100+ Indian Constitution GK Questions And Answers

Indian Constitution GK Questions And Answers

Last Updated: 26 July 2021

Bhāratīya Saṃvidhāna or The Constitution of India is the governing law of India.

Important Facts:

  • The Indian Constitution is the longest composed Constitution on the planet.
  • The title of Father of the Indian Constitution is given to Dr. B.R Ambedkar.
  • The Constitution of India became effective on 26 January 1950.
  • The Original 1950 Constitution Text is preserved in a helium-filled case at the Parliament House in New Delhi.
  • Indian Parliament cannot override the Constitution.

It is very important to know the law and order of our country for personal knowledge as well as for competitive exams. In this article, you will find all the useful questions and answers that you’re looking for.

Read the Indian Constitution GK Questions and Answers as there are chances for repeated questions in competitive exams. The table of Schedules of India is also included.

The official Constitution of India PDF download link is given at the end.

Indian Constitution GK Questions And Answers


1. Name the branches of the Indian Constitution?

Answer:
a) Executive
b) Legislature
c) Judiciary

2. Which Act was replaced by The Indian Constitution?

Answer: Government of India Act 1935

3. How many Countries’ Constitution was studied by B.R Ambedkar before making The Indian Constitution?

Answer: 60 Countries

4. When did the Constitution Assembly form in accordance with French practice?

Answer: 6 December 1946

5. Which Resolution became the Preamble of the Constitution?

Answer: Objective Resolution

6. When was Indian National Flag Adopted?

Answer: 22 July 1947

7. Who was the first Chairman of the Drafting Committee?

Answer: Dr. B.R. Ambedkar

8. Who was the first Speaker of the Lok Sabha after India turned into a Republic?

Answer: G. V. Mavlankar

9. How many days it took for The Indian Constitution to come into force?

Answer: 2 years 11 months and 18 days

10. How much money was spent in the making of the Indian Constitution?

Answer: ₹6.3 crore

11. What were the words added in the Preamble in 1976 by the 42nd Amendment?

Answer: Socialist, Secular, and Integrity

12. Before the Independence of India, Dadra and Nagar Haveli were under whose Administrative control?

Answer: Portuguese

13. When did The Indian Constitution come into effect?

Answer: 26 January 1950

14. How many Schedules does the Constitution of India contain?

Answer: 12 Schedules

15. Name the 3 Standing Committees?

Answer:
1) Financial Standing Committees (FSC)
2) Department Related Standing Committees (DRSC)
3) Others Standing Committees (OSC)

16. Name the three Important Standing Committees dealing with Financial Affairs?

Answer:
1) Public Accounts Committee
2) Estimates Committee
3) Public Undertakings Committee

17. Which is the Largest Committee in Indian Parliament?

Answer: The Estimates Committee

18.  Whom does the General Purpose Committee advises?

Answer: The Speaker

19. Which Constitutional Article was established for The National Commission for Scheduled Tribes (NCST)?

Answer: Article 338

20. First Chief Justice of the Supreme Court of India?

Answer: Hiralal Kania (26 January 1950)


Related: Quiz On Constitution Of India (Important Objective Questions)

21. Who are the members of Gram Sabha?

Answer: All the adult citizens of the village above 18 years

22. Which House is known as the Lower House of the Parliament?

Answer: The Lok Sabha (A.K.A House of the People)

23. Which House is known as the Upper House of the Parliament?

Answer: The Rajya Sabha (A.K.A Council of States)

24. Which position does Narendra Modi holds as a Prime Minister?

Answer: 14th

25. What does the 8th Schedule of the Indian Constitution deal with?

Answer: Official Languages of the Republic of India

26. How many Schedules Indian Constitution had when it was adopted in 1949?

Answer:  8 Schedules

27. Which schedule contains Forms of Oath and Affirmations?

Answer: Third Schedule

28. Which Indian states have both the House of Parliament?

Answer:
1) Andhra Pradesh
2) Bihar
3) Karnataka
4) Maharashtra
5) Telangana
6) Uttar Pradesh

29. Which Act granted Statehood to Arunachal Pradesh?

Answer: Constitution Act, 1987
Explanation: Arunachal Pradesh was granted Statehood with the 55th Amendment Constitution Act, 1987 and became the 24th State of the Indian Union.

