Indian Cricket GK Questions And Answers: World Cup, T20, IPL

Indian Cricket GK Questions And Answers

Last Updated: 21 November 2022

Are you a Cricket fan?

Because I’m a fan too, but do you know who controls the Indian Men’s National Cricket Team?

Well, you have heard of it, it’s the Board of Control for Cricket in India shortly known as BCCI that governs Team India.

Today you’ll learn many fascinating facts about the Indian Cricket Team, its History, Players, Stadium, Nicknames, Wins, Captains, and many more. Read all the Indian Cricket GK Questions And Answers to learn new facts and enjoy asking others.

India National Cricket Team At A Glance


No.HeaderDetails
1NicknameMen in Blue
2AssociationBoard of Control for Cricket in India (BCCI)
3Test CaptainRohit Sharma
4One Day CaptainRohit Sharma
5Test Status Acquired1931
6ICC StatusFull Member (1926)
7ICC RegionAsia
8Team ManagerGirish Dongre
9Head CoachRahul Dravid
10Batting CoachVikram Rathour
11Bowling CoachParas Mhambrey
12Selection ChairmanChetan Sharma
13ICC RankingsCurrent
Test: 2nd
ODI: 3rd
T20I: 1st
Best-Ever
Test: 1st (1st Apr 1973)
ODI: 1st (1st Dec 1994)
T20I: 1st (28th Mar 2014)
14TestsFirst Test:
India vs. England (25–28 Jun 1932)
Last Test:
India vs. England (1–5 July 2022)
15One Day InternationalsFirst ODI:
India vs. England (13 July 1974)
Last ODI:
India vs. South Africa (11 Oct 2022)
16Twenty20 InternationalsFirst T20I:
India vs. South Africa (1 Dec 2006)
Last T20I:
India vs. New Zealand (20 Nov 2022)

Indian Cricket GK Questions And Answers


1. When did India play its First Test Match?

Answer: 25 June 1932

2. Who was the First Batsman ever to score a century for India in Test Cricket?

Answer: Lala Amarnath Bharadwaj (1933)

3. How many times did India win the Cricket World Cup?

Answer: 2 Times

4. Which Year did India win the Cricket World Cup?

Answer: 1983 and 2011

5. Who won the ICC Champions Trophy in 2013?

Answer: India

6. How many times did India go up to the Semi-Final of ICC World Cup?

Answer: Four Times (1987, 1996, 2015, 2019)

7. How many teams participated in the ICC World Cup 2019?

Answer: 10 (Ten)

8. Which Countries participated in ICC World Cup 2019?

Answer:
1) England
2) Afghanistan
3) South Africa
4) New Zealand
5) Australia
6) Pakistan
7) Sri Lanka
8) West Indies
9) Bangladesh
10) India

9. Full form of ODI?

Answer: One Day International

10. Which Cricket Team has won the most ICC Cricket World Cups? 

Answer: Australia (5 Times)

11. Who is known as The God of Cricket?

Answer: Sachin Tendulkar

12. Which Cricket Team is known as Men in Blue?

Answer: Indian National Cricket Team

13. What is the name given to an Organized group of Indian Cricket Team Supporters?

Answer: Bharat Army

14. Who is known as Captain Cool?

Answer: Mahendra Singh Dhoni

15. Full name of Tendulkar?

Answer: Sachin Ramesh Tendulkar

16. Who is the Top Wicket Taker in the 2011 Cricket World Cup?

Answer: Zaheer Khan (21)

17. Who is the Top Run Scorer in the 2019 Cricket World Cup?

Answer: Rohit Sharma (648)

18. When was the First International Cricket Match held in India?

Answer: December 1933
Explanation: India-England Test match

19. Which Stadium hosted the First International Match in India?

Answer: Gymkhana Ground (Bombay-1933)

20. Who was the Indian Captain when India won the Cricket World Cup in 1983?

Answer: Kapil Dev


Related: Nickname Of Indian Cities (State Wise): A Complete list

21. Who was the Indian Captain when India won the Cricket World Cup in 2011?

Answer: Mahendra Singh Dhoni

22. Which Cricketer got India’s Highest Civilian Award The Bharat Ratna?

Answer: Sachin Tendulkar

23. Who was the Player of the Tournament when India won the World Cup in 2011?

Answer: Yuvraj Singh (362 Runs and 15 wickets)

