270+ Karnataka General knowledge Questions and Answers

Karnataka General knowledge Questions and Answers

Last Updated: 28 July 2021

Before we learn about Karnataka General knowledge Questions and Answers, Do You know who is the only Authorised Unit in India to manufacture the Indian Flag?

Well, It is Karnataka Khadi & Gramodyoga Samyukta Sangha (KKGSS) who is allowed to Manufacture and Supply the Indian Flag.

There are many Fascinating Facts and Figures to Learn about the Beautiful State of Karnataka.

In this article, we have covered a vast majority of various topics that can be very helpful and useful for various exams and improve your Knowledge.

The following list of topics are covered in this article:

  • History
  • Government & Politics
  • Geography
  • Districts & Divisions
  • Demographics
  • Cities & Transports
  • Airports & Stations
  • Lakes & Rivers
  • Waterfalls & Dams
  • Cultures, Dances, Festivals
  • Places & Nicknames, etc

Karnataka General knowledge Questions and Answers


1. What is the Capital of Karnataka?

Answer: Bengaluru

2. When was Bangalore renamed Bengaluru?

Answer: 1st November 2014

3. When was Mysore renamed as Karnataka?

Answer: 1973

4. Which City is known as the Silicon Valley Of India?

Answer: Bengaluru

5. Who was the First Chief Minister of Karnataka (Then Mysore)?

Answer: K. Chengalaraya Reddy

6. Who is the Longest-Serving Chief Minister of Karnataka?

Answer: D. Devaraj Urs (7 Years 234 Days)

7. Which Chief Minister of Karnataka became the Eleventh Prime Minister of India?

Answer: H. D. Deve Gowda

8. When was Karnataka formed?

Answer: 1st November 1956

9. Which Act was Passed when Karnataka was formed?

Answer: States Reorganisation Act

10. Which Sea is located on the Western Side of Karnataka?

Answer: Arabian Sea

11. How many Indian States Surround Karnataka?

Answer: 6 (Six)

12. Which Indian States Surround Karnataka?

Answer: Goa, Maharashtra, Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, and Kerala

13. What is the Total Area of Karnataka?

Answer: 191,791 km2

14. Which Country is Comparable with the Size of Karnataka?

Answer: Syria (185,180 km2)

15. What is the Rank of Karnataka as per its Area?

Answer: 6th

16. Which State is Closely Larger than Karnataka?

Answer: Gujarat (196,024 km2)

17. Which State is Closely Smaller than Karnataka?

Answer: Andhra Pradesh (162,972 km2)

18. What is the Coordinate of Karnataka?

Answer: 12.97°N 77.50°E

19. Which is the Largest City of Karnataka?

Answer: Bengaluru

20. Which Indian Political Party does the Majority of the Chief Ministers of Karnataka belong to?

Answer: Indian National Congress Party


Related: 100+ GK Questions And Answer On Northeast India

21. What is the Type of Legislature of Karnataka?

Answer: Bicameral

22. What is the Full Form of KLC?

Answer: Karnataka Legislative Council

23. What is the Full Form of KLA?

Answer: Karnataka Legislative Assembly

24. Which is the Upper House of the Bicameral Legislature of Karnataka?

Answer: Vidhan Parishad (Karnataka Legislative Council)

25. Which is the Lower House of the Bicameral Legislature of Karnataka?

Answer: Vidhan Sabha (Karnataka Legislative Assembly)

26. How many Members does Karnataka Legislative Council have?

Answer: 75 Members

27. How many Members does Karnataka Legislative Assembly have?

Answer: 224 Members

28. How many Members does Karnataka have in Lok Sabha?

Answer: 28 (Twenty Eight)

29. How many Members does Karnataka have in Rajya Sabha?

Answer: 12 (Twelve)

30. What is the State Code of Karnataka?

Answer: KA


Related: 250+ Maharashtra General Knowledge Multiple Choice Questions For MPSC

31. What is the Official Language of Karnataka?

Answer: Kannada

32. What are the State Symbols of Karnataka?

Answer:
1) Bird: Indian Roller
2) Emblem: Gandaberunda
3) Flower: Lotus
4) Mammal: Indian elephant
5) Song: Jaya Bharata Jananiya Tanujate
6) Tree: Sandalwood

33. How many Divisions are in Karnataka?

Answer: 4 (Four)

34. How many Districts are in Karnataka?

Answer: 30 (Thirty)

35. Which is the Largest Division of Karnataka?

Answer: Bangalore Division
Explanation: Bangalore Division has 9 Districts:
1) Bengaluru Rural
2) Bangalore Urban
3) Chikkaballapur
4) Chitradurga
5) Davanagere
6) Kolar
7) Ramanagara
8) Shivamogga
9) Tumakuru

