150+ Haryana GK Questions And Answers In English

Haryana GK Questions And Answers

Last Updated: 6 October 2021

Do You Know Haryana is a Landlocked State?

Yes, You heard it right!

The interesting thing is that Haryana surrounds Delhi on all three sides i.e. North, South, and west.

If You wish to visit Rajasthan, Punjab, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, You have to go through Haryana.

Haryana and Punjab are the only State in India that share their Capital. Yes, Chandigarh is the capital for both Haryana and Punjab. The Interesting part is that Chandigarh is a Union Territory.

All being said, there are many facts and figures to learn about this Beautiful Rice Producing State.

These General Knowledge Questions and Answers on Haryana can be helpful for HSSC and various other competitive exams of the State and National Competitive Exams.

This article includes:

  • Politics and Administration
  • Demographics and Culture
  • Geography and Economics
  • Haryana GK in English
  • GK About Haryana
  • Current Affair of Haryana

Haryana GK Questions And Answers


1. What is the Capital of Haryana?

Answer: Chandigarh

2. When did Haryana get its Statehood?

Answer: 1 November 1966

3. What is the Area of Haryana?

Answer: 44,212 km2

4. Which Country can be Compared with the Size of Haryana?

Answer: Denmark (42,933 km2)

5. Which Region is Haryana Located?

Answer: Northern

6. How much Population does Haryana Add to the Population of India?

Answer: 1.34 %

7. What is the Rank of Haryana according to its Size?

Answer: 20 (Twenty)

8. Which State is Closely Larger than Haryana?

Answer: Punjab (50,362 km2)

9. Which State is Closely Smaller than Haryana?

Answer: Kerala (38,863 km2)

10. Which Union Territory is Closely Smaller than Haryana?

Answer: Jammu and Kashmir (42,241 km2)

11. How many Districts are in Haryana?

Answer: Twenty Two (22)

12. What is the Type of Government in Haryana?

Answer: Unicameral

13. How many Seats does Haryana have in Rajya Sabha?

Answer: Five

14. How many Seats does Haryana have in Lok Sabha?

Answer: Ten

15. How many sides do Harayana cover Delhi?

Answer: Three Sides (North, West, South)

16. Who was the First Chief Minister of Haryana?

Answer: Bhagwat Dayal Sharma

17. Which Political Party did Bhagwat Dayal Sharma belong to?

Answer: Indian National Congress

18. Since 1966, How many people have served as the Chief Minister of Haryana?

Answer: Ten People

19. Who is the Longest Serving Chief Minister of Haryana?

Answer: Bansi Lal (12 Years 253 Days)

20. How many Times was Bansi Lal elected as the Chief Minister of Haryana?

Answer: Three Times

21. When was the First President’s Rule imposed in Haryana?

Answer: 2 November 1967 – 22 May 1968

22. How many Times was President’s Rule imposed in Haryana?

Answer: Three Times

23. Who is the Shortest Serving Chief Minister of Haryana?

Answer: Om Prakash Chautala (6 Days)
Explanation: Om Prakash Chautala served as the Chief Minister of Haryana for his Second time between 12 July 1990 – 17 July 1990. It was a total of only 6 days and he belonged to Janata Dal Party during that period.

24. How many Total Days did Om Prakash Chautala Serve as the Chief Minister of Haryana?

Answer: 2245 days (6 Years 55 Days)

25. Which Chief Minister of Haryana went on to Serve Twice as Deputy Prime Minister of India?

Answer: Devi Lal

Read: GK Questions And Answers On Indian Newspapers

26. How many Divisions are there in Haryana?

Answer: Six

27. How many Districts are there in Haryana?

Answer: 22 (Twenty Two)

28. Which District is Sonipat?

Answer: Rohtak

29. What are the People of Haryana Called?

Answer: Haryanvi (also language)

30. What is the Official Language of Haryana?

Answer: Hindi

31. What is the State Code of Haryana?

Answer: HR

32. What language is the word Haryana?

Answer: Sanskrit

33. What are the State Symbols of Haryana?

Answer:
1) Bird: Black Francolin
2) Flower: Lotus
3) Mammal: Black Buck
4) Tree: Peepal

34. Which State has Joint Capital Capital with Haryana?

Answer: Punjab

35. Which Religion is Most Populous in Haryana?

Answer: Hinduism

36. Which Language was made Haryana’s Second Language to be taught in Schools but ultimately stopped?

Answer:  Telugu

37. What is the Name of Haryana’s Folk Dance?

Answer: Rasa Lila and Saang

38. What are the Two Main Forms of Haryanvi Music?

Answer: Classical Folk Music and Desi Folk Music

39. How many Percentage of Haryana’s Population is Vegetarian?

Answer: 69.25% (2018)
Read the list here.

