40+ Static General Knowledge Quiz On Coronavirus

gk quiz on coronavirus

Last Updated: 15 July 2020

Coronavirus, also popularly known as COVID-19 and 2019 Novel Coronavirus is a newly discovered virus which had caused a great pandemic situation in most part of the world.

This virus had taken many innocent lives speedily in a few months, likewise also spreading globally at a very quick rate. It was first detected in Wuhan city, China.

To overcome this virus necessary measures had been taken by the Government and by the public.

In this article, we are providing questions and answers on Coronavirus which can be very helpful for competitive exams and increasing your knowledge.

General Knowledge Quiz On Coronavirus


1. What is Coronavirus?
A) Virus
B) Bacteria
C) Protozoa
D) Fungi

Answer: A) Virus
Explanation: Coronavirus is a disease as known as COVID-19, which is an infectious disease caused by a newly discovered Coronavirus.

2. When was the first Coronavirus case in China Identified?
A) 31 December 2018
B) 31 December 2019
C) 31 December 2020
D) 31 January 2020

Answer: B) 31 December 2019
Explanation: Coronavirus was first identified in December 2019 in Wuhan, the capital of China’s Hubei province. This virus has since spread globally, resulting in the ongoing 2019–20 Coronavirus pandemic.

3. When was Coronavirus named as COVID-19 by WHO?
A) 11 February 2020
B) 11 January 2020
C) 11 March 2020
D) 11 December 2019

Answer: A) 11 February 2020
Explanation: On 11 February 2020, WHO announced a new name for the new Coronavirus or Novel Coronavirus disease as COVID-19. check their official website here.

4. What is the name of the Mobile App launched by the Indian Government to track the spread of COVID-19?
A) Arogya Setu
B) Aarogya Setu
C) Swachh Bharat Abhiyaan
D) Online RTI

Answer: B) Aarogya setu
Explanation: Aarogya Setu is a COVID-19 tracking mobile application developed by NIC (National Informatics Centre) that comes under the Ministry of Electronics and Information Technology, Government of India. Aarogya Setu’s Initial release date was 2 April 2020

5. When was the outbreak declared as a Public Health Emergency of International Concern?
A) 31 December 2019
B) 1 January 2020.
C) 30 January 2020.
D) 30 February 2020.

Answer: C) 30 January 2020
Explanation:
 The Coronavirus outbreak was declared as a Public Health Emergency of International Concern by WHO on 30 January 2020.

6. When was the Coronavirus outbreak declared as a Pandemic Concern by WHO?
A) 11 January 2020
B) 11 February2020
C) 11 March 2020
D) 11 December 2020

Answer: C) 11 March 2020
Explanation: On 11 March, WHO Director-General characterized COVID-19 as a pandemic concern after they declared the outbreak a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) On 30 January. Read more at the WHO official website here.

7. Which city had the first Coronavirus case in China?
A) Wuhan
B) Liaoning
C) Jiangxi
D) Anhui

Answer: A) Wuhan
Explanation: The first case of the Novel Coronavirus was detected in Wuhan city in late December 2019.

8. Which state had the first COVID-19 case in India?
A) Kerala
B) Maharashtra
C) Delhi
D) Telangana

Answer: A) Kerala
Explanation: On 30 January, India reported its first case of COVID-19 in Kerala. The number rose to three cases by 3 February; all were students who had returned from Wuhan, China

9. The first state in India to become Coronavirus free state?
A) Manipur
B) Goa
C) Pune
D) Sikkim

Answer: B) Goa
Explanation: Goa is the first Indian state to become Coronavirus free state with zero COVID-19 cases; all patients were discharged.

10. In which age group the COVID-19 spreads?
A) Children’s
B) Adults
C) Old aged people
D) All of the above

Answer: D) All of the above
Explanation: Coronavirus can be transmitted to all age groups, from a child to an old aged person.

11. On 11 February WHO announced an official name for the Novel Coronavirus 2019?
A) COVID-19
B) COVID
C) COVID-20
D) CORONA-19

Answer: A) COVID-19
Explanation: WHO announced “COVID-19” as the new name of the new disease called Coronavirus on 11 February 2020. Check the WHO website to learn more.

12. Which of the following diseases are related to COVID-19?
A) SARS and MERS
B) Ebola
C) Bubonic Plague
D) Smallpox

Answer: A) SARS and MERS
Explanation: For more information read this article here.