36. Which Region lies between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal?

Answer: Carnatic Region

37. Name some of the Major Dances of Karnataka?

Answer:
1) Bedara Vesha
2) Bharatanatyam
3) Bhuta Kola
4) Dollu Kunitha
5) Gorava Kunitha
6) Kamsale
7) Kuchipudi
8) Nagamandala
9) Pata Kunitha
10) Puja Kunitha
11) Togalu Gombeyaata
12) Veeragase
13) Yakshagana

38. What is the Nickname of Karnataka?

Answer: Science City Of India

39. Which City of Karnataka is also known as “Land Of Jowar Roti And Groundnut Chatni”?

Answer: Vijayapura (Bijapur)

40.  Which City is Located in the Northeast of Karnataka?

Answer: Telangana


Related: Ladakh Static GK Questions And Answers (Union Territory)

41. Which City is Located in the Southeast of Karnataka?

Answer: Tamil Nadu

42. Who was the Last Ruling Maharaja of Mysore?

Answer: Jayachamarajendra Wadiyar

43. Which are the Three Principal Geographical Zones of Karnataka?

Answer:
1) The Bayaluseeme Region comprising the Plains of the Deccan Plateau
2) The Coastal Region of Karavali
3) The Hilly Malenadu Region comprising the Western Ghats

44. Which is the Highest waterfall in Karnataka?

Answer: Kunchikal Falls (455 m)

45. Which is the Second-Highest plunge waterfall in India that drops vertically without touching the underlying cliff face?

Answer: Jog Falls

46. Which River forms the Jog Falls?

Answer: Sharavathi River

47. Which District of Karnataka has the Maximum Number of Waterfalls?

Answer: Shimoga District

48. Which Waterfall is also known as Gerosoppa Falls?

Answer: Jog Falls

49. Which is the Second-Largest Arid Region in India?

Answer: Bayaluseeme Region (Northern Part)

50. Which is the highest point in Karnataka?

Answer: Mullayanagiri Hills (1,925 m)


Related: List Of Important Days And Dates In India

51. Which District does Mullayanagiri Hills fall?

Answer: Chikmagalur District

52. Which River flows through Tamil Nadu and Karnataka?

Answer: Kaveri

53. Which are the Two main River Systems of Karnataka?

Answer: Krishna and Kaveri

54. Which are the Tributaries of River Krishna?

Answer:
1) Bhima
2) Ghataprabha
3) Malaprabha
4) Tungabhadra 
5) Vedavathi

55. Which are the Tributaries of River Kaveri?

Answer:
1) Arkavati
2) Hemavati
3) Kabini
4) Lakshmana Thirtha
5) Shimsha

56. Which Rivers flow Westward of Karnataka and reach the Arabian Sea?

Answer: Sharavati and Netravati

57. Which Bay do Krishna and Kaveri fall into?

Answer: Bay of Bengal

58. Which are the Four main types of Geological Formations of Karnataka?

Answer:
1) The Deccan Trappean and Intertrappean Deposits
2) The Archean Complex made up of Dharwad Schists and Granitic Gneisses
3) The Proterozoic non-fossiliferous sedimentary formations of the Kaladgi and Bhima Series
4) The Tertiary, Laterites, and Alluvial Deposits

59. How many Groups of Soil Orders are found in Karnataka?

Answer: 11 (Eleven)

60. Which are the 11 Groups of Soil Orders Found in Karnataka?

Answer:  
1) Alfisols
2) Andisols
3) Aridisols
4) Entisols
5) Histosols
6) Inceptisols
7) Mollisols
8) Oxisols
9) Spodosols
10) Ultisols
11) Vertisols


Related: 260+ Odisha Gk Multiple Choice Questions For OPSC (2022)

61. Which Type of Soil is found in Karnataka?

Answer:
1) Alluvio-colluvial Soil
2) Black Soil
3) Coastal Soil
4) Forest Soil
5) Laterite Soil
6) Red Soil

62. Meteorologically how many Zones is Karnataka divided?

Answer: 3 (Three)
Zones: Coastal, North interior, and South interior

63. Which District of Karnataka recorded the Highest Temperature?

Answer: Raichur District (45.6 °C)

64. Which District of Karnataka recorded the Lowest Temperature?

Answer: Bidar District (2.8 °C)

65. In the Year 2010 which District of Karnataka recorded the Highest Rainfall?

Answer: Belgaum

66. How many Districts does Mysore Division have?

Answer: 8 (Eight)

