Gk Questions On Indira Gandhi: Achievements, Family, Politics, Works

Gk Questions On Indira Gandhi- Former Prime Minister Of India

Last Updated: 27 February 2021

Do you know how many days was Indira Gandhi The Prime Minister of India?

She served as the Prime Minister of India for a Total of 15 Years 350 days.

Indira Gandhi is the Third Prime Minister of India and also the Second longest-serving Prime Minister of India after her father Pandit Jawaharlal Nehru.

There are many things to learn about Indira Gandhi and her works. In this article, you will get all the GK Questions on Indira Gandhi with several interesting facts.

Gandhi Family Tree Map

Gk Questions On Indira Gandhi


1. What is the Full Name of Indira Gandhi?

Answer: Indira Priyadarshini Gandhi

2. What is the Original Name of Indira Gandhi?

Answer: Indira Priyadarshini Nehru

3. When was Indira Gandhi Born?

Answer: 19 November 1917

4. When was Indira Gandhi Assassinated?

Answer: 31 October 1984

5. What is the name of Indira Gandhi’s Memorial?

Answer: Shakti Sthal (Place of Power)

6. When was Indira Gandhi elected as the Third Prime Minister of India?

Answer: 24 January 1966

7. When was Indira Gandhi elected for the Second Term as the Prime Minister of India?

Answer: 14 Jan 1980

8. Which Revolution was announced by Indira Gandhi in 1968?

Answer: Green Revolution

9. What are the Achievements of Indira Gandhi?

Answer:
1) Bharat Ratna- 1971
2) Lenin Peace Prize-1984
3) Jawaharlal Nehru Award for International Understanding-1984

10. Who is the Father of Indira Gandhi?

Answer: Jawaharlal Nehru

11. Who are the Children of Indira Gandhi?

Answer: Rajiv Gandhi and Sanjay Gandhi

12. Who is the First and To-Date only Female Prime Minister of India?

Answer: Indira Gandhi

13. Who is the Mother of Indira Gandhi?

Answer: Kamala Nehru

14. What is the Cause of Indira Gandhi’s Death?

Answer: Assassination

15. How many terms did Indira Gandhi serve as the Prime Minister of India?

Answer: 2 Terms

16. Who was the President of India when Indira Gandhi became the First Female Prime Minister?

Answer: Sarvepalli Radhakrishnan

17. Who was the President of India when Indira Gandhi became the Prime Minister for the Second Term?

Answer: Neelam Sanjiva Reddy

18. What were the Portfolios of Indira Gandhi?

Answer:
1) Minister of Finance (16 July 1969)
2) Minister of Home Affairs (27 June 1970)
3) Minister of External Affairs (22 August 1967)
4) Minister of Defence (30 November 1975)
5) Minister of Information and Broadcasting (9 June 1964)

19. What is the Political Party of Indira Gandhi?

Answer: Indian National Congress (INC)

20. Which two Services were held by Indira Gandhi for both the terms of her Ministry?

Answer:
1) Minister of External Affairs: (22 Aug 1967 – 14 Mar 1969) and (9 Mar 1984 – 31 Oct 1984)
2) Minister of Defence: (30 Nove 1975 – 20 Dec 1975) and (14 Jan 1980 – 15 Jan 1982)

21. Who is the First Female Minister of Finance?

Answer: Indira Gandhi (16 July 1969)

22. Which Award was given to Indira Gandhi by Bangladesh?

Answer: Bangladesh Freedom Honour (25 July 2011)

23. Which College did Indira Gandhi drop out?

Answer: Somerville College, Oxford

24. Which University did Indira Gandhi drop out?

Answer: Visva-Bharati University

25. Who is the Husband of Indira Gandhi?

Answer: Feroze Gandhi

Related: GK Question And Answer On Jawaharlal Nehru: Biography, Family, Politics

26. How many days did Indira Gandhi serve as the Prime Minister of India before her Assassination?

Answer: 4 years, 291 days

27. Who named Indira Gandhi as Priyadarshini?

Answer: Rabindranath Tagore

28. Which Subject did Indira Gandhi fail in Somerville College that she had to take the entrance examination twice?

Answer: Latin

29. Who provided the First News of her Assassination on Doordarshan’s Evening News on 31 October 1984?

Answer: Salma Sultan 

30. Which United States President met Indira Gandhi to discuss Global Poverty?

Answer: Ronald Reagan (1981)

