140+ Himachal Pradesh General Knowledge For HPPSC 2022

Himachal Pradesh General Knowledge

Last Updated: 29 April 2022

Are You looking for Himachal Pradesh General Knowledge For HPPSC 2022?

Well, You came to the right place!

In this article, we have covered a wide variety of topics that you must know before sitting for the HPPSC Exam. HP GK Questions and Answers will help you boost your knowledge and also help you score well in your entrance exam.

Read all the Himachal Pradesh General Knowledge Questions and Answer and write your exam well!

Himachal Pradesh At A Glance


1. What is the Area of Himachal Pradesh?

Answer: 55,673 km2

2. Which Country is Comparable with the Size of Himachal Pradesh?

Answer: Croatia (56,594 km2)

3. When was Himachal Pradesh recognized as an Indian State?

Answer: 25 January 1971

4. How many districts are in Himachal Pradesh?

Answer: 12 Districts

5. Which Country do Himachal Pradesh shares its Border?

Answer: China

6. Which State is situated west of Himachal Pradesh?

Answer: Punjab

7. Which is the Highest Peak of Himachal Pradesh?

Answer: Reo Purgyil (6816 m)

8. Who was the first Chief Minister of Himachal Pradesh?

Answer: Yashwant Singh Parmar

9. Which is the Second Highest Peak of Himachal Pradesh?

Answer: Gya (6795 m)

10. When was the first President’s Rule imposed in Himachal Pradesh?

Answer: 30 April 1977

11. Who is the longest-serving Chief Minister of Himachal Pradesh?

Answer: Virbhadra Singh (21 Years)

12. What is the Winter Capital of Himachal Pradesh?

Answer: Dharamshala

13. How many divisions are in Himachal Pradesh?

Answer: 3 Divisions

14. How many Rajya Sabha seats do Himachal Pradesh have?

Answer: 3 Seats

15. How many Lok Sabha seats do Himachal Pradesh have?

Answer: 4 Seats

16. What type of Legislature can be found in Himachal Pradesh?

Answer: Unicameral

17. What is the State Code of Himachal Pradesh?

Answer: HP

18. What is the IATA of Kangra Airport?

Answer: DHM

19. What is the state Fruit of Himachal Pradesh?

Answer: Apples

20. How many Development Blocks are in Himachal Pradesh?

Answer: 78

Geography Of Himachal Pradesh


1. Which Union Territories does Himachal Pradesh shares its border?
Answer: Jammu & Kashmir and Ladakh

2. Which states are located in the South of Himachal Pradesh?
Answer: Uttarakhand and Uttar Pradesh

3. In which year, the hilly areas of Punjab were merged into Himachal Pradesh?
Answer: 1966

4. What is the Full Form of IHR?
Answer: Indian Himalayan Region

5. What is the Full Form of HPMC?
Answer: Himachal Pradesh Horticultural Produce Marketing and Processing Corporation Ltd.

6. Name the UNESCO World Heritage Sites in Himachal Pradesh?
Answer: Kalka-Shimla Railway and Great Himalayan National Park