67. How many Members does the Vidhan Parishad of Karnataka have?

Answer: 75 Members

68. How many Members does the Vidhan Sabha of Karnataka have?

Answer: 224 Members

69. How many Sub-Divisions are in Karnataka?

Answer:  49 Sub-Divisions

70. What is Karnataka High Court Officially known as?

Answer: Karnataka Uccha Nyayalaya (ಕರ್ನಾಟಕ ಉಚ್ಚನ್ಯಾಯಾಲಯ)


Related: List Of Top FMCG Companies In India And Their Brands

71. Which Political Parties Dominate Karnataka?

Answer:
1) Bharatiya Janata Party
2) Indian National Congress
3) Janata Dal (Secular)

72. What does the Official Emblem of Karnataka have in the Centre?

Answer: Gandaberunda  (ಗಂಡಭೇರುಂಡ)

73. How many Elephant heads are in the Emblem of Karnataka?

Answer: Two

74. Where is the Headquarters of the Indian Space Research Organisation (ISRO)?

Answer: Bengaluru

75. How many Working Commercial Airports are in Karnataka?

Answer: 5 (Five)

76. How many International Airports are in Karnataka?

Answer: Two

77. Which are the Two International Airports in Karnataka?

Answer:
1) Kempegowda International Airport
2) Mangalore International Airport

78. Which River Contributes to the Dudhsagar Falls?

Answer: Mandovi River

79. How many Sea Ports are in Karnataka?

Answer: 11 Ports

80. Which is the Major Port of Karnataka?

Answer: New Mangalore Port


Related: GK On Major Ports In India:100+ Short Questions For UPSC

81. When was New Mangalore Port established?

Answer: 4 May 1974 

82. What is the Full Form of KSRTC?

Answer: Karnataka State Road Transport Corporation

83. What is the Full Form of BMTC?

Answer: Bangalore Metropolitan Transport Corporation

84. What is the Full Form of NEKRTC?

Answer: North Eastern Karnataka Road Transport Corporation

85. What is the Full Form of NWKRTC?

Answer:  North Western Karnataka Road Transport Corporation

86. Where is the Headquarter of KSRTC and BMTC?

Answer: Bangalore

87. Where is the Headquarters of NEKRTC?

Answer: Gulbarga

88. Where is the Headquarters of NWKRTC?

Answer: Hubballi

89. Who is known as Karnataka Sangeeta Pitamaha?

Answer: Purandara Dasa

90. What is the Traditional Dress of Women in Karnataka?

Answer: Saree


Related: List Of Dances In India State Wise With GK On Folk Dances

91. What is the Traditional Name of Dhoti in Karnataka?

Answer: Panche

92. Which is the most Populous Religion of Karnataka?

Answer: Hinduism

93. When did Christianity reach Karnataka?

Answer: 16th Century

94. What is the State Festival of Karnataka?

Answer: Mysore Dasara

95. What are the Major Festivals of Karnataka?

Answer: Bangalore Karaga, Ugadi, Makar Sankranti, Ganesh Chaturthi, etc

96. Which Languages are Spoken in Karnataka other than the Official Language Kannada?

Answer:
1) Urdu (10.83%)
2) Telugu (5.84%)
3) Tamil (3.45%)
4) Marathi (3.38%)
5) Hindi (3.3%)
6) Tulu (2.61%)
7) Konkani (1.29%)
8) Malayalam (1.27%)
9) Kodava Takk (0.18%)
10) English + Others (1.31%)

97. Where is the Native Language Tulu Spoken in Karnataka?

Answer: Coastal Districts of Udupi and Dakshina Kannada

98. Where is the National Institute of Technology Karnataka located?

Answer: Mangalore city

99. What is the Full Form of KSEEB?

Answer: Karnataka Secondary Education Examination Board

100. Which is the First Kannada Newspaper?

Answer: Mangaluru Samachara


Related: Tripura Static GK: 150+ General knowledge Question


Karnataka At A Glance


No.RiverWaterfallDam
1KaliHebbe FallsAlmatti Dam
2KaveriIrupu FallsBhadra Dam
3KrishnaJog FallsKadra Dam
4PennaShivanasamudraSupa Dam
5TungaUnchalli FallsTungabhadra
Latest Posts




101. Who started Mysuru Vrittanta Bodhini in Mysore?
Answer: Bhashyam Bhashyacharya

102. Who founded The Printers (Mysuru) Private Limited and began publishing two newspapers “Deccan Herald” and “Prajavani”?
Answer: K. N. Guruswamy 

