GK Questions And Answers On Indian Newspapers (One Word)

gk questions and answers on Indian Newspapers

Last Updated: 21 February 2021

In India, Newspapers were periodically published once a week or daily that contained information about current events. It was often typed in black ink with a white or gray background.

When the publication of the newspaper first began during the British Raj in India it was written about politics and social movements during that period.

Now the Indian Newspapers cover a wide variety of fields such as politics, business, sports, art, weather, etc.

Read the General Knowledge Questions and Answers on the History of Press in India and boost your knowledge.

GK Questions And Answers On Newspapers


1. First Newspaper in India?

Answer: Hicky’s Bengal Gazette

2. Who Published the First Newspaper in India?

Answer: James Augustus Hicky

3. When and where was the First Newspaper in India published?

Answer: 29 January 1780
Language: English
Place: Calcutta
Country: British India

4. The First Newspaper in the World?

Answer: Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien

5. When and where was the First Newspaper in the World published?

Answer: 1605
Language: German
Place: Strasbourg
Country: Holy Roman Empire

6. Who Published the First Newspaper in the World?

Answer: Johann Carolus

7. First English Newspaper in the world?

Answer: Oxford Gazette, 1665 (Country: England)

8. First English Newspaper in India?

Answer: Hicky’s Bengal Gazette (It was also known as Original Calcutta General Advertiser)
Place: Calcutta
Year: 1780

9. First Newspaper in South Asia?

Answer: Hicky’s Bengal Gazette

10. First Bengali Newspaper in India?

Answer: Samachar Darpan
Place: Serampore
Year: 1818

11. First Hindi Newspaper in India?

Answer: Udant Martand
Place: Calcutta
Year: 1826

12. First Gujarati Newspaper in India?

Answer: Bombay Samachar
Place: Bombay
Year: 1822

13. First Urdu Newspaper in India?

Answer: Jam-i-Jahan-Numa
Place: Calcutta
Year: 1822

14. First Armenian Newspaper in India?

Answer: Azdarar
Place: Madras
Year: 1794

15. First Marathi Newspaper in India?

Answer: Darpan
Place: Bombay
Year: 1832

16. First Assamese Newspaper in India?

Answer: Orunodoi
Place: Sivasagar
Year: 1846

17. Which Act envision that Press without Licence was a Penal Offence?

Answer: Licensing Regulations (1823)

18. The First Europeans to bring Printing Press in India?

Answer: Portuguese

19. Oldest Continuously published Newspaper in India?

Answer: Mumbai Samachar (Previously Bombay Samachar, 1822)

20. The Oldest English Newspaper in India that is still in circulation?

Answer: Times of India, 1838

Related: Council Of Ministers Of India (All 28 Indian States)

21. When did “The Hindu” Newspaper First published?

Answer: 20 September 1878

22. When was Indian Press Act Passed?

Answer: 1910

23. When was Vernacular Press Act passed?

Answer: 14 March 1878

24. Who started Bombay Samachar?

Answer: Fardunjee Marzban

25. When was Licensing  Act Passed?

Answer: 1857

26. When did “Hindustan Times” (हिन्दुस्तान टाईम्स) Newspaper First published?

Answer: 1924

27. Who innaugurated “Hindustan Times”?

Answer: Mahatma Gandhi (1924)

28. When did “The Telegraph” Newspaper First published?

Answer: 1982

29. First E-newspaper in India?

Answer: The Hindu

30. Who was the First News reader in India?

Answer: Pratima Puri (First news reader of Doordarshan)

31. First Business Newspaper in India to use salmon-pink paper?

Answer: Financial Times

32. Newspaper Format?

Answer: Broadsheet and Tabloid

33. Largest Producer of Newspaper in the world?

Answer: China

34. Largest distributor of Newspaper in India?

Answer: Dainik Jagran (Hindi)

35. Largest distributor of Malayalam Newspaper in India?

Answer: Malayala Manorama

36. Largest distributor of Tamil Newspaper in India?

Answer: Dina Thanthi

37. Largest distributor of Marathi Newspaper in India?

Answer: Lokmat

38. Largest distributor of English Newspaper in India?

Answer: The Times of India

39. Largest distributor of Bengali Newspaper in India?

Answer: Ananda Bazar Patrika

40. Who certifies and audits the circulations of Newspapers and Magazines in India?

Answer: Audit Bureau of Circulations (ABC)

Related: List Of International Organizations & Top Institutions Headquarters

41. The First Daily Newspaper in India?

Answer: Times of India, 1838 (English)

42. The First Weekly Newspaper in India?

Answer: Hicky’s Bengal Gazette

43. India’s First Magazine?

Answer: The Oriental Magazine or Calcutta Amusement, 1785 (English)

44. The First Newspaper by an Indian?

Answer: Samachar Darpan, 1818

45. The First English Newspaper by an Indian?

Answer: The Hindu, 20 September 1878

46. Founder of “Kesari” Newspaper?

Answer: Lokmanya Bal Gangadhar Tilak

47. Founder of “New India” Newspaper?

Answer: Annie Besant

48. Newspaper Founded by Swami Vivekananda?

Answer: Prabuddha Bharata

49. Founder of “Young India” Newspaper?

Answer: Mohandas Karamchand Gandhi

50. Founder of “Hindustan Times” Newspaper?

Answer: Sunder Singh Lyallpuri

51. Founder of “The Hindu” Newspaper?

Answer: G. Subramania Iyer

52. Newspaper published by Raja Ram Mohan Roy?

Answer: Sambad Kaumudi

53. First News Agency owned and managed by Indians?

Answer: Free Press of India

54. Largest news agency in India?

Answer: Press Trust of India (PTI)

55. The founder of “Voice of India” Newspaper?

Answer: Dadabhai Naoroji

56. First Vernacular Newspaper in India?

Answer: Samachar Darpan, 1818

57. What is the full form of NDTV?

Answer: New Delhi Television Ltd

Good Reads

Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here