13. What name did ICTV (International Committee on Taxonomy of Viruses) announce on 11 February 2020 for the new virus?
A) COV-2
B) MERS
C) SARS-2
D) SARS-CoV-2

Answer: D) SARS-CoV-2
Explanation: SARS-CoV-2, Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 was announced by ICTV on 11 February 2020

14. Which organization named the Coronavirus as COVID-19
A) WWF
B) UNICEF
C) WHO
D) UN

Answer: C) WHO

15. The second country to receive a Coronavirus case after china?
A) Italy
B) Russia
C) United States
D) Thailand

Answer: D) Thailand
Explanation: Officials confirm a case of COVID-19 in Thailand on 13 January 2020, the first recorded case outside of China.  

16. The third country to receive a Coronavirus case?
A) Unites States
B) Italy
C) India
D) South Korea

Answer: A) Unites States
Explanation: Authorities in the US, Nepal, France, Australia, Malaysia, Singapore, South Korea, Vietnam, and Taiwan confirmed cases almost on the same days after the second case found in Thailand.

17. What does quarantine mean?
A) State of isolation from people or animals that have arrived from elsewhere.
B) No restriction on the movement of people and goods.
C) State of contact with people or animals that have arrived from elsewhere.
D) None of the above

Answer: A) State of isolation from people or animals that have arrived from elsewhere.

18. Name of the fund created by Prime Minister of India to combat Novel Coronavirus?
A) PM INDIA
B) PM CARES Fund
C) PMO Fund
D) PM National Relief Fund

Answer: B) PM CARES Fund
Explanation: The Prime Minister of India on 28 March 2020 created PM CARES Fund. The full form is Prime Minister’s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations Fund to combat the COVID-19 pandemic in India. Read more details here.

19. Full-Form of PM CARES Fund?
A) Project Management Condition Asset and Relief in Emergency Situations Fund
B) The Prime Minister’s Contribution Assistance and Relief in Emergency Situations Fund
C) Prime Minister’s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations Fund
D) Prime Minister’s Condition Assistance and Relief in Emergency Standard Fund

Answer: C) Prime Minister’s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations Fund

20. When was PM CARES Fund Created?
A) 28 March 2020
B) 28 January 2020
C) 28 February 2020
D) 28 April 2020

Answer: A) 28 March 2020
Explanation: On 28 March 2020 PM CARES Fund was created to battle the COVID-19 pandemic in India. PM CARES Fund will be used for combat against the Coronavirus outbreak and similar pandemic like situations in the future. The Prime Minister of India is the chairman of the trust. Members included in these funds are Defense, Home, and Finance ministers.

Good Reads

21. The minimum donation accepted for the PM CARES Fund is?
A) ₹10
B) ₹5
C) ₹100
D) ₹50

Answer: A) ₹10
Explanation: The PM CARES FUND has been set up to aid the citizens of India affected by Corona Virus, one can donate through UPI at [email protected]

22. How much money did TATA TRUST contribute to fight against COVID-19?
A) ₹100Cr
B) ₹500 Cr
C) ₹5000 Cr
D) ₹50 Cr

Answer: B) 500 Cr
Explanation: Several large business groups in India contributed to the relief fund, one of which is TATA Trust who contributed 500 Cr. Tata Trust which is actually Sir Ratan Tata Trust (SRTT) is one of the oldest grant bestowing foundations in India.

23. How much money did TATA Sons contribute to fight against COVID-19?
A) ₹10000 Cr
B) ₹1000 Cr
C) ₹100 Cr
D) ₹10 Cr

Answer: B) 1000 Cr
Explanation: After the contribution of TATA TRUST’s ₹500Cr, Tata Sons announces an additional ₹1000 Crores to support towards COVID 19 and related activities.

24. Name of the disease caused by viruses in Wuhan, China at the end of 2019?
A) COVID-19
B) COV-19
C) CORONA-19
D) COVI-19

Answer: A) COVID-19

25. Which organization declared Coronavirus outbreak as a Pandemic Concern?
A) UN
B) UNICEF
C) PDF
D) WHO

Answer: D) WHO
Explanation: After WHO declared that the outbreak was a Public Health Emergency of International Concern on 30 January 2020, On 11 March, WHO Director-General characterized COVID-19 as a pandemic concern.

26. Name of the lockdown introduced by PM Modi on 22 March 2020?
A) Janata Curfew
B) Emergency Curfew
C) e-Curfew
D) Curfew

Answer: A) Janata Curfew

27. How long was ‘JANATA CURFEW’ Time?
A) 5 AM to 5 PM
B) 7 AM to 9 PM
C) 7 AM to 7 PM
D) 6 AM to 9 PM

Answer: B) 7 AM to 9 PM

28. What is an EPIDEMIC?
A) is a disease that affects a large number of people within a community, population, or region.
B) is a disease that affects a large number of people within a country.
C) is a disease that affects a large number of people within a continent.
D) is a disease that belongs to a particular people or country.

Answer: A) is a disease that affects a large number of people within a community, population, or a region.