103. Which District of Karnataka is a Major Contributor to the Indian Field Hockey?
Answer: Kodagu

104. What is the Name of the International Cricket Stadium of Karnataka?
Answer: M. Chinnaswamy Stadium

105. Which District is Talakaveri located in?
Answer: Coorg district

106. How many World Heritage Sites are in Karnataka?
Answer: Two

107. Which are the Two World Heritage Sites are in Karnataka?
Answer:
1) Group of Monuments at Hampi
2) Group of Monuments at Pattadakal

108. Which District is the Group of Monuments at Hampi located?
Answer: Ballari District

109. Which District is the Group of Monuments at Pattadakal located?
Answer: Bagalkot District

110. When was Mangaluru Samachara Newspaper founded?
Answer: 1843


Related: State Symbols Of 28 Indian States And 8 Union Territories


111. Which language is the Mysooru Mithra Newspaper?
Answer: Kannada

112. How many National Parks are in Karnataka?
Answer: 5 (Five)

113. Which are the 5 National Parks of Karnataka?
Answer:
1) Anshi National Park
2) Bandipur National Park
3) Bannerghatta National Park
4) Kudremukh National Park
5) Nagarahole National Park

114. How many Wildlife Sanctuaries are in Karnataka?
Answer: 25 (Twenty Five)

115. What is the State Emblem of Karnataka?
Answer: Gandaberunda 

116. What is the State Song of Karnataka?
Answer: Jaya Bharata Jananiya Tanujate

117. How many Members does the Upper House of the Bicameral Legislature of Karnataka have?
Answer: 75

118. How many Members does the Lower House of the Bicameral Legislature of Karnataka have?
Answer: 224

119. Which Division is Uttara Kannada District located?
Answer: Belgaum Division

120. Which District is Mangalore City located in?
Answer: Dakshina Kannada

121. What is the State Mammal of Karnataka?
Answer: Indian elephant

123. Name the only Major Port in Karnataka?
Answer: New Mangalore Port

124. How many Chief Ministers were Appointed before Mysore was renamed as Karnataka?
Answer: 7 (Seven)

125. Who was the last Chief Minister of Mysore until it was renamed Karnataka?
Answer: Veerendra Patil (29 May 1968 – 18 March 1971)

List Of Chief Ministers Of Karnataka


Chief Ministers Of Mysore


No.Chief MinisterTerm InTerm OutParty
1K. Chengalaraya Reddy
(Mysuru State)
25 Oct 194730 Mar 1952INC
2K. Hanumanthaiah
(Ramanagara)
30 Mar 195219 Aug 1956INC
3Kadidal Manjappa
(Theerthahalli)
19 Aug 195631 Oct 1956INC

Chief Ministers Of Coorg State


No.Chief MinisterTerm InTerm OutParty
1C. M. Poonacha
(Berriath Nad)
27 Mar 195231 Oct 1956INC

Chief Ministers Of Mysore


No.Chief MinisterTerm InTerm OutParty
4S. Nijalingappa[1]
(Molakalmuru)
01 Nov 195616 May 1958INC
5B. D. Jatti
(Jamkhandi)
16 May 195809 Mar 1962INC
6S. R. Kanthi
(Hungud)
14 Mar 196220 Jun 1962INC
S. Nijalingappa[2]
(Shiggaon)
21 June 196228 May 1968INC
7Veerendra Patil[1]
(Chincholi)
29 May 196818 Mar 1971INC (0)
~President’s Rule19 Mar 197120 Mar 1972

