:
Tezpur

195. Which Chief Minister of Assam announced the River Island District of Assam?
Answer:
Sarbananda Sonowal (Majuli District)

196. Who is the first Ahom king in medieval Assam?
Answer:
Sukaphaa

197. When is Asom Divas celebrated?
Answer:
2nd December

198. How long is the Bhutan–India border?
Answer:
699 km (267 km in Assam)

199. Which Commander’s statue is on the Brahmaputra River?
Answer:
Lachit Borphukan

200. Who was the first Assamese to climb Mount Everest?
Answer:
Tarun Saikia (18 May 2013)

201. Who was the first Chief Election Commissioner from Assam?
Answer:
Harishankar Brahma (19th CEC)

202. Who was the first person from Assam to receive Padma Bhushan award?
Answer:
Sitaram Seksaria (Social Work)

203. Who was the first person from Assam to receive Padma Shri Award?
Answer:
Amalprava Das (Public Affairs)

204. When was Srimanta Sankardeva Award introduced?
Answer:
1986 (First Award introduced by the Government of Assam)

205. Name the Award of Assam that was introduced in 2017?
Answer:
Sonit Konwar Gajen Barua Award

206. Who is the present governor of Assam?
Answer:
Jagdish Mukhi

207. Who is the first athlete from Assam to get a medal in the Olympics?
Answer: Lovlina Borgohain

208. Which sports did Lovlina Borgohain play in the Olympics?
Answer:
Boxing

209. Which Boxing event did Lovlina Borgohain play in the Olympics?
Answer:
Women’s welterweight

210. Who is the first olympian from Assam to participate in the Olympic games?
Answer:
Dipankar Bhattacharjee

211. Who is the first Assamese to get the Arjuna Award?
Answer:
Bhogeswar Baruah

212. In honor of Bhogeswar Baruah’s birthday which Special Day is celebrated every year on 3rd September?
Answer: Abhiruchi Sports Day

213. Which Medal was won by Lovlina Borgohain in the 2020 Tokyo Olympics?
Answer:
Bronze Medal (3rd)

214. Lovlina Borgohain became the ___ person from Assam to receive the Arjuna Award?
Answer: 6th

215. In which weight category did Lovlina Borgohain win a Bronze Medal in the 2020 Tokyo Olympics?
Answer:
64-69kg

216. Who is the first person from Assam to receive the Bharat Ratna Award?
Answer:
Gopinath Bordoloi (First Chief Minister of Assam)

217. What is the amount given by the Government of Assam to Lovlina Borgohain for winning a Bronze medal at the 2020 Olympics?
Answer: ₹50 lakh (US$70,000)

218. What is the border length between Assam and Meghalaya?
Answer:
885 Km

219. What is the border length between Assam and Arunachal Pradesh?
Answer:
804 Km

220. What is the border length between Assam and Nagaland?
Answer:
512 Km

221. What is the border length between Assam and Manipur?
Answer:
204 Km

222. What is the border length between Assam and Mizoram?
Answer:
164 km

223. What is the border length between Assam and West Bengal?
Answer:
127 Km

224. What is the border length between Assam and Tripura?
Answer: 46 Km

225. What is the border length between Assam and Bangladesh?
Answer:
268 Km

226. What is the border length between Assam and Bhutan?
Answer:
266 Km

Length As Per Govt. Website of Assam

227. When is the foundation day of IIT Guwahati?
Answer:
1st September

228. What is the new name to be renamed for the Raji Gandhi Orang National Park?
Answer:
Orang National Park

229. Olympic Bronze Medallist, Boxer Lovlina Borgohain will be the new Brand Ambassador of which Department in Assam?
Answer:
Education (Samagra Shiksha Abhiyan)

230. Who is the Speaker of the Assam Legislative Assembly?
Answer:
Biswajit Daimary (Since 21st May 2021)

231. Who is the Deputy Speaker of Assam Legislative Assembly?
Answer:
Numal Momin (Since 2nd May 2021)

232. Who is the Chief Secretary of Assam?
Answer:
Jishnu Barua (IAS)

233. Who is the Principal Secretary of Assam?
Answer:
Archana Varma (IAS)

234. Which Prime Minister signed Assam Accord?
Answer:
Rajiv Gandhi (in New Delhi on 15 August 1985)

Full-Form Related To Assam


No.AcronymFull-Form
1ACSAssam Civil Service
2AGMAnchalik Gana Morcha
3AGPAsom Gana Parishad
4AIUDFAll India United Democratic Front
5AJPAssam Jatiya Parishad
6APSCAssam Public Service Commission
7BPFBodoland People’s Front
8BTADBodoland Territorial Area Districts
9KAACKarbi Anglong Autonomous Council
10KACKamatapur Autonomous Council
11KMSSKrishak Mukti Sangram Samiti
12MACMising Autonomous Council
13MPLADMP’s Local Area Fund
14NCHACNorth Cachar Hills Autonomous Council
15NDFBNational Democratic Front of Bodoland
16RDRaijor Dal
17RHACRabha Hasong Autonomous Council
18RJDRashtriya Janata Dal
19ULFAUnited Liberation Front of Asom
20UPPLUnited People’s Party Liberal
Read More
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here