7. What is the Full Form of HPRP?
Answer: Himachal Pradesh Reforestation Project

8. What is the principal cash crop of Himachal Pradesh?
Answer: Apple

9. Which is the highest Dam in Himachal Pradesh?
Answer: Bhakra Dam

10. Where is the Indian Institute of Technology of Himachal Pradesh located?
Answer: Mandi

11. Which is the largest glacier in Himachal Pradesh?
Answer: Bara Shigri

12. Where is the largest glacier in Himachal Pradesh situated?
Answer: Chandra Valley

13. Which pass separates Mandi from Kullu?
Answer: Dhulchi Pass

14. What is the altitude of Rohtang Pass?
Answer: 3,980 m

15. What is the altitude of Kinnaur Kailash?
Answer: 6,500 m

16. Where is Nicholas Roerich Art Gallery And Museum located in Himachal Pradesh?
Answer: Naggar (Kullu District)

17. Where is the Central Tibetan Administration located?
Answer: Dharamshala

18. Which valley does the Rohtang pass connect the Kullu Valley with?
Answer: Lahaul and Spiti valleys

19. When was the Great Himalayan National Park established?
Answer: 1984

20. Which pass joins Kangra and Chamba?
Answer: Waru pass


Related: Uttarakhand General Knowledge Questions And Answers


Districts And Divisions Of Himachal Pradesh


1. Which is the largest district of Himachal Pradesh?
Answer:
Lahaul and Spiti (13,833 km2)

2. Which is the smallest district of Himachal Pradesh?
Answer: Hamirpur (1,118 km2)

3. How many Sub Divisions are in Himachal Pradesh?
Answer: 69

4. How many Tehsils are in Himachal Pradesh?
Answer: 145

5. Which is the largest Division of Himachal Pradesh?
Answer: Mandi

6. Which District is Bir Billing located in?
Answer: Kangra District

7. Which District is Bhuntar Airport located in?
Answer: Kullu District

8. Which district of Himachal Pradesh is most populous as per the Census of India 2011?
Answer: Kangra District (21.98%)

9. Which district of Himachal Pradesh is least populous as per the Census of India 2011?
Answer: Lahaul & Spiti (0.46%)

10. Which district of Himachal Pradesh, in particular, stands out for high literacy rates across all metrics of measurement?
Answer: Hamirpur District

11. How many Nagar Nigams are in Himachal Pradesh?
Answer: 2

12. How many Nagar Parishads are in Himachal Pradesh?
Answer: 25

13. How many Nagar Panchayats are in Himachal Pradesh?
Answer: 23

14. How many Zila Parishads are in Himachal Pradesh?
Answer: 12

15. How many National Highways are in Himachal Pradesh?
Answer: 8

16. Which district is the Chamunda Devi Temple located in?
Answer: Kangra district

17. Where is the Administrative Headquarters of Kangra District?
Answer: Dharamshala

18. Which is the largest city in Himachal Pradesh?
Answer: Shimla

19. Which district is the Uhal Hydroelectric Project located in?
Answer: Mandi

20. Which district is the Lama Dal Lake located in?
Answer: Chamba

Gazetted Holidays Of Himachal Pradesh 2022


No.DatePurpose
125th JanStatehood Day
226th JanRepublic Day
309th FebGuru Ravidas’s Birthday
421st FebMaha Shivratri
510th MarHoli
602nd AprRam Navami
710th AprGood Friday
814th AprDr. B.R. Ambedkar Birthday
915th AprHimachal Day
1025th AprParshu Ram Jayanti
1107th MayBuddha Purnima
1225th MayId-ul-Fitr/ Maharana Pratap Jayanti
1305th JunSant Guru Kabir Jayanti (Prakat Diwas)
1401st AugIdul Zuha (Bakrid)
1512th AugJanmashtami
1615th AugIndependence Day
1730th AugMuharram
1802nd OctMahatma Gandhi Birthday
1925th OctDussehra
2031st OctMaharishi Valmiki’s Birthday
2114thNovDiwali
2230th NovGuru Nanak’s Birthday
2325th DecChristmas Day

State Symbols & Important Facts


1. When was Himachal Pradesh declared as India’s second open-defecation free state?
Answer: 2016

2. When was Himachal Pradesh declared as a Union Territory?
Answer: 1 November 1956

3. What is the capital of Himachal Pradesh?
Answer: Shimla

4. What is the Official Language of Himachal Pradesh?
Answer: Hindi

5. What is the State Mammal of Himachal Pradesh?
Answer: Snow Leopard

6. What is the State Bird of Himachal Pradesh?
Answer: Western tragopan

7. What is the State Flower of Himachal Pradesh?
Answer: Pink Rhododendron

8. What is the State Fruit of Himachal Pradesh?
Answer: Apple

9. What is the State Tree of Himachal Pradesh?
Answer: Deodar cedar

10. What is the Motto of Himachal Pradesh?
Answer: Satyameva Jayate

11. What is the literal meaning of “Himachal”?
Answer: Snow-Laden

12. What is the Additional Official Language of Himachal Pradesh?
Answer: Sankrit

13. When did Himachal Pradesh host Paragliding World Cup?
Answer: 2015

14. As per the Census of India 2011, Which gender has more population in Himachal Pradesh?
Answer: Females (972 Females per 1,000 Males)

