GK Question And Answer On Jawaharlal Nehru: Biography, Family, Politics

GK Question And Answer On Jawaharlal Nehru: Biography, Family, Politics

Last Updated: 19 April 2021

Jawaharlal Nehru was born on 14 November 1889 in Allahabad, Uttar Pradesh India during the British Raj in a Kashmiri Brahman family.

Children called Jawaharlal Nehru as Chacha Nehru and his birthday is celebrated as Children’s Day on 14 November.

Pandit Nehru was a great leader who contributed his life to the independence of India. Jawaharlal Nehru is a great central figure in Indian politics and played a significant role in India’s Independence Movement.

In this article, we are providing General Knowledge Quiz Questions and Answer on Pandit Jawaharlal Nehru’s biography, education, family, politics, and many more.

GK Question And Answer On Jawaharlal Nehru


1. Nicknames of Jawaharlal Nehru?

Answer: Jawaharlal Nehru had 4 nicknames:
A) Chacha Nehru
B) Pandit Nehru
C) Uncle Nehru
D) Pandit Jawaharlal Nehru

2. When was Pandit Jawaharlal Nehru born?

A) 14 November 1899
B) 14 November 1889
C) 14 November 1879
D) 14 November 1890

Answer: B) 14 November 1889
Explanation: He was Born on 14 November 1889 in Allahabad, Uttar Pradesh, India during British Raj

3. Jawaharlal Nehru Mother’s name?

A) Krishna Hutheesing
B) Swarup Rani Nehru
C) Vijaya Lakshmi Pandit
D) Ruprani Nehru

Answer: B) Swarup Rani Nehru
Explanation:
Swarup Rani Nehru was born in 1868 and died in 1938 at the age of 70 years. She was the mother of India’s first prime minister Jawaharlal Nehru. Swarup Rani played a prominent role in India’s freedom movement in the 1920s–30s.

4. Jawaharlal Nehru Father’s name?

A) Aurobindo Nehru
B) Lal Bal Pal
C) Nandlal Nehru 
D) Motilal Nehru

Answer: D) Motilal Nehru
Explanation: Motilal Nehru was born on 6 May 1861 and passed away on 6 February 1931. He was a lawyer, activist, and politician belonging to the Indian National Congress (INC). Sir Motilal also served as the Congress President twice, 1919–1920 and 1928–1929.

5. Jawaharlal Nehru Spouse name?

A) Kamala Nehru
B) Vijaya Nehru
C) Indira Gandhi
D) Kamala Gandhi

Answer: A) Kamala Nehru
Explanation: Kamala Nehru was born on  1 August 1899 and died on 28 February 1936. She was the wife of Jawaharlal Nehru and played a significant role as a freedom fighter.

6. Chacha Nehru’s one and only daughter’s name?

A) Sonia Gandhi
B) Maneka Gandhi
C) Indira Gandhi
D) Indira Nehru

Answer: C) Indira Gandhi
Explanation: Her full name is Indira Priyadarshini Gandhi, she was born on 19 November 1917 and died on 31 October 1984. She is the only female Prime Minister of India to date and is the longest-serving Indian Prime Minister after her father Jawaharlal Nehru.

7. Award received by Jawaharlal Nehru?

A) Bharat Ratna
B) Param Vir Chakra
C) Ashoka Chakra
D) Nobel Prize

Answer: A) Bharat Ratna
Explanation: In 1955 Jawaharlal Nehru received the Bharat Ratna award. This award is considered the highest civilian award of the Republic of India.

8. Political Ideology of Pandit Nehru?

A) Communism
B) Nepotism
C) Fascism
D) Socialism

Answer: D) Socialism
Explanation: Nehru followed Political Ideologies such as Nationalism, Socialism, Democracy.

9. Name of the ideology followed by Nehru?

A) Communism
B) Anarchism
C) Nehruism
D) Liberalism

Answer: C) Nehruism
Explanation: Nehruism is the name given to the political ideology of Jawaharlal Nehru who was the first Indian Prime minister. Read more details here.

10. Which political party did Jawaharlal Nehru join?

A) Indian National Congress
B) Nationalist Congress Party
C) Communist Party of India
D) Jammu & Kashmir National party

Answer: A) Indian National Congress
Explanation: Jawaharlal Nehru became the prominent leader of the left-wing factions of the Indian National Congress during the 1920s.

11. Jawaharlal Nehru cause of death?
A) Assassination
B) Heart Attacked
C) Kidney Damage
D) Diabetes

Answer: B) Heart Attacked
Explanation: Chacha Nehru died at the age of 74 years (1889–1964) due to a heart attack.

12. When did Jawaharlal Nehru Die?
A) 27 May 1954
B) 27 May 1974
C) 27 May 1984
D) 27 May 1964

Answer: D) 27 May 1964
Explanation: Pandit Jawaharlal Nehru Died on 27 May 1964 at the age of 74 in New Delhi. He is said to have died of a heart attack.

13. Who wrote the book ‘Glimpses of World History’?
A) Mahatma Gandhi
B) Indira Gandhi
C) Motilal Nehru
D) Jawaharlal Nehru

Answer: D) Jawaharlal Nehru
Explanation: Sir Jawaharlal Nehru wrote the book ‘Glimpses of World History’ and was published in 1934.

14. A famous book was written by Jawaharlal Nehru?
A) Discovery of India
B) MyCountry, My Life
C) India Wins Freedom
D) Discovery of Hindustan

Answer: A) Discovery of India
Explanation: The Discovery of India was written by Pandit Nehru which was published on 14 November 1946, 595 pages in English.