24. First Indian player to get the Title “Man of the Tournament” in the ICC World Cup?

Answer: Sachin Tendulkar (2003)

25. What is the name of the Award for Top Wicket Take in the ICC World Cup?

Answer: Golden Ball Award

26. What is the name of the Award for Top Run Scorer in the ICC World Cup?

Answer: Golden Bat Award 

27. When did the First ICC World Cup take place?

Answer: 1975

28. After how many years does the ICC World Cup take place?

Answer: 4 Years

29. When was Anil Kumble awarded as the Top wicket-Taker in ICC World Cup?

Answer: 1996

30. Who is the Youngest Player in the ICC World Cup 2019?

Answer: Mujeeb Ur Rahman

31. How many times did India host the ICC World Cup Tournament?

Answer: 3 Times (Co-Hosted)

32. Which Country hosted the most ICC World Cup Tournaments?

Answer: England

33. When is the next ICC World Cup?

Answer: 2023
Explanation: India will host ICC World Cup in 2023

34. Who will host the next ICC World Cup in 2023?

Answer: India

35. Who is the present Captain of the Indian Cricket Team?

Answer: Rohit Sharma

36. Who is the present Coach of the Indian Cricket Team?

Answer: Rahul Dravid

37. With which Country did India play its First Test Match?

Answer: England (1932)

38. Which country Played with India in their first ODI?

Answer: England (1974)

39. When did India Appear First in the World Cup?

Answer: 1975

40. Which Indian cricketer won the “Man of the Match” award in the 1983 ICC World Cup?

Answer: Mohinder Amarnath


Related: List Of The First Woman In The Field Of Sports Of India

41. Name of the First Indian Cricket Club Established by Indians?

Answer: Oriental Cricket Club

42. Full-Form of IPL?

Answer: Indian Premier League

43. Who is the King of IPL?

Answer: Mahendra Singh Dhoni

44. Which IPL team has the most Fans?

Answer:
1) Chennai Super Kings
2) Mumbai Indians
3) Kolkata Knight Riders
4) Royal Challengers Bangalore
5) Delhi Daredevils

45. When did the First IPL take place?

Answer: 18 April 2008

46. How many Teams played in the First IPL?

Answer: 8 (Eight)

47. Who won the First IPL in 2008?

Answer: Rajasthan Royals

48. How many Overs are played in IPL?

Answer: 20 Overs

49. How many Overs are played in T20?

Answer: 20 Overs

50. How many Overs are played in ICC World Cup?

Answer: 50 Overs

Coaching Staff Of Indian Cricket Team


#PositionName
1Team Manager Girish Dongre
2Head Coach Rahul Dravid
3Stand-in Head Coach VVS Laxman
4Batting Coach Vikram Rathour
5Bowling Coach Paras Mhambrey
6Fielding Coach T Dilip
7Mental Conditioning Coach Paddy Upton
8Physio Nitin Patel
9Lead Strength & Conditioning Coach Soham Desai
10Video Analyst Hari Prasad Mohan

Related: 100 Quiz On Sports: Multiple Choice For Competitive Exams


51. Runner-Up of First IPL Match?
Answer: Chennai Super Kings

52. Where was the First IPL Tournament played?
Answer: DY Patil Stadium (Mumbai)

53. Who won the most IPLs?
Answer: Mumbai Indians

54. IPL is held after how many years?
Answer: 1 Year

55. Which IPL teams played in 2008?
Answer:
1) Kolkata Knight Riders
2) Royal Challengers Bangalore
3) Kings XI Punjab
4) Delhi Capitals
5) Mumbai Indians

56. Which IPL teams appeared in 2016?
Answer: Rising Pune Supergiant and Gujarat Lions

ICC World Cup Winners


YearWinnerRunner-Up
1975West IndiesAustralia
1979West IndiesEngland
1983IndiaWest Indies
1987AustraliaEngland
1992PakistanEngland
1996Sri LankaAustralia
1999AustraliaPakistan
2003AustraliaIndia
2007AustraliaSri Lanka
2011IndiaSri Lanka
2015AustraliaNew Zealand
2019EnglandNew Zealand

