General Knowledge On Mobile Phones: First In India

gk on mobile phones (First)

Last Updated: 18 May 2020

Mobile phones are a part of our lives now. From the time we wake up to the time we go to bed, we use our mobile phones to keep ourselves updated on anything happening around us.

Whether it is to stay connected with friends and family or to keep abreast of important developments around the world, mobile phones can make our job done very easily.

In this tech century, we can find any kind of phone of our choice. From budget to luxury, high end gaming to most high quality camera, Every phone is available in the market.

Let us look at some of the Iconic phones created in History which were available in India and acquire some interesting knowledge.

GK On Mobile Phones


1. Which company launched the first Mobile Phone in India?

Answer: Nokia (1995)

2. First AI-Enabled phone in India?

Answer: Huawei

3. First 3G Phone in India?

Answer: Samsung Star Duos (2G+3G)

4. First 4G mobile phone in India?

Answer: Huawei Ascend P1 LTE (30 May 2013)

5. First Nokia Phone in India?

Answer: Nokia RinGo

6. Which iPhone was first launched in India?

Answer: iPhone 4

7. First Dual Camera phone in India?

Answer: HTC Evo 3D (2011)
First dual camera phone in India HTC

8. Motorola’s first Phone in India?

Answer: GSM C115 (2005)

9. Xiaomi’s first phone in India?

Answer: Xiaomi  Mi 1s (23 April 2015)

10. Samsung’s first Phone in India?

Answer: Samsung SGH-100 (2004)

11. Xiaomi’s first dual camera smartphone in India?

Answer: Xiaomi Mi 5X

12. Vivo’s first Phone in India?

Answer: Vivo V1 (2015, July)

13. Oppo’s first Phone in India?

Answer: Oppo N1 (December 10, 2013)

14. When was the first iPhone launched in India?

Answer: May 27, 2011

List Of All Apple iOS Version History And The First iPhone

15. First Landline Telephone in India?

Answer: 28th January 1882

16. When was Internet First Introduced in India?

Answer: 15 August 1995 (Laxmi Nagar, Delhi)

17. When was the First Cellular Call made in India?

Answer: July 31st, 1995

18. First 3G Mobile service provider in India?

Answer: MTNL

19. First Mobile Phone in India?

Answer: Nokia Ringo (1995)
Nokia Ringo First Mobile Phone in IndiaDimension: 152 x 55 x 33mm
Mass: 235g
Battery: 900 mAh

20. The first SmartPhone that used the Android platform?

Answer: HTC Dream (launched on 22 October 2008)

21. Who is the inventor of the First Practical Mobile Phone?

Answer: Dr. Martin Cooper

22. Which company made the first handheld Mobile phone?

Answer: Motorola
Explanation: Motorola researcher Martin Cooper made the first handheld Mobile phone on April 3, 1973. The handheld prototype phone weighed 1.1 kilograms and measured 23x13x4.5 cm. The phone offered a talk time of just 30 min and took 10 hours to re-charge.

23. The first Camera Phone in India?

Answer: Nokia 7650
Explanation: It was launched in 2002. Nokia 7650 had a 0.3-megapixel camera that could transmit photos using GPRS, Bluetooth, and Infrared.

24. First Android Smartphone in India?

Answer: HTC Dream
Explanation: The phone came to India in 2008. HTC Dream was the first Linux based Android Operating System. The device was running on Android 1.0 with a 528 MHz Qualcomm CPU processor. It had 256 MB ROM, 192 MB RAM and expandable up to 16GB of microSD storage.

25. First Touch Screen Mobile phone in India?

Answer: Nokia 7710 (2 November 2002)

26. First Indian Company to make mobile Phones?

Answer: V.K. Munoth
Explanation: The first range of models was Priced at Rs 12,900-17,500 and weighed about 70g

27. First smartphone launched by Nokia?

Answer: Nokia 9000 Communicator (1996)

28. Top Mobile Company in India till December 2019?

Answer: Xiaomi (28% Market Share)

29. Who develops iOS?

Answer: Apple Inc.

30. When was Windows platform in Mobile Phones declared end of life?

Answer: January 14, 2020

31. Last Lumia product to bear the Nokia brand?

Answer: Nokia Lumia 638 (December 2014)

32. Name of the First Android (Version 1.5)?

Answer: Cupcake

Android Operating System History: Version, Name, Release Date

33. What was Google’s First Android Phone?

Answer: HTC Dream (released December 2008)

34. First Android Phone manufactured by HTC?

Answer: HTC Dream
first android phoneIt was released in December 2008 and had Android Version 2.3 Ginger Bread

35. First Android Phone manufactured by Samsung?

Answer: Nexus S
Explanation: It was released in December 2010 and had Android Version 1.0 which had no android name.