40. How many Jātis are in Haryana?

Answer: 36 (Thirty-Six)
Explanation: Some of them are Ahir, Gujjar, Harijan, Jat, Mev, Pasi, Rajpoot, Ror, Saini, Vishnoi

41. What is the name of the Highest point in Haryana?

Answer: Karoh Peak (1,467 m)

42. Which Rivers flow through Haryana?

Answer:
1) Ghaggar
2) Sahibi
3) Saraswati
4) Tangri
5) Yamuna

43. From which District does the Yamuna River enters Haryana?

Answer: Yamuna Nagar District

44. From which District does Yamuna River Leaves Haryana?

Answer: Faridabad District

45. Which Months are the Hottest Months of Haryana?

Answer: May and June

46. Which Months are the Coldest Months of Haryana?

Answer: December and January

47. How many National Parks are in Haryana?

Answer: Two

48. Which are the Two National Parks of Haryana?

Answer:
1) Sultanpur National Park
2) Kalesar National Park

49. How many Wildlife Sanctuaries are in Haryana?

Answer: Eight

50. How many Wildlife Conservation Areas are in Haryana?

Answer: Two

51. What is the Name of the Deer Park in Haryana?
Answer: Deer Park, Hisar

52. Where do the Wildlife and Forest areas of Haryana lie?
Answer: Shivalik Hills Range in the North and Aravalli Hill Range in the South

53. Which are the Six Revenue Divisions of Haryana?
Answer:
1) Ambala
2) Faridabad
3) Gurgaon
4) Hisar
5) Karnal
6) Rohtak

54. How many Municipal Corporations are in Haryana?
Answer: Ten

55. Which are the 10 Municipal Corporations of Haryana?
Answer:
1) Ambala
2) Faridabad
3) Gurugram
4) Hisar
5) Karnal
6) Panchkula
7) Panipat
8) Rohtak
9) Sonepat
10) Yamunanagar

56. How many Municipal Councils are in Haryana?
Answer: Eighteen (18)

57. Yamuna Nagar District falls under which Division?
Answer: Ambala

58. How many Cities are in Haryana?
Answer: 154

59. Fatehabad falls under which Division?
Answer: Hisar

60. Which Force is the law Enforcement Agency of Haryana?
Answer: Haryana Police

61. What are the Five Police Ranges of Haryana?
Answer:
1) Ambala
2) Hissar
3) Karnal
4) Rewari
5) Rohtak

62. Which are the Three Police Commissionerates of Haryana?
Answer:
1) Faridabad
2) Gurgaon
3) Panchkula

63. When was the Green Revolution started in Haryana?
Answer: 1965

64. Where is Shivalik Hills Range?
Answer: North Haryana

65. Where is Aravalli Hill Range?
Answer: South Haryana


Related: General Knowledge Questions On Northeast India


66. Which River is the Kaushalya Dam located in Haryana?
Answer: Kaushalya River

67. Which District is Anangpur Dam Located?
Answer:  Faridabad District

68. What is the Total Road length of Haryana?
Answer: 26,062 Km

69. What is the name of the Metro of Haryana?
Answer: Gurugram Rapid Metro

70. What is the State Flower of Haryana?
Answer: Lotus

71. Which is the Largest District of Haryana?
Answer:
Sirsa (4,277 km2)

72. Which is the Smallest District of Haryana?
Answer: Faridabad (792 km2)

73. Faridabad is located in which direction of the state capital Chandigarh?
Answer: South

74. How many Districts were there when Haryana got its Statehood?
Answer: Seven

75. Which is the Largest city in Haryana?
Answer: Faridabad


Related: 230+ Bihar Gk In English For BPSC 2022


76. Which District of Haryana is known as Sripad Janapad?
Answer: Kurukshetra

77. Who is the Second Chief Minister of Haryana?
Answer: Rao Birender Singh

78. Who is the Third Chief Minister of Haryana?
Answer: Bansi Lal

79. Which Chief Minister of Haryana is known as the Architect of modern Haryana?
Answer: Bansi Lal Legha (26 August 1927 – 28 March 2006)