57. Who has the most number of Runs in IPL History?
Answer: Virat Kohli (5412 Runs till 2019)

58. Who has the most number of Wickets in IPL History?
Answer: Lasith Malinga

59. Who has the highest Individual Score in IPL History?
Answer: Chris Gayle (RCB)

60. Who has the Most Sixes (overall) in IPL History?
Answer: Chris Gayle

61. Who has the Most Fours (overall) in IPL History?
Answer: Shikhar Dhawan

62. Which Indian Cricket Stadium has the largest Capacity?
Answer: Sardar Patel Stadium (Ahmedabad-1,15,000 Capacity)

63. Which Stadium is used the most for Test Matches and ODIs in India?
Answer: Eden Gardens (Kolkata)

64. Which Stadium is used the most for T20 Matches in India?
Answer: Vidarbha Cricket Association Stadium (Nagpur)

65. Which Cricket Stadium was First used in 2018?
Answer: Rajiv Gandhi International Cricket Stadium (Dehradun) and Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium (Lucknow)

List Of Active Cricket Stadiums In India


#StadiumCapacityFirst UsedTestsODIsT20IsLocation
1Eden Gardens67,000193441306Kolkata
West Bengal
2Arun Jaitley Stadium48,000194834245Delhi
NCT of Delhi
3M. A. Chidambaram Stadium33,000193434211Chennai
Tamil Nadu
4Wankhede Stadium33,000197525216Mumbai
Maharashtra
5M. Chinnaswamy Stadium40,000197423255Bangalore
Karnataka
6Green Park45,000195222151Kanpur
Uttar Pradesh
7Brabourne Stadium20,00019481881Mumbai
Maharashtra
8Inderjit Singh Bindra Stadium28,000199413244Mohali
Punjab
9Narendra Modi Stadium132,000198312231Ahmedabad
Gujarat
10Vidarbha Cricket Association Stadium45,00020086811Nagpur
Maharashtra
11Rajiv Gandhi International Cricket Stadium55,0002010563Hyderabad
Telangana
12Barabati Stadium40,00019872182Cuttack
Odisha
13Saurashtra Cricket Association Stadium28,0002016222Rajkot
Gujarat
14Holkar Stadium30,0002016151Indore
Madhya Pradesh
15Dr. Y.S. Rajasekhara Reddy ACA-VDCA Cricket Stadium36,0002016171Visakhapatnam
Andhra Pradesh
16Maharashtra Cricket Association Stadium33,0002017132Pune
Maharashtra
17JSCA International Stadium39,1332017142Ranchi
Jharkhand
18Himachal Pradesh Cricket Association Stadium28,0002017148Dharamshala
Himachal Pradesh
19Sawai Mansingh Stadium23,1851987119Jaipur
Rajasthan
20Greater Noida Sports Complex Ground8,0002017053Greater Noida
Uttar Pradesh
21Assam Cricket Association Stadium40,0002017011Guwahati
Assam
22Rajiv Gandhi International Cricket Stadium25,0002018003Dehradun
Uttarakhand
23Greenfield International Stadium55,0002017013Thiruvananthapuram
Kerala
24Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium50,0002018001Lucknow
Uttara Pradesh

Related: Static General Knowledge About India With 30+ Topics (2022)


66. Which Indian Captain holds the record for most Test wins?
Answer: Virat Kohli (33)

67. Which is the oldest Cricket Stadium in India?
Answer: Eden Gardens (1864)

68. Which is the Second-Largest Cricket Stadium in India?
Answer: Eden Gardens (Capacity 67,000)

69. Which Country Invented Cricket?
Answer: England

70. How many Full Members are there in ICC that play Test Matches?
Answer: 12 (Twelve)

71. Oldest Test Cricket playing Country in the world?
Answer: England

72. Where is the Headquarters of ICC?
Answer: Dubai

73. When was ICC Established?
Answer: 15 June 1909

74. Who is the Chairman of ICC as of 2022?
Answer: Geoff Allardice

75. Who is known as Run Machine in Cricket?
Answer: Virat Kohli

Nicknames of Indian Cricketers


No.NameNickname
1Virat KohliCheeku
2MS DhoniMahi
3Yuvraj SinghYuvi
4Sachin TendulkarMaster Blaster
5Harbhajan SinghBhajji
6Rohit Sharma Hit-Man
7Kapil Dev The Haryana Hurricane
8Virender SehwagViru
9Zaheer Khan Zak
10Sourav Ganguly Dada
11Gautam GambhirGauti
12Rahul Dravid The Wall
13Anil KumbleJumbo
14V V S LaxmanVery Very Special
15Suresh RainaSanu
16Sunil GavaskarLittle Master