31. Who were the Assassinate of Indira Gandhi?

Answer: Satwant Singh and Beant Singh

32. How many Bullets hit Indira Gandhi?

Answer: 30 (Thirty)
Explanation: A total of 31 bullets were fired at her; 23 had passed through her body while 7 were trapped inside her.

33. When did Indira Gandhi urge the “State of Emergency” in India issued by the President of India?

Answer: 25 June 1975

34. Who can declare National Emergency in India?

Answer: President of India

35. How long was the “State of Emergency” in India?

Answer: 21 Months (25 June 1975 – 21 March 1977)

36. Who was the President of India when the “State of Emergency” was Issued?

Answer: Fakhruddin Ali Ahmed (Under Article 352 of the Indian Constitution)

37. At what Age Indira Gandhi became the Prime Minister of India?

Answer: 48 Years
Explanation: She was Born on 19 November 1917 and became the Prime Minister of India on 24 Jan 1966

38. At what Age did Indira Gandhi join the Indian National Congress?

Answer: 20 Years (1938)

39. When did Indira Gandhi become the President of the Indian National Congress?

Answer: 1959

40. In which Year was Indira Gandhi Re-Elected as the Prime Minister of India?

Answer: 1980

41. Which was the First Electoral Test for Gandhi?

Answer: 1967 General Elections 

42. Which state MP ( Member of Parliament) was Indira Gandhi when she became the Prime Minister of India?

Answer: Uttar Pradesh

43. What was the Theme for Indira Gandhi’s 1971 Political Bid?

Answer: Garibi Hatao (Eradicate Poverty)

44. What was Indira Gandhi named in an Online Poll organized by the BBC in 1999?

Answer: Woman of the Millennium

45. When did Indira Gandhi become the Minister of Home Affairs?

Answer: 27 June 1970

46. What did Congress President D. K. Barooah Coin Indira Gandhi after seeing her Dominating Figure in Indian Politics?

Answer: “India is Indira and Indira is India”

47. Which Hospital was Indira Gandhi taken after her Assassination?

Answer: All India Institutes of Medical Sciences (9:30 AM)

48. Which University Conferred Indira Gandhi with the Honorary Degree of Doctor on 26 September 1981?

Answer: University of the South Pacific (Fiji)

49. Which Indian States were granted Statehood in 1978 by Indira Gandhi?

Answer: Meghalaya, Manipur, and Tripura

50. Which State was declared a Union Territory during the Ministry of Indira Gandhi?

Answer: Arunachal Pradesh

Related: 100 Indian Army Interview Questions And Answers You Must Know

51. What is the Nickname of Indira Gandhi?

Answer: Mother India

52. What is the Height of Indira Gandhi?

Answer: 163 Cm (5’4″)

53. What was the Age of Indira Gandhi at the Time of her Assassination?

Answer: 66 Years

54. How many days gap was between Indira Gandhi’s First Ministry and Second Term Prime Minister of India?

Answer: 2 years 9 months 21 days

55. What was Indira Gandhi’s Portfolio before she became the Prime Minister of India?

Answer: Minister of Information and Broadcasting

56. What was the Value of the USD $ before its Devaluation on 6 June 1966?

Answer: ₹4.76

57. Which Country came into Existence after the India-Pakistan War of 1971?

Answer: Bangladesh

58. Whom did Indira Gandhi support in the Presidential Election of 1969?

Answer: Varahagiri Venkata Giri

59. Where is Indira Gandhi International Airport?

Answer: New Delhi

60. What is the name of the Operation started by Indira Gandhi that angered many Sikhs?

Answer: Operation Blue Star

Read More

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here