Chief Ministers Of Karnataka


After Mysore Was Renames As Karnataka
No.Chief MinisterTerm InTerm OutParty
8D. Devaraj Urs[1]
(Hunsur)
20 Mar 197231 Dec 1977INC
~President’s Rule31 Dec 197728 Feb 1978
D. Devaraj Urs[2]
(Hunsur)
28 Feb 197807 Jan 1980INC (I)
9R. Gundu Rao
(Somwarpet)
12 Jan 198006 Jan 1983INC (I)
10Ramakrishna Hegde
(Basavanagudi)
10 Jan 198310 Aug 1988JP
11S. R. Bommai
(Hubli Rural)
13 Aug 198821 Apr 1989JP
~President’s Rule21 Apr 198930 Nov 1989
Veerendra Patil[2]
(Chincholi)
30 Nov 198910 Oct 1990INC
~President’s Rule10 Oct 199017 Oct 1990
12S. Bangarappa
(Soraba)
17 Oct 199019 Nov 1992INC
13M. Veerappa Moily
(Karkala)
19 Nov 199211 Dec 1994INC
14H. D. Deve Gowda
(Ramanagara)
11 Dec 199431 May 1996JD
15J. H. Patel
(Channagiri)
31 May 199607 Oct 1999JD
16S. M. Krishna
(Maddur)
11 Oct 199928 May 2004INC
17Dharam Singh
(Jevargi)
28 May 200402 Feb 2006INC
18H. D. Kumaraswamy[1]
(Ramanagara)
03 Feb 200608 Oct 2007JD (S)
~President’s Rule08 Oct 200712 Nov 2007
19B. S. Yediyurappa[1]
(Shikaripura)
12 Nov 200719 Nov 2007BJP
~President’s Rule20 Nov 200729 May 2008
B. S. Yediyurappa[2]
(Shikaripura)
30 May 200804 Aug 2011BJP
20D. V. Sadananda Gowda
(MLC)
05 Aug 201111 July 2012BJP
21Jagadish Shettar
(Hubli-Dharwad-Central)
12 July 201212 May 2013BJP
22Siddaramaiah
(Varuna)
13 May 201315 May 2018INC
B. S. Yediyurappa[3]
(Shikaripura)
17 May 201823 May 2018BJP
H. D. Kumaraswamy[2]
(Channapatna)
23 May 201823 July 2019JD (S)
B. S. Yediyurappa[4]
(Shikaripura)
26 July 201926 July 2021BJP
23Basavaraj Bommai
(Shiggaon)
28 July 2021Incumbent BJP
Acronyms:
1) INC: Indian National Congress
2) INC (0): Indian National Congress (0)
3) INC (I): Indian National Congress (I)
4) JP: Janata Party
5) JD: Janata Dal
6) JD (S): Janata Dal (Secular)
7) BJP: Bharatiya Janata Party

Related: 130 West Bengal General Knowledge MCQs For WBPSC Exam


126. Who was the first Chief Minister after the State was renamed as Karnataka in 1973?
Answer: D. Devaraj Urs (20 March 1972 – 31 December 1977)

127. When was Mysooru Mithra Newspaper founded?
Answer: 1978

128. Who is the Second Longest-Serving Chief Minister of Karnataka?
Answer: Ramakrishna Hegde (5 Years 7 Months)

129. Which Chief Minister of Karnataka has the Longest Gap between Two Terms of 18 years 8 months 12 days?
Answer: Veerendra Patil

130. Which Chief Minister of Karnataka became the 5th Vice President of India?
Answer: B. D. Jatti

131. How many times was President’s Rule imposed in Karnataka?
Answer: 6 Times

132. What was the tenure of the Shortest President’s Rule in Karnataka?
Answer: 7 Days (10 October 1990 – 17 October 1990)