76. Who is the Queen of Cricket?
Answer: Mithali Raj

77. Who is known as Sixer King?
Answer: Yuvraj Singh

78. Who is the most successful Captain in the IPL?
Answer: Rohit Sharma

79. Who hit the Longest Six in History?
Answer: Shahid Afridi (158 m)

80. Who is chosen as the ICC Men’s Cricketer of the year in 2017?
Answer: Virat Kohli

India Test Cricket Records


Most Test Runs For India


#PlayerRunsAverage
1Sachin Tendulkar15,92153.78
2Rahul Dravid13,28852.63
3Sunil Gavaskar10,12251.12
4VVS Laxman8,78145.97
5Virender Sehwag8,58649.34
6Virat Kohli8,07449.53
7Sourav Ganguly7,21242.17
8Dilip Vengsarkar6,86842.13
9Cheteshwar Pujara6,79243.82
10Mohammad Azharuddin6,21545.03

Most Test Wickets For India


#PlayerWicketsAverage
1Anil Kumble61929.65
2Ravichandran Ashwin44224.13
3Kapil Dev43429.64
4Harbhajan Singh41732.46
5Ishant Sharma31132.41
6Zaheer Khan31132.94
7Bishan Singh Bedi26628.71
8Ravindra Jadeja24224.71
9Bhagwat Chandrasekhar24229.74
10Javagal Srinath23630.49

Related: List Of Olympic Games With Fun Facts & Demonstration Year


81. Who won 100 matches in the Indian Premier League?
Answer: Mumbai Indians

82. Which players have hit Six Sixes in an over?
Answer:
1) Hazratullah Zazai (2018)
2 Sir Garfield Sobers (1968)
3 Ravi Shastri (1985)
4 Herschelle Gibbs (2007)
5 Yuvraj Singh (2007)
6 Alex Hales (2015)

83. Who hit the longest six in IPL History?
Answer: Albie Morkel

84. When was the India Women’s Cricket Team Established?
Answer: 1976

85. Which National Cricket Team is nicknamed as the Women in Blue?
Answer: 
India women’s Cricket Team

86. The Last President of the ICC?
Answer: Zaheer Abbas

87. Name of the First Captain of the Indian Cricket Team?
Answer: C.K. Nayudu (1932)

88. Name of the First Captain of the Indian ODI Team?
Answer: Ajit Wadekar (1974)

89. Name of the First Captain of the Indian T20 International Team?
Answer: Virender Sehwag (2006)

90. Which Indian player was sent back home during the 1936 England tour?
Answer: Lala Amarnath Bharadwaj

91. First Indian player to score a Triple Century?
Answer: Virender Sehwag

92. The First Player to complete 10,000 Runs in Test Cricket?
Answer: Sunil Gavaskar

93. The First Player to complete 10,000 Runs in ODI Cricket?
Answer: Sachin

94. The First Bowler to take 10 Wickets in an Innings?
Answer: Anil Kumble 

95. Name of the First Women’s Captain of the Indian Cricket Team?
Answer: Shantha Rangaswamy (1976)

India ODI Cricket Records


Most ODI Runs For India


#PlayerRunsAverage
1Sachin Tendulkar18,42650.26
2Virat Kohli18,42657.68
3Sourav Ganguly11,22140.95
4Rahul Dravid10,88939.15
5MS Dhoni10,59950.83
6Mohammad Azharuddin9,37836.92
7Rohit Sharma9,37648.58
8Yuvraj Singh8,60936.47
9Virender Sehwag7,99535.37
10Shikhar Dhawan6,64745.84

Most ODI Wickets For India


#PlayerWicketsAverage
1Anil Kumble33430.83
2Javagal Srinath31528.08
3Ajit Agarkar28827.85
4Zaheer Khan26930.11
5Harbhajan Singh26533.47
6Kapil Dev25327.45
7Venkatesh Prasad19632.30
8Ravindra Jadeja18937.37
9Irfan Pathan17329.72
10Manoj Prabhakar15728.87