15. When did Jawaharlal Nehru first meet with Mahatma Gandhi and was immensely inspired by him?
A) 1914
B) 1915
C) 1916
D) 1917

Answer: C) 1916

16. Which place was chosen by Jawaharlal Nehru for the first Kisan March?
A) Pratapgarh
B) Aligarh
C) Allahabad
D) Lucknow

Answer: A) Pratapgarh
Explanation: Jawaharlal Nehru organized the first Kisan March in the Pratapgarh District of Uttar Pradesh, India in 1920.

17. Which Indian newspaper was founded by Jawaharlal Nehru in 1938?
A) The Inquilab
B) The National Herald
C) Chandrika
D) Sandesh

Answer: B) The National Herald
Explanation: India’s first prime minister Jawaharlal Nehru launched the newspaper The National Herald in 1938 as a tool to win independence. It was published by The Associated Journals Ltd.

18. Which organization did great leaders like Subhas Chandra Bose, Jawaharlal Nehru, S. Srinivasa Iyengar Founded?
A) Labour Party
B) Janata Party
C) Indian Independence League
D) Indian National Lok Dal

Answer: C) Indian Independence League
Explanation: The IIL or the Indian Independence League was a political organization operated between the 1920s to 1940s. This was done to organize those living outside India into seeking the removal of British colonial rule over India.

19. Who wrote, produced, and directed the TV series of Indian Historical drama “Bharat Ek Khoj” that was based on Jawaharlal Nehru’s famous book, “Discovery of India”?
A) Shyam Benegal
B) Mehboob Khan
C) Raj Kapoor
D) Vijay Anand

Answer: A) Shyam Benegal
Explanation: Bharat Ek Khoj is an Indian historical drama based on the book The Discovery of India-1946 written by Jawaharlal Nehru. This TV series was shown in Doordarshan and had 53-episodes.

20. When was the ‘Indian Independence League’ founded?
A) 1926
B) 1927
C) 1928
D) 1929

Answer: C) 1928
Explanation: Jawaharlal Nehru with Subhas Chandra Bose and S. Srinivasa Iyengar in 1928 founded the ‘Indian Independence League’ and became its General Secretary.

21. Speech delivered by the first Prime Minister, Jawaharlal Nehru on the eve of India’s Independence?
A) Freedom for the nation
B) Tryst with destiny
C) Indian Constitution importance
D) Freedom With Blood

Answer: B) Tryst with destiny
Explanation:  Jawaharlal Nehru delivered a speech on ‘Tryst with Destiny’ on the evening of India’s Independence. It was on 14 August 1947 at midnight. He was the first Prime Minister of India who was sworn in on 15 August 1947.

22. Occupation of Jawaharlal Nehru?
Answer: Jawaharlal Nehru had 5 occupations:
1) Barrister
2) Writer
3) Politician
4) Statesperson
5) Titular ruler

23. First Prime Minister of Independent India?
A) Rajendra Prasad
B) Jawaharlal Nehru
C) Lal Bahadur Shastri
D) Rajiv Gandhi

Answer: B) Jawaharlal Nehru
Explanation: Check the list of prime ministers of India here.

24. When did the first Prime Minister of India receive ‘Bharat Ratna’?
A) 1955
B) 1956
C) 1957
D) 1958

Answer: A) 1955

25. Resting Place Name of Jawaharlal Nehru Memorial?
A) Shanti Niketan
B) Shantivan
C) Raj Ghat
D) Vijay Ghat

Answer: B) Shantivan

26. Where did Jawaharlal Nehru complete his graduation?
A) Rajkot High School
B) Trinity College, Cambridge
C) Trinity College, Dublin
D) Ruskin College, UK

Answer: B) Trinity College, Cambridge
Explanation: Sir Jawaharlal Nehru went to Trinity College, Cambridge in October 1907. He graduated with an honors degree in natural science in 1910.

27. Where did Jawaharlal Nehru study law?
A) London
B) England
C) Switzerland
D) Belgium

Answer: A) London
Explanation: After completing his graduation in 1910, Nehru moved to London and studied law at Inner temple Inn and completed his studies for a barrister. He returned to India in August 1912 and enrolled himself as an advocate of the Allahabad High Court.

28. Who is the longest-serving Prime Minister of India till date?
A) Indira Gandhi
B) Lal Bahadur Shastri
C) Narendra Modi
D) Jawaharlal Nehru

Answer: D) Jawaharlal Nehru
Explanation: Jawaharlal Nehru served 16 years, 286 days as Prime Minister of India, and is considered to be the most longest-serving Prime Minister to date.

29. Which Indian prime minister initiated the Non-Aligned Movement (NAM)?
A) Narendra Modi
B) Mahatma Gandhi
C) Jawaharlal Nehru
D) Indira Gandhi

Answer: C) Jawaharlal Nehru
Explanation: Read more on Wikipedia.

30. Name of the autobiography written by Jawaharlal Nehru?
A) Experiments With Truth
B) An Autobiography
C) Long Walk To Freedom
D) Dreams From My Father

Answer: B) An Autobiography
Explanation: The name of the autobiography written by Jawaharlal Nehru is ‘An Autobiography’ which is also known as Towards Freedom. He wrote his autobiographical book when he was in prison between June 1934 and February 1935, this was before he became the first Prime Minister of India.

Read More
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here