133. Since 1947, How many Chief Ministers of Mysore + Karnataka was elected till 2021?
Answer: 22 Chief Ministers

134. What are the Nicknames of Karnataka given by the Local People?
Answer: Kannada nādu and Karunādu

135. What is the Vehicle Registration Code of Karnataka?
Answer: KA


Related: List Of First Chief Minister Of All Indian States


136. Which Kannada Newspaper was started in 2005?
Answer: Usha Kirana

137. How many Rivers in Karnataka flows towards the East and reach the Bay Of Bengal?
Answer: 26 (Twenty Six)

138. How many Rivers in Karnataka flows towards the West and reach the Arabian Sea?
Answer: 10 (Ten)

139. Where is the Thippagondanahalli Reservoir located?
Answer: Arkavathy River and Kumudavathi River

140. What is the Full Form of BWSSB?
Answer: Bangalore Water Supply and Sewerage Board 

141. What is the Full Form of KRS?
Answer: Krishna Raja Sagara

142. What is the State Flower of Karnataka?
Answer: Lotus

143. What is the State Tree of Karnataka?
Answer: Sandalwood

144. Who is the 10th Chief Minister of Karnataka?
Answer: Ramakrishna Hegde

145. What is the IATA of Kempegowda International Airport?
Answer: BLR

146. What is the IATA of Mangalore International Airport?
Answer: IXE

147. Who was the First Governor of Karnataka?
Answer: Jayachamarajendra Wadiyar

148. Which Governor of Karnataka became the Fourth President of India?
Answer: Varahagiri Venkata Giri (V. V. Giri)

149. Which Governor of Karnataka became the Fourth Vice-President of India?
Answer: Gopal Swarup Pathak

150. What is the Area of Bagalkote District?
Answer: 6,575 km2

Ministers Portfolio Of Karnataka


No.NamePortfolio
1Basavaraj Bommai
Chief Minister
(Shiggaon)
1) Personnel & Administrative Reforms
2) Cabinet Affairs
3) Finance
4) Bangalore Development
5) Energy
6) Intelligence from Home
7) Infrastructure Development
8) Major & Medium Irrigation
9) Any other Departments not allocated to any Minister
2Govind M. Karajol
Deputy Chief Minister
(Mudhol)
Public Works Development
3C. N. Ashwath Narayan
Deputy Chief Minister
(Malleshwaram)
1) Higher Education
2) IT & BT
3) Science & Technology
4) Skill Development
5) Entrepreneurship
6) Livelihood
4Laxman Savadi
(MLC)
Transport
5K. S. Eshwarappa
(Shimoga)
1) Rural Development
2) Panchayat Raj
6R. Ashoka
(Padmanaba Nagar)
Revenue (Excluding Muzrai)
7Jagadish Shettar
(Hubli-Dharwad Central)
Large and Medium Scale Industries
8B. Sriramulu
(Molakalmuru)
Social Welfare
9S. Suresh Kumar
(Rajajinagar)
1) Primary and Secondary Education
2) Sakala
10V. Somanna
(Govindraj Nagar)
Housing
11Kota Srinivas Poojary
(MLC)
1) Muzrai
2) Backward Class Welfare
12J. C. Madhu Swamy
(Chikkanayakana Halli)
1) Medical Education
2) Haj and Wakf
13C. C. Patil
(Nargund)
1) Small Scale Industries
2) Information & Public Relations
14Prabhu Chauhan
(Aurad)
Animal Husbandry
15Shashikala Annasaheb Jolle
(Nippani)
1) Women and Child Development
2) Empowerment of Differently Abled and Senior Citizens
16Anand Singh
(Vijayanagara)
1) Tourism Department
2) Environment and Ecology
17Shrimant Patil
(Kagwad)
1) Textile
2) Minority Welfare
18K. Gopalaiah
(Mahalakshmi Layout)
Excise
19Byrati Basavaraj
(KR Puram)
Urban Development
20S. T. Somashekhar
(Yeshvanthapura)
Co-Operation
21B. C. Patil
(Hirekerur)
Agriculture
22Dr. K. Sudhakar
(Chikkballapur)
Health and Family Welfare
23Narayana Gowda
(Krishnarajpet)
1) Youth Empowerment
2) Sports
3) Planning
4) Programme Monitoring Statistics
24Arbail Shivaram Hebbar
(Yellapura)
Labour
25Umesh Katti
(Hukkeri)
1) Food
2) Civil Supplies
3) Consumers Affairs
26Angara S.
(Sullia)
1) Fisheries
2) Ports & Inland Transport
27Arvind Limbavali
(Mahadevapura)
1) Forest
2) Kannada And Culture
28Murugesh Nirani
(Bilgi)
1) Mines
2) Geology
29M. T. B. Nagaraj
(MLC)
1) Municipal Administration
2) Sugarcane Development
3) Directorate of Sugar
30C. P. Yogeeshwara
(MLC)
Minor Irrigation
31R. Shankar
(MLC)
1) Horticulture
1) Sericulture