80. What is the State Tree of Haryana?
Answer: Peepal

81. Which District of Haryana is also known as Srikantha?
Answer: Kurukshetra

82. Who is known as Haryana’s Iron man?
Answer: Bansi Lal Legha

83. Where is the Tomb of Chalis Hafiz located?
Answer: Hisar

84. When were all the Villages of Haryana Electrified?
Answer: 29 November 1970

85. Where is the Atlas Industry in Haryana located?
Answer: Sonipat

86. Where is Rajdoot Motor Cycle manufactured in Haryana?
Answer: Faridabad

87. Which Region is named after King Kuru?
Answer: Kurukshetra

88. Where was the Famous Battle of Panipat fought?
Answer: Panipat

89. When was the Famous Battle of Panipat fought?
Answer: 1565

90. Which States share their border with Haryana?
Answer:
1) Himachal Pradesh
2) Punjab
3) Rajasthan
4) Uttarakhand
5) Uttar Pradesh


Related: Taglines Of Indian Companies And Brands


91. What is the State Bird of Haryana?
Answer: Black Francolin

92. From which District of Haryana was Gandhi Arrested on 30th July 1919?
Answer: Hisar

93. Which Union Territories touches the Boundary of Haryana?
Answer: Delhi

94. Where is the National Dairy Research Institute (NDRI) located in Haryana?
Answer: Karnal

95. Where was Kapil Dev born?
Answer: Chandigarh

96. In which District of Haryana is Badkhal Lake Located?
Answer: Faridabad

97. Which Field is Pandit Jasraj famous for?
Answer: Indian Classical Music

98. Which District of Haryana is also known as the Bowl of Rice?
Answer: Karnal

99. Which town in Haryana does not have a Railway Station?
Answer: Nuh

100. Where is the Headquarters of Mahendragarh District?
Answer: Narnaul City


Related: Himachal Pradesh General Knowledge For HPPSC 2021


101. Which District of Haryana has the lowest Population Growth Rate?
Answer: Jhajjar

102. Which Districts of Haryana are Abundant in Mineral Resources?
Answer: Faridabad, Gurgaon, Rewari, Ambala, etc

103. In which District of Haryana was the Ashoka’s Topra Stambha founded?
Answer: Ambala

104. Which District of Haryana is abundant in China Clay?
Answer: Faridabad, Gurgaon, and Rewari

105. Which mineral is Largely found in Ambala, Bhiwani, Mahendragarh, and Panchkula Districts?
Answer: Limestone

106. Where is Quartz and Silica Sand found in Haryana?
Answer: Bhiwani, Faridabad, Gurgaon, and Mahendragarh Districts

107. Which District of Haryana is abundant in Quartzite?
Answer: Faridabad District and Gurgaon District

108. How much Area will be covered under the New Industrial Township at Gurgaon?
Answer: 1,500 Acres

109. Which Riverbank is the Narkatari Pilgrimage mentioned in Mahabharata located?
Answer: Saraswati

110. How many percent of the total Tin in India is found in Haryana?
Answer: 64%

111. Name the First Novel that was written in Haryanvi?
Answer: Jhadufiri

112. Which Barrage was completed in 1999 to replace the aged Tajewala Barrage?
Answer: Hathnikund Barrage

113. Which District was carved out from the former Karnal District on 1st November 1989?
Answer: Panipat District

114. Which city of Haryana was discussed in the book written by Chinese Traveler Hiuen-Tsang?
Answer: Thaneshwar

115. Where is Asia’s largest livestock breeding located?
Answer: Hisar

116. Which city of Haryana is also known as the City of Weavers?
Answer: Panipat

117. Who is the founder of the Haryana Vikas Party?
Answer: Bansi Lal

118. Which Chief Minister of Haryana launched a scheme for Girl Child “Aapki Beti Humari Beti”?
Answer: Manohar Lal Khattar