30. What are the Fundamental Rights in India?

Answer:
1) Right to Equality
2) Right Against Exploitation
3) Right to Freedom
4) Cultural and Educational Rights
5) Right to Constitutional Remedies
6) Right to Freedom of Religion


Related: List Of All Prime Ministers Of India With Photo (1947 to 2021)

31. Who appoints the Governor of a state in India?

Answer: The President of India

32. States having only one House of the parliament are known as?

Answer: Legislative Assembly

33. What do we call Indian Constitution in Hindi?

Answer: Bhāratīya Saṃvidhāna (भारतीय संविधान )

34. What are the chambers of the Indian Constitution?

Answer: Rajya Sabha and Lok Sabha

35. Who is the Leader of the Lower House of the Parliament?

Answer: Prime Minister Of India

36. How many Amendments does the Constitution of India have?

Answer: 104 (Last Amended 25th January 2020)

37. Who was the Constitutional Advisor to Constituent Assembly?

Answer: Sir Benegal Narsing Rau

38. Who was the Chief Draftsmen of the Constituent Assembly of India?

Answer: Surendra Nath Mukherjee

39.  Who has the Power to declare National Emergency?

Answer: The President of India

40. Father of The Constitution of India?

Answer: Dr. B.R. Ambedkar


Related: Bharat Ratna Award List In India (1954 – 2021)

41.  Who is the Chairman of the National Water Resources Council?

Answer: Prime Minister of India

42. Who comes under the direct supervision of the Speaker of Lok Sabha?

Answer: Lok sabha Secretariat

43. Who determines the salaries and allowances of the Members of Parliament (MP)?

Answer: Parliament by Law

44. What is the Forty-Second Amendment of the Constitution of India called?

Answer: Mini Constitution

45. What are the Judiciaries of the Indian Constitution?

Answer: Supreme Court, High Courts, and District Courts

46. How many members can the President of India nominate to the Rajya Sabha?

Answer: 12 (Twelve)

47. Who will discharge the duties of the President when both Offices of President and Vice-President happen to be vacant?

Answer: Chief Justice of India

48. Which Article defines the Right to Equality?

Answer: Article 14-18

49. When was the Indian Independence Act passed by the British?

Answer: 5 July 1947
Explanation: approved on 18 July 1947

50. Who was the Prime Minister of India when the Panchayati Raj and Urban Self-Governing institutions were accorded a Constitutional status?

Answer: P. V. Narsimha Rao


Related: Ladakh Static GK Questions And Answers (Union Territory)


Schedules Of Indian Constitution


No.ScheduleDescription
1First Schedulea) Lists of India’s states and territories
b) Changes in their borders
c) The laws that are used for making that change
2Second ScheduleList of the Provisions and salaries for:
a) The President
b) The Governors of States
c) The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha
d) The Speaker and the Deputy Speaker of the Lok Sabha
e) The Speaker and the Deputy Speaker of the Legislative Assembly in the states
f) The Chairman and the Deputy Chairman of the Legislative Council in the states
g) The Judges of the Supreme Court and High Court
h) The Comptroller and Auditor-General of India
3Third ScheduleForms of Oaths and Affirmations
4Fourth ScheduleDetail allocation of seats in the Rajya Sabha by state or union territory.
5Fifth ScheduleProvisions for the Administration and control of Scheduled Tribes and Scheduled Areas
6Sixth ScheduleProvisions made for the administration of tribal areas in Assam, Meghalaya, Tripura, and Mizoram
7Seventh ScheduleThe Central Government, State, and Concurrent lists of responsibilities
8Eighth ScheduleOfficial Languages
9Ninth ScheduleValidation of certain Acts and Regulations
10Tenth ScheduleAnti-defection provisions for members of Parliament and State Legislatures.
11Eleventh SchedulePanchayat Raj (A.K.A Rural Local Government)
12Twelfth Schedule Municipalities (A.K.A Urban Local Government)

51. From Which country was The idea of ​​’concurrent list’ in the Indian Constitution borrowed?
Answer: Australia

52. Which Country has No Written Constitution?
Answer: Saudi Arabia

53. Which right was not taken from the British Constitution in the Indian Constitution?
Answer: Fundamental Rights

54. What is the true meaning of “Secular”?
Answer: All religions are equal before the government

55. Which Article defines the Right to Religious Freedom?
Answer:
Article 25-28

56. Who said that the preamble of the Indian Constitution is “The Keynote of the Constitution”?
Answer: Ernest Barker (Political scientist)

57. Which Article is for the Protection of interests of Minorities?
Answer: Article 29

58. What is Article 17?
Answer: Abolition of Untouchability

59. Write the three main reasons behind the failure of the Cripps’ Mission?
Answer:
1) Gandhi’s resistance drove the Indian National Congress to dismiss the British offer.
2) Cripps’ adjustment of the first British offer, which accommodated no genuine exchange of power.
3) The behind-the-scenes endeavors of the Viceroy and Secretary of State for India to undermine the mission.

60.  Which Articles cannot be suspended during the National Emergency?
Answer: Article 20 and Article 21


Related: List Of Padma Vibhushan Award Recipients (1954-2021)


61. How many Articles are written in the Constitution when it came into effect?
Answer: 395 articles
Explanation: 22 parts and 8 schedules having about 145,000 words.