15. Which religion is mostly followed by the People of Himachal Pradesh?
Answer: Hinduism

16. Who built the new town of Mandi?
Answer: Ajbar Sen

17. Which is the largest temple in Himachal Pradesh?
Answer: Lakshana Devi Temple

18. When is Himachal Day celebrated?
Answer: 15th April

19. Which constituency of Himachal Pradesh became the first e-Assembly of India?
Answer: Palampur Assembly

20. Nati Dance belongs to which Indian state?
Answer: Himachal Pradesh


Related: List Of First Chief Minister Of All Indian States


Government And Politics Of Himachal Pradesh


1. How many Members of the Legislative Assembly (MLA) are in Himachal Pradesh?
Answer: 68

2. Who was the leader of the Dhami Movement in 1939?
Answer: Bhagmal Sautha

3. For how many years Himachal Pradesh did not have Chief Minister?
Answer: 8 Years (1956-1963)

4. Who is the 5th Chief Minister of Himachal Pradesh?
Answer: Prem Kumar Dhumal

5. Which Chief Minister was elected on 27 December 2017?
Answer: Jai Ram Thakura

6. When was Himachal Pradesh granted full statehood?
Answer: 1971

7. Who was the first Lieutenant Governor of Himachal Pradesh?
Answer: K. S. Himmatsinhji (1 Mar 1952 – 31 Dec 1954)

8. Who was the first Governor of Himachal Pradesh?
Answer: S. Chakravarti (25 Jan 1971 – 16 Feb 1977)

9. Who was the Chairman of the Mandi Conference held in 1946?
Answer: Gurbaksh Singh Dhillon

10. When was Himachal Pradesh constituted?
Answer: 15th April 1948

11. Who is popularly known as “Pahari Gandhi”?
Answer: Baba Kanshi Ram

12. What was the Rashtrapati Niwas formerly known as?
Answer: Viceregal Lodge

13. When was Shimla declared as the summer capital of Himachal Pradesh?
Answer: 1864

14. Who inaugurated the Kalka-Shimla Railway?
Answer: Viceroy Lord Curzon

15. Which Governor of Himachal Pradesh was elected for 1 Month 19 Days in 2019?
Answer: Kalraj Mishra

16. How many constituencies are in Himachal Pradesh?
Answer: 68 Constituencies

17. How many constituencies are reserved for Scheduled Caste in Himachal Pradesh?
Answer: 17 Constituencies

18. How many constituencies are reserved for Scheduled Tribe in Himachal Pradesh?
Answer: 3 Constituencies

19. Who was the Speaker of the first Vidhan Sabha of Himachal Pradesh?
Answer: Jaiwant Ram

20. From which Political Party did Himachal Pradesh have the most Chief Ministers?
Answer: Indian National Congress

Chief Ministers Of Himachal Pradesh


No.Chief MinisterFromUp ToParty
1Yashwant Singh Parmar[1]
(Pachhad)
08 Mar 195231 Oct 1956INC
Yashwant Singh Parmar[2]
(Renuka)
01 Jul 196328 Jan 1977INC
2Thakur Ram Lal[1]
(Jubbal Kotkhai)
28 Jan 197730 Apr 1977INC
~President’s Rule30 Apr 197722 Jun 1977
3Shanta Kumar[1]
(Sullah)
22 Jun 197714 Feb 1980JP
Thakur Ram Lal[2]
(Jubbal Kotkhai)
14 Feb 198007 Apr 1983INC
4Virbhadra Singh[1]
(Jubbal Kotkhai)
08 Mar 198505 Mar 1990INC
Shanta Kumar[2]
(Palampur)
05 Mar 199015 Dec 1992BJP
~President’s Rule15 Dec 199203 Dec 1993
Virbhadra Singh[2]
(Rohru)
03 Dec 199323 Mar 1998INC
5Prem Kumar Dhumal[1]
(Bamsan)
24 Mar 199805 Mar 2003BJP
Virbhadra Singh[3]
(Rohru)
06 Mar 200330 Dec 2007INC
Prem Kumar Dhumal[2]
(Bamsan)
30 Dec 200725 Dec 2012BJP
Virbhadra Singh[4]
(Shimla Rural)
25 Dec 201227 Dec 2017INC
6Jai Ram Thakur
(Seraj)
27 Dec 2017IncumbentBJP
Acronyms
1) INC: Indian National Congress
2) JP: Janata Party
3) BJP: Bharatiya Janata Party