Related: List Of Chief Ministers Of Karnataka + Interesting Facts


151. Which is the Largest District of Karnataka?
Answer: Belagavi

152. Which is the Smallest District of Karnataka?
Answer: Bengaluru Urban

153. Which District of Karnataka has the Largest Number of Sub-Division?
Answer: Belagavi (13 Sub-Divisions)

154. What is the Colour of the Kannada Flag?
Answer: Red and Yellow

155. Which District is Udupi located in?
Answer: Mysore

156. Which Maharaja of Mysore became the Governor of the State?
Answer: Maharaja Jayachamarajendra Wadiyar

157. Which Species of Butterflies are Highest in Number in Karnataka?
Answer:
Lycaenidae

158. Which Districts in India have the Similar Name to Bijapur District?
Answer: Chhattisgarh & Karnataka

159. What is the Nickname of Shimoga?
Answer: Waterfalls Paradise Of India

160. What is the Nickname of Koppal?
Answer: Land Of Kinhal Craft


Related: List Of US States And Their Capitals In Alphabetical Order With PDF


161. Which city is also known as Chota Bombay?
Answer: Hubli

162. Which city is also known as Kundanagari?
Answer: Belgaum

163. Who is the 18th Chief Minister of Karnataka?
Answer: H. D. Kumaraswamy

164. Who was the first Chief Minister from the Janata Party of Karnataka?
Answer: Ramakrishna Hegde

165. Who was the first Chief Minister from the Janata Dal of Karnataka?
Answer: H. D. Deve Gowda

166. Who was the first Chief Minister from the Bharatiya Janata Party of Karnataka?
Answer: B. S. Yediyurappa

167. Which Plateau is Bangalore located?
Answer: Deccan Plateau

168. When was Bangalore Established?
Answer: 1537

169. Who founded Bangalore?
Answer: Kempe Gowda I

170. What is the Area of Bangalore?
Answer: 709 km²

171. When was the Bangalore Torpedo invented?
Answer: 1922

172. Which Metro is in Karnataka?
Answer: Namma Metro

173. What is the Meaning of the “Namma Metro”?
Answer: Our Metro

174. Which Metro is the First Underground Metro Line in Southern India?
Answer: Namma Metro

175. When did Namma Metro first begin its Operation?
Answer: 20 October 2011


Related: Haryana General Knowledge Questions And Answers


176. Between Which Stations did Namma Metro First begin?
Answer: Baiyyappanahalli to Mahatma Gandhi Road

177. What is the Colour of the Metro Line between Baiyyappanahalli and Mahatma Gandhi Road?
Answer: Purple

178. From Where to Where does the Purple Line of Namma Metro extend?
Answer: Baiyyappanahalli to Mysore Road

179. What is the Ful Form of BIEC?
Answer: Bangalore International Exhibition Centre

180. What is the Map of the Green Line?
Answer: Nagasandra to Yelachenahalli

181. When was the Indian Institute of Science established?
Answer: 1909

182. What is the Full Form of NIMHANS?
Answer: National Institute of Mental Health and Neuro Sciences

183. What is the Full Form of BMCRI?
Answer: Bangalore Medical College and Research Institute

184. Where is the Gomateshwara Statue?
Answer: Shravanbela Gola

185. Who is the only Authorised Unit to manufacture Indian Flag?
Answer: Karnataka Khadi & Gramodyoga Samyukta Sangha (KKGSS)


Related: Top 50 Pharmaceutical Companies In India 2021 (Updated)


186. Who wrote the famous Sri Ramayana Darshanam book?
Answer: Kuppali Venkatappa Puttappa

187. What is the Pen Name of Kuppali Venkatappa Puttappa?
Answer: Kuvempu

188. In which District Bandipur National Park is located?
Answer: Chamarajanagar District

189. Which Place is Known as Scotland Of India?
Answer: Coorg

190. Which Bird does Ramdevarabetta Sanctuary conserve?
Answer: Vulture

191. When was the First Anglo-Mysore War fought?
Answer: 1767

192. When was the Second Anglo-Mysore War fought?
Answer: 1780

193. When was the Third Anglo-Mysore War fought?
Answer: 1790

194. When was the Fourth Anglo-Mysore War fought?
Answer: 1798

195. Who was the Governor-General during the First Anglo-Mysore War?
Answer: Harry Verelst

196. Who was the Governor-General during the Second Anglo-Mysore War?
Answer: Warren Hastingswas

197. Who was the Governor-General during the Third Anglo-Mysore War?
Answer: Lord Cornwallis

198. Who was the Governor-General during the Fourth Anglo-Mysore War?
Answer: Lord Wellesley

199. What is the name of Tipu Sultan’s Tomb?
Answer:
Gumbaz

200. When was Bangalore University founded?
Answer: July 1964


Related: The Indian States And Districts List With Administrative Divisions


201. Who was the First Person to receive the Bharat Ratna Award from Karnataka?
Answer: M. Visvesvaraya

202. Name the first Kannada Movie?
Answer: Sati Sulochana

203. When did M. Visvesvaraya receive the Bharat Ratna Award?
Answer: 1955

204. Who received the Bharat Ratna Award from Karnatak in 2009?
Answer: Bhimsen Joshi

205. On Which River Bank is the Hampi City located?
Answer: Tungabhadra River

206. Who wrote the first Kannada-English dictionary in 1894?
Answer: Ferdinand Kittel

207. Where is Gol Gumbaz located?
Answer: Bijapur

208. Which Day is Celebrated as Karnataka Rajyotsava?
Answer: 1st November

209. When was Kannada Sahitya Parishat established?
Answer: 3 May 1915

210. Who was the first President of Kannada Sahitya Parishat?
Answer: H. V. Nanjundaiah


Related: 100 ISRO Quiz Questions And Answers (It’s A Game-Changer)


211. When was the Last Anglo-Mysore War fought?
Answer: 1798

212. Who received the first Jnanpith Award Winner for the Kannada language?
Answer: Kuvempu

213. What is the Pen name of Masti Venkatesha Iyengar?
Answer: Srinivasa

214. Which town is known as the Silk Town of Karnataka?
Answer: Ramanagara

215. Name the first village to be declared Independence in Karnataka?
Answer: Issuru

216. Who won the first Sahitya Akademi Award winners for Kannada?
Answer: Kuvempu

217. Who is the Recipient of the 2016 Sahitya Akademi Award for Kannada?
Answer: Bolwar Mahammad Kunhi

218. Which Dynasty built the Group of Monuments at Pattadakal?
Answer: Chalukya Dynasty

219. What is the Other name of Almatti Dam located on the Krishna River in North Karnataka?
Answer: Lal Bahadur Shastri Dam