29. What is PANDEMIC?
A) is something that belongs to a particular people or country.
B) is an epidemic that spread over multiple countries or continents.
C) is a disease that affects a large number of people within a community, population, or region.
D) is an epidemic that’s spread over a state

Answer: B) is an epidemic that’s spread over multiple countries or continents.

30. When was ‘JANATA CURFEW’ imposed by PM Modi due to COVID-19?
A) Wednesday, 22 January 2020
B) Sunday, 22 March 2020
C) Sunday, 22 December 2019
D) Saturday, 22 February 2020

Answer: B) Sunday, 22 March 2020
Explanation: PM Modi urged the citizens of India to observe a ‘Janata Curfew’ on March 22 from 7 am to 9 pm. He also said to express our gratitude for workers working to combat this disease by clapping and ringing a bell at 5 pm on our doors and balconies for 5 minutes.

31. For how many days was the FIRST LOCKDOWN introduced by the Government of India under Prime Minister Narendra Modi to tackle against Coronavirus?
A) 10 Days
B) 24 Days
C) 20 Days
D) 21 Days

Answer: D) 21 days
Explanation: After Janata Curfew PM Narendra Modi ordered a nationwide lockdown for 21 days (3 Weeks) limiting movement of the entire 1.3 billion population of India. This was done as a preventive measure against the 2020 Coronavirus pandemic in India.

32. Under which Act Lockdown across various cities in India has been imposed?
A) Epidemic Diseases Act, 1887
B) Epidemic Diseases Act, 1997
C) Prevention Of Infectious And Contagious Diseases Act, 2009
D) Epidemic Diseases Act, 1897

Answer: D) Epidemic Diseases Act, 1897
Explanation: Read more about this act here.

33. When was the FIRST LOCKDOWN introduced by the Government of India under Prime Minister Narendra Modi to battle against Coronavirus?
A) 24 March 2020
B) 22 March 2020
C) 19 March 2020
D) 22 April 2020

Answer: A) 24 March 2020
Explanation: Prime Minister Modi came live on 19 March to announce and urged the citizens of India to observe a ‘Janata Curfew’ on March 22 from 7 am to 9 pm. After 1 day on 24 March 2020  PM, Modi ordered a nationwide lockdown for 21 days

34. The first state in India to lockdown due to COVID-19?
A) Delhi
B) Rajasthan
C) Jharkhand
D) Kerala

Answer: B) Rajasthan
Explanation: Rajashthan was the first state to lock down the whole state even before PM Modi announced the nationwide lockdown for 21 days.

35. Which part of the human body is affected by Coronavirus?
A) Eyes
B) Hands
C) Lungs
D) Heart

Answer: C) Lungs
Explanation: Read the modes of transmission of the virus causing COVID-19 from the WHO official website here.

36. In which province of Wuhan, China COVID-19 started?
A) Hubei
B) Zhejiang
C) Hebei
D) Shenzhen

Answer: A) Hubei

37. Name of the website launched by GOOGLE for COVID-19 information, statics, and resources?
A) www.google.com/coronavirus
B) www.google.com/covid19
C) www.google.com/corona
D) www.coronavirus.com

Answer: B) www.google.com/covid19
Explanation: This is a very helpful website created by GOOGLE to update the latest information and affected area statistics. They also provide local helpline numbers, safety, and prevention tips.

38. The scientific name of Coronavirus?
A) Coronaviridae
B)  Riboviria
C) Orthocoronavirinae
D) Gammacoronavirus

Answer: C) Orthocoronavirinae
Explanation: The scientific name for Coronavirus is Orthocoronavirinae or Coronavirinae. they belong to the family of Coronaviridae, order Nidovirales, and realm Riboviria. Read the whole Taxonomy here.

39. The second state in India to become a Coronavirus free state?
A) Manipur
B) Tripura
C) Sikim
D) Goa

Answer: A) Manipur
Explanation: Manipur becomes the second state in India to become COVID-19 free after GOA. There were no fresh cases of the virus in the state and the 2 patients who were earlier tested positive have fully recovered.

40. Biggest fall in the Indian stock market for Coronavirus on 23 March 2020?
A) SENSEX 3.15%, NIFTY 2.98%
B) SENSEX 13.15%, NIFTY 12.98%
C) NIFTY 11%, SENSEX 12%,
D) SENSEX 10%, NIFTY 9.5%

Answer: B) SENSEX 13.15%, NIFTY 12.98%
Explanation: On 23 March 2020, Nifty plunges 1,135 points (12.98%) at 7610.25 while Sensex lost 3,934.72 points (13.15%). Coronavirus-led lockdowns across the world triggered fears of a recession amongst the traders. These are now the lowest levels since the 2016 crash.

Read More
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here