62. How many Articles were written in the Constitution after the Independence of India?
Answer: 470 Articles (A/O 14 January 2019)

63. How many members signed the Indian Constitution?
Answer: 284 members

64. When was the Constitution of India signed?
Answer: 24 January 1950

65. The maximum number of members in a legislative assembly of a state in India?
Answer: 500

66. Who can remove the Governor of a state from office?
Answer: The President of India

67. When was the First Citizenship Act passed by the parliament?
Answer: 1955

68. An Act that is associated with “Courts can Interpret the Rules and Regulations”?
Answer: Charter Act of 1793

69. Which plan had the scheme to transfer power to the Indians and partition of the country?
Answer: Mountbatten Plan

70. What is the meaning of social equality in the Constitution of India?
Answer: Equal opportunities for all sections of the societies


Related: Facts About Central Vista Redevelopment Project (2020-2024)


71. The language of the Preamble of the Indian Constitution is taken from which country?
Answer: Australia

72. Which Article is related to Equality before law?
Answer: Article 14

73. 53rd Amendment of the Indian Constitution 1986 made full statehood for?
Answer: Mizoram

74. Where is the concept of Welfare State found in the Indian Constitution?
Answer: The Directive Principles of State Policy

75. Which states have been under President’s rule for a long period?
Answer: Punjab (More than 3000 Days/10 Years)

76. Article 22 of the Constitution of India?
Answer: Protection against arrest and detention in certain cases

77. Which article is related to Right To Education?
Answer: Article 21A

78. Which article is related to the Right to Information Act (RTI)?
Answer: Article 19 (Right to Freedom of Speech and Expression)

79. 5 Types of Writs in the Indian Constitution?
Answer:
1) Habeas Corpus
2) Mandamus
3) Certiorari
4) Prohibition
5) Quo-Warranto

80. Articles 324-329 of the Indian Constitution deal with which topic?
Answer: Election


Related: Council Of Ministers Of India (All 28 Indian States)


81. How many parts are there in the Indian Constitution?
Answer: 22

82. Who was elected as the Temporary President of the Constituent Assembly?
Answer: Sachchidananda Sinha

83. Who was elected the Permanent President of the Constituent Assembly?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

84. What is the Tenth Schedule?
Answer: Anti Defection Act

85. Which Act allowed the Christian Missionaries to spread their religion in India?
Answer: Charter Act of 1813

86. Which Article is related to the Special Address by the president of India?
Answer: Article 87

87. First President of India?
Answer: Rajendra Prasad 

88. From which Fund is the salary of the President of India taken?
Answer: Consolidated Fund

89. Who gives recognition to the Political Parties in India?
Answer: The Election Commission of India

90. Which Act divided legislative powers between Provinces and the Centre?
Answer: Government of India Act, 1935


Related: GK Facts About Indian Prime Ministers (14 Is My Favorite)


91. After how many years The Finance Commission is appointed?
Answer: Five Years

92. How many Maximum numbers of Members can Rajya Sabha hold?
Answer: 238

93. Articles 5-11 of the Indian Constitution deals with which topic?
Answer: Citizenship of India

94. Part 3 of the Indian Constitution is related to which Rights?
Answer: Fundamental Rights

95. Who enjoys the Legislative Powers?
Answer: The Parliament

96. What is the term of Members of Rajya Sabha?
Answer: 6 Years

97. Who decides whether the introduced bill is a Money Bill or not?
Answer: Speaker of the Lok Sabha

98. What is the term of the President of India?
Answer: 5 Years

99. Who gives advice to the Government of India in legal matters?
Answer: The Attorney General of India

100. The total number of seats in Lok Sabha?
Answer: 543


Related: Council Of Ministers Of India (All 28 Indian States)


101. The total number of seats in Rajya Sabha?
Answer: 250

102. Which court has the highest Jurisdiction?
Answer: Gauhati High Court

103. Which Article describes the election of President of India?
Answer: Article 55

104. When was the first General Election held in India?
Answer: 1951–52 (held from 25 October 1951 to 21 February 1952)

105. Who holds the record for the highest victory margin in Lok Sabha Election?
Answer: Anil Basu

106. Which is the largest union territory of India?
Answer: Ladakh (59,146 km²)

107. Supreme Court Judges retire at what age?
Answer: 65 Years

108. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha?
Answer: The Vice President of India

109. Which Indian state has the highest number of Members of the Legislative Assembly (MLA)?
Answer: Uttar Pradesh (404 Members)

110. Who has the longest tenure as the Speaker of Lok Sabha?
Answer: Sumitra Mahajan

Read More
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here