Related: List Of International Organizations & Top Institutions Headquarters


96. Name of the First Women’s Captain of the Indian ODI Team?
Answer: Diana Edulji

97. Name of the First Women’s Captain of the Indian T20 International Team?
Answer: Mithali Raj

98. Which stadium was used when India won the ICC World Cup in 2011?
Answer: Wankhede Stadium (Mumbai)

99. Which Country hosted the First ICC World Cup?
Answer: England

100. How many people are on the field when the Cricket Ball is considered Alive?
Answer: 15 (Fifteen)

101. How long was the Longest Test Match in History?
Answer: 9 Days

102. What does LBW stand for?
Answer: Leg Before Wicket

103. Which Cricketer is known as Turbanator?
Answer: Harbhajan Singh Plaha

104. When was Dhoni born?
Answer: 7 July 1981

105. First Female to Umpire in a T20 International Men’s Match?
Answer: Shivani Mishra

106. Deodhar Trophy is related to which sport?
Answer: Cricket

107. Who won the 2019 ICC World Cup?
Answer: England

108. What is the distance between the Popping Crease and the Bowling Crease?
Answer: 4 feet

109. What was the official name of the First Cricket World Cup?
Answer: The Prudential World Cup

110. Who has Umpired in the most Test Matches?
Answer: Aleem Dar

India T20I Cricket Records


Most T20 Runs For India


#PlayerRunsAverage
1Virat Kohli3,85652.82
2Rohit Sharma3,79431.88
3KL Rahul2,15038.39
4Shikhar Dhawan1,75927.92
5MS Dhoni1,61737.60

Most T20 Wickets For India


#PlayerWicketsAverage
1Bhuvneshwar Kumar8822.13
2Yuzvendra Chahal8524.65
3Jasprit Bumrah7020.23
4Ravichandran Ashwin6822.95
5Hardik Pandya5727.85

111. Who is a full member of the International Cricket Council (ICC) from India?
Answer:
Jay Shah

112. Who wore ODI and T20I Shirt No.7?
Answer:
Mahendra Singh Dhoni

113. When did MS Dhoni announce his retirement from the Test format?
Answer:
 30 December 2014

144. When did MS Dhoni announce to retire from all formats of international cricket and continued to play in the IPL?
Answer:
15 August 2020

145. When did Virat Kohli announce to quit as Indian Men’s Cricket Test Captain
Answer:
15 January 2022

146. Who is the head coach of the Indian cricket team?
Answer:
Rahul Dravid

147. When did Indian National Cricket Team acquire Test status?
Answer:
1931

148. Since when was the Indian National Cricket Team a full member of the International Cricket Council?
Answer:
30 May 1926

149. Which International ground was the first ground in India to host a full-scale cricket match featuring the Indian cricket team?
Answer:
Bombay Gymkhana (1877)

150. Which is the first stadium to host a Test match in India?
Answer:
Bombay Gymkhana (1933)

151. Who is the Chairman of the selection committee of the Indian Cricket Team?
Answer:
Chetan Sharma

152. Who was the first Head Coach of the Indian Cricket Team?
Answer:
Keki Tarapore (1971)

List Of India National Cricket Coaches


No.Name of Head CoachStarted ContractEnded ContractCountry
1Keki Tarapore19711971India
2Hemu Adhikari19711974India
3Gulabrai Ramchand19751975India
4Datta Gaekwad19781978India
5Salim Durrani19801981India
6Ashok Mankad19821982India
7PR Man Singh19831987India
8Chandu Borde19881989India
9Bishen Singh Bedi19901991India
(6)Ashok Mankad19911991India
10Abbas Ali Baig19911992India
11Ajit Wadekar19921996India
12Sandeep Patil19961996India
13Madan Lal19961997India
14Anshuman Gaekwad19971999India
15Kapil Dev19992000India
16John Wright20002005New Zealand
17Greg Chappell20052007Australia
18Ravi Shastri
(Interim)
20072007India
(8)Chandu Borde
(Interim)
20072007India
19Lalchand Rajput20072008India
20Gary Kirsten20082011South Africa
21Duncan Fletcher20112015Zimbabwe
(18)Ravi Shastri20152016India
22Sanjay Bangar
(Interim)
20162016India
23Anil Kumble20162017India
(18)Ravi Shastri20172021India
24Rahul Dravid
(Interim)
20212021India
(24)Rahul Dravid20212023India
25VVS Laxman
(Interim)
20222022India
Read More
Advertisement

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here