36. First Android Phone manufactured by LG?

Answer: Nexus 4
Explanation: It was released in November 2012 and had Android Version 4.2 Jelly Bean

37. First Android Phone manufactured by Motorola?

Answer: Nexus 6
It was released in November 2014 and had Android Version 5.0 Lollipop.

38. First Android Phone manufactured by Huawei?

Answer: Nexus 6P
Explanation: It was released in September 2015 and had Android Version 6.0 Marshmellow.

39. First Google Pixel Phone?

Answer: Google Pixel and Pixel XL
Explanation: It was manufactured by HTC and developed by Google that was released on October 4, 2016. Google pixels were launched with Android Version 7.1 Nougat.

40. When did Google release Pixel Smartphone?

Answer: 20 October 2016

41. Nokia’s First camera phone?

Answer: Nokia 7650 (19 November 2001)

42. Last Nokia Phone to have Symbian Operating System?

Answer: Nokia 808 PureView (2012)

43. Name the Indian Mobile Companies?

Answer:
a) Micromax Informatics
b) iBall
c) Karbonn Karbonn Mobiles
d) Lava International
e) Intex Technologies
f) Xolo
g) Loop
h) Celkon
i) Jio
j) Lyf
k) Videocon
l) Onida Electronics
m) YU
n) Spice X
o) Spice Digital
p) HCL Technologies
q) CREO

44. Advertising Quote used by Apple?

Answer: Think Different

45. Where are Xiaomi’s Manufacturing plants in India?

Answer: Uttar Pradesh, Tamil Nadu, and Andhra Pradesh

46. When was Spotify launched in India?

Answer: February 26, 2019

47. Nokia’s first device to run the Windows Phone operating system?

Answer: Lumia 800

48. Who is the Top best selling mobile company?

Answer: Samsung (From 2012-2020)

49. Which bank Introduced the first Mobile Netbanking?

Answer: ICICI bank 

50. Full form of 3G?

Answer: Third Generation

51. Full form of MNP?

Answer: Mobile Number Portability

52. Which Telecom Company revolutionized the mobile sector in India due to its reach in villages?

Answer: Reliance Communications

53. Other name of Mobile Phones?

Answer: Cell, Cellular Phone, SmartPhone

54. First country to declare broadband service as a fundamental right?

Answer: Finland

55. IMEI Full Form?

Answer: International Mobile Equipment Identity

56. Which type of batteries are used in Mobile Phones?

Answer: Lithium-Ion Batteries

57. Which telephone company introduced the first Mobile Telephone Service (MTS) in 1946?

Answer: Motorola communications

58. What are the frequency bands for GSM phones?

Answer: GSM phones support three or four bands
Three bands: 900/1800/1900 MHz or 850/1800/1900 MHz
Four bands: 850/900/1800/1900 MHz

59. Frequency band of 3G?

Answer: 1.8-2.5 GHz
Bandwidth: 5-20 MHz

60. Frequency band of 4G?

Answer: 2-8 GHz
Bandwidth: 5-20 MHz

61. Father of Mobile Phone?

Answer: Martin Cooper

62. What does VoIP stand for?

Answer: Voice over Internet Protocol

63. The biggest difference between 3G and 2G mobile-data-transfer technology?

Answer: Use of packet switching over circuit switching

64. Which manufacturing company produced the first Camera Phone?

Answer: Sharp Corporation
Explanation: It was called J-Phone which could send photos over a cellular network

65. What does SIM card stand for?

Answer: Subscriber identification module

66. Name for the mapped hexagonal geographic areas that make up the cellular phone grid?

Answer: Cells

67. Who is credited for the use of “HELLO” as a telephone greeting?

Answer: Thomas Edison

68. The first product made by Samsung when they entered the electronics industry?

Answer: Black and white televisions in 1969

69. Who made the first SIM card in 1991?

Answer: Giesecke & Devrient

70. Where was the first Person-to-Person SMS sent?

Answer: Finland (1993)

Important Telecommunication Full Forms


AcronymFull Form
MIDPMobile Information Device Profile
LTELong Term Evolution
KbpsKilobit per second
mAhmilliAmpere hour
NFCNear Field Communication
SMSShort Messaging Service
USBUniversal Serial Bus
SISSoftware Installation Script
GPRSGeneral Packet Radio Service
GSMGlobal System for Mobile Communication
CDMACode Division Multiple Access
TDMATime Division Multiple Access
GUIGraphical User Interface
UIUser Interface
WAPWireless Application Protocol
WCDMAWideband Code Division Multiple Access
OSOperating System
EDGEEnhanced Data Rates for GSM Evolution
DNSDomain Name System
APNAccess Point Name
CDMACode Division Multiple Access
EDGEEnhanced Data for Global Evolution
GPRSGeneral Packet Radio Service
GPSGlobal Positioning System
IMEIInternational Mobile Equipment Identity
Read More

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here