119. Anil Vij belongs to which Constituency?
Answer: Ambala Cantonment

120. When was Gurgaon Officially renamed as Gurugram?
Answer: 27 September 2016


Related: List Of All Top Companies and Their CEO (Indian + International)


121. Who is the Planning Agency of Gurugram?
Answer: Gurugram Metropolitan Development Authority

122. What is the Nickname of Panipat?
Answer: City of Weavers

123. Which district of Haryana is mainly irrigated by Jui Canal?
Answer: Bhiwani

124. Which River is the Lakhwar-Vyasi Dam constructed?
Answer: Yamuna River

125. Which is the Smallest District of Haryana by Area?
Answer: Faridabad (792 km2)

126. Which Districts of Haryana surround Delhi?
Answer: Fatehabad, Gurugram, Jhajjar, and Sonipat

127. How many Districts are in Ambala Division?
Answer: Four

128. Who is the Founder of Hisar District?
Answer: Firozshah Tughlaq

129. Where is the Haryana High Court?
Answer: Chandigarh 

130. Where is the Motilal Nehru School of Sports?
Answer: Sonipat

131. Who is the First Woman in the world to climb Mount Everest twice?
Answer: Santosh Yadav (From Haryana)

132. Tehsils namely Jagadhri, Radaur, Bilaspur, and Chhachhrauli fall under which District?
Answer: Yamuna Nagar

133. How many Tehsils was Jind Tehsil bifurcated in 1967?
Answer: Two Tehsils (Jind and Safidon)

134. Which District of Haryana is a Major Hub for Information Technology?
Answer: Gurgaon District

135. What name was Haryana known as during the Mahabharata age?
Answer: Bahudhannyaka

136. Where is Rajiv Gandhi Thermal Power Station?
Answer: Khedar

137. Which District is Meham Fort Located?
Answer: Rohtak District

138. What was the first work started by Swami Dayanand Saraswati when he reached Haryana?
Answer: Gaushala

139. Which city is also known as the City of Mahabharata?
Answer: Kurukshetra

140. What is the Nickname of Gurugram?
Answer: Millennium City of India


Related: Quiz On Constitution Of India (Important Objective Questions)


141. Where is Central Institute for Research on Buffaloes?
Answer: Hisar

142. Which is the 22nd District of Haryana?
Answer: Charkhi Dadri

143. Where is the National Dairy Research Institute located?
Answer: Karnal

144. When did Haryana State Labour Policy come into existence?
Answer: 2006

145. When was Ambala Cantonment established?
Answer: 1843

146. Who was the first Governor of Haryana?
Answer: Dharma Vira

147. Which Nuclear Power Station is in Haryana?
Answer: Gorakhpur Nuclear Power Plant

148. What is the name of the Expressway between Delhi and Gurugram?
Answer: Delhi Gurgaon Expressway

149. From which District does Ghaggar River enter Haryana?
Answer: Panchkula District

150. Who is known as Haryana Kesari?
Answer: Nekiram Sharma

151. Which breed of Buffaloes are famous in Haryana?
Answer:
Murrah Buffalo

152. How many seats does the Haryana Legislative Assembly have?
Answer: 90 seats

153. Who has served the most number of discontinuous stints as Chief Minister being a member of three different parties?
Answer: Om Prakash Chautala
Parties: Janata Dal, Samajwadi Janata Party, and Indian National Lok Dal

154. Which Chief Minister has served the longest continuous term from 2005 to 2014?
Answer:
Bhupinder Singh Hooda

155. Which Rice is largely Exported by Haryana?
Answer: Basmati Rice

156. Who is the present Governor of Haryana (2021)?
Answer:
Bandaru Dattatreya (7 July 2021)

List of Minerals Found in Haryana


No.DistrictMinerals
1Ambala1) Dolomite
2) Limestone
2Bhiwani1) Copper
2) Granite
3) Limestone
4) Quartz
5) Tin
6) Tungsten
3Faridabad1) China Clay
2) Quartz
3) Quartzite
4Gurgaon1) China Clay
2) Quartz
3) Quartzite
4) Slate
5Mahendragarh1) Barytes
2) Calcite
3) Copper
4) Dolomite
5) Felspar
6) Limestone
7) Marble
8) Quartz
9) Slate
6PanchkulaLimestone
7RewariChina Clay
Read More

Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here