Lakes And Rivers Of Himachal Pradesh


1. Which district is Manimahesh Lake located in?
Answer: Chamba District

2. Which river in Himachal Pradesh is the Pandoh Dam located?
Answer: Beas River

3. Which place is called Mini Switzerland of Himachal Pradesh?
Answer: Khajjiar

4. What is the Vedic name of the Ravi River?
Answer: Parushini

5. What is the Vedic name of the Satluj River?
Answer: Shutudri

6. What is the Vedic name of the Beas River?
Answer: Aarijika

7. Which River is the Bhakra Dam located in?
Answer: Sutlej River

8. What is the Vedic name of the Chenab River?
Answer: Asikni

9. Which river is associated with the Nathpa Jhakri Hydroelectric Project?
Answer: Sutlej River

10. Which is the largest river of Himachal Pradesh in terms of volume of water?
Answer: Chenab River (Chandrabhaga)

11. Which is the largest natural lake in Himachal Pradesh?
Answer: Renuka Lake

12. On which river is the Chamba Pattan Bridge built?
Answer: Beas River

13. Which district locates the Suraj Tal Lake?
Answer: Lahaul and Spiti

14. Which district is Ravi River located in?
Answer: Kangra District

15. Which river flows through Manali?
Answer: Beas River

Council Of Ministers Of Himachal Pradesh (2022–2027)


No.MinisterPortfolioParty
1Jai Ram Thakur
Chief Minister
(Seraj)
1) Home
2) Finance
3) Planning
4) Tourism
5) Excise
6) Personnel
7) Excise and Taxation
8) Public Works
9) General Administrations
10) Other Departments not Allocated to any Minister
BJP
2Mahender Singh
(Dharampur)
1) Jal Shakti
2) Revenue
3) Horticulture
4) Sainik Welfare
BJP
3Suresh Bhardwaj
(Shimla)
1) Housing
2) Cooperation
3) Urban Development
4) Town & Country Planning
5) Parliamentary Affairs
6) Law and Legal Remembrancer
BJP
4Sarveen Chaudhary
(Shahpur)
Social Justice & EmpowermentBJP
5Ram Lal Markanda
(Lahaul and Spiti)
1) Technical Education
2) Tribal Development
3) Information Technology
4) Redressal of Public Grievance
5) Vocational & Industrial Training
BJP
6Virender Kanwar
(Kutlehar)
1) Agriculture
2) Fisheries
3) Rural Development
4) Panchayati Raj
5) Animal Husbandry
BJP
7Bikram Singh
(Jaswan-Pragpur)
1) Industries
2) Transport
3) Labour & Employment
BJP
8Govind Singh
(Manali)
1) Higher Education
2) Elementary Education
3) Language art and Culture
BJP
9Rajiv Saizal
(Kasauli)
1) Ayurveda
2) Health and Family Welfare
BJP
10Rakesh Pathania
(Nurpur)
1) Forest
2) Youth Services and Sports
BJP
11Sukh Ram Chaudhary
(Paonta Sahib)
1) MPP and Power
2) Non-Conventional Energy Sources
BJP
12Rajinder Garg
(Ghumarwin)
1) Food
2) Printing and Stationery
3) Civil Supplies & Consumer Affairs
BJP

Related: New Union Cabinet Ministers Of India List With PDF (2022)


History Of Himachal Pradesh


1. When did Mahmud of Ghazni loot the town of Kangra?
Answer: 1009 AD

2. When was Atal Bihari Vajpayee Institute of Mountaineering and Allied Sports at Manali set up??
Answer: 1961

3. When was the Indian Institute of Advanced Study (IIAS) Shimla established?
Answer: 1965

4. Who built the Laxmi Narayan temple at Chamba?
Answer: Raja Sahil Verman

5. Where is the Department of Ayurveda in Himachal Pradesh located?
Answer: Shimla

Awards & Recipients Of Himachal Pradesh


1. How many recipients from Himachal Pradesh received the Padma Shri Award 2022?
Answer:
2 (Two)

2. Who were the recipients of the Padma Shri Award 2022 from Himachal Pradesh?
Answer:
Vidyanand Sarek (Literature and Education) & Lalita Vakil (Art)

3. Who was the first recipient of the Padma Vibhushan Award from Himachal Pradesh?
Answer:
Braj Kumar Nehru (Civil Service) in 1999

4. Who was the first recipient of the Padma Shri Award from Himachal Pradesh?
Answer:
Satya Dev (Civil Service) in 1976

5. Which Padma Award has not been awarded to anyone from Himachal Pradesh?
Answer:
Padma Bhushan Award

Himachal Pradesh General Knowledge


1. Where was “The Great Khali” from WWE born?
Answer: Himachal Pradesh

2. What is the Height of Reo Purgyil?
Answer: 6,816 m

3. Which is the smallest town in Himachal Pradesh?
Answer: Narkanda

4. What is the altitude of Cholang Peak?
Answer: 3,270 m

5. Who is the author of the “Antiquities of Chamba State”?
Answer: J. Ph. Vogel

6. Which city of Himachal Pradesh is known as the “Mushroom city of India”?
Answer: Solan

7. Which is the highest Cricket pitch in the world?
Answer: Chail Cricket Ground (Solan)

8. Who is the present Higher Education Minister of Himachal Pradesh (2022)?
Answer:
Govind Singh Thakur

9. Who is the present Forest Minister of Himachal Pradesh (2022)?
Answer: Rakesh Pathania

10. Which is the Oldest Hydroelectric Project in Himachal Pradesh?
Answer: Shanan Joginder Nagar

11. When was Himachal Pradesh Lokayukta formed?
Answer:
2014


Related: 160+ Haryana GK Questions And Answers In English 2022


Mountain Peaks Of Himachal Pradesh


No.PeakAltitude (Meters)
1Winch Camp2,700
2Prashar2,730
3Nag Tikkar2,780
4Shali Tibba2,870
5Devidarh2,872
6Derthu Top3,020
7Billing Top3,050
8Kamrunag3,065
9Kamlodi Top3,100
10Cholang3,270
11Kuppar Peak3,300
12Shikari Devi3,359
13Hatu Peak3,400
14Shacha Kullu3,540
15Choordhar3,647
16Narshing Tibba3,730
17Hargaran3,850
18Nagru4,020
19Gauri Devi Ka Tibba4,030
20Patalsu4,470
21Chanshal Peak4,520
22Ghoralantinu4,760
23Pin Bahba4,890
24Inder Kila4,940
25Shringla4,999
26Lachalunga5,060
27Murangla5,060
28Thamsar5,080
29Srikhand Mahadev5,182
30Shitindhar5,290
31Pin Parbati5,319
32Raldang5,499
33Gushu5,607
34Saltu Da Par5,650
35Manimahesh Kailash5,660
36Pishu5,672
37Hanuman Tibba5,860
38Bara Kanda5,860
39Maiwa Kandinu5,944
40Pir Panjal5,972
41Deo Tibba6,001
42Sanakdeik Jot6,045
43Gepang Goh6,050
44Kinnaur Kailash6,050
45Shipki6,068
46Mukar Beh6,070
47Koa Rang VII6,096
48Shilla6132
49Ramabang6,135
50Koa Rang III6,154
51Koa Rang I6,157
52Koa Rang II6,187
53Koa Rang VI6,187
54Shikar Beh6,200
55Indrasan6,220
56Shigrila6,230
57Koa Rang V6258
58Gangchuaa6,288
59Baihali Jot6,295
60Chau Chau Kang Nilda6,303
61Kangla Tarbo 16315
62Koa Rang IV6340
63Phawarang6349
64Gyagar6400
65Gyephang6400
66Dibibokri Pyramid6408
67Menthosa6443
68Papsura6446
69Dharamsura6446
70Jorkanden6473
71Mukila6517
72Rangrik Rang6553
73Kullu Pumori6553
74Granite Peak6585
75Manirang6593
76Parvati Parvat6633
77Undung Kangri6642
78Ninjeri6646
79Leo Pargial II North Peak6791
80Gya6795
81Reo Purgyil6816
Read More
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here