220. Who was the first Woman Speaker of the Karnataka Legislative Assembly?
Answer: K. S. Nagarathanamma

221. Who is Known as the Kabaddi Queen of Karnataka?
Answer: Mamatha Poojary

222. Which is the oldest known Kannada Language inscription in the Kadamba Script?
Answer: Halmidi Inscription

223. Under whose leadership the Unification of Karnataka started?
Answer: Aluru Venkata Rao

224. Where was the first Iron and Steel company established in Karnataka?
Answer: Bhadravathi

225. Who is Known as Grand-Old Man of Mysore?
Answer: M. Venkatakrishnaiah


Related: Sikkim GK 2021: Latest Multiple Choice Questions


226. Which is the Highest Peak in Karnataka?
Answer: Mullayyanagiri (1,930 m)

227. Which is the Second Highest Peak in Karnataka?
Answer: Kudremukh (1,894 m)

228. Which is the Highest Point in Bangalore?
Answer: Doddabettahalli (962 m)

229. Which is the 30th District of Karnataka?
Answer: Yadagiri

230. How much height is Bangalore from sea level?
Answer: 920m

231. Which City is the largest producer of Toor Dal in Karnataka?
Answer: Gulbarga

232. Who is the Author of Mysore Modern: Rethinking the Region Under Princely Rule?
Answer: Janaki Nair

233. Which place is known as Cherrapunji of Karnataka?
Answer: Agumbe

234. Who planted the Tree of Liberty in Karnataka?
Answer: Tipu Sultan

235. Where is the Tree of Liberty in Karnataka?
Answer:
Srirangapatna

236. What is the Nickname of Koppal?
Answer:
Land Of Kinhal Craft

237. At which place did Adi Shankaracharya establish the first of the Four Mathas?
Answer: Sringeri

238. Who is the author of the Anthem of Karnataka “Jaya Bharata Jananiya Tanujate”?
Answer: Kuvempu

239. What is Channapatna famous for?
Answer: Wooden Toys

240. What is Chamarajnagar famous for?
Answer: Sericulture


Related: List Of Important World International Days (2021 Updated)


241. Which Districts of Karnataka have the largest deposits of Iron Ore?
Answer: Ballari

242. In which District of Karnataka is the port of Mangalore located?
Answer: Dakshina Kannada

243. Where is the Nuclear Power Plant located in Karnataka?
Answer: Kaiga

244. Who is the Fourth Chief Minister of Karnataka?
Answer: S. Nijalingappa

245. Which is the first Kannada Talkie Film released in 1934?
Answer: Sati Sulochana

246. Which city is the Central Institute of Indian Languages (CIIL) located in?
Answer: Mysore

247. Where is India’s only Private Sanctuary known as the SAI (Save Animals Initiative) Sanctuary located?
Answer: Kodagu District

248. In which year was Kannada granted the status of a Classical Language by the Central Government?
Answer: 2008

249. The town of Shravanabelagola is an Important Pilgrimage Center for which Religion?
Answer: Jains

250. Which place in Karnataka is Nicknamed Silk Town?
Answer: Ramanagara


Related: 200+ List Of “First In India” General Knowledge (Updated)


251. Where is Karnataka High Court located?
Answer: Bengaluru

252. Who is considered the Father of Carnatic Music?
Answer: Purandara Dasa

253. Which District is Kempegowda International Airport located in?
Answer: Bangalore Urban

254. In which River is Supa Dam located?
Answer: Kali river

255. What is the Full Form of BIAL?
Answer: Bengaluru International Airport Limited

256. Name the Folk Dances of Karnataka?
Answer: Yakshagana, Dollu Kunitha, Gaarudi Gombe, Nagamandala, etc

257. What is the Name of the Football Stadium in Bangalore that is under construction and has a capacity of 45,000 Seats?
Answer: New Bangalore Football Stadium

258. Who received the Bharat Ratna Award from Karnataka in 2014?
Answer: C. N. R. Rao

259. Which State is Located in the North of Karnataka?
Answer: Maharashtra

260. Which Place is called Poor Man’s Ooty in Karnataka?
Answer: Sakleshpur


Related: Manipur General Knowledge Questions And Answers


261. What is the Nickname of Mangalore?
Answer: Rome of the East

262. Which River in Karnataka has the Maximum number of Dams?
Answer: Kali River

263. Which Dam in Karnataka has the Maximum Storage Capacity?
Answer: Linganamakki Dam 156.62 (tmcft)

264. Which Dam in Karnataka has the Maximum Number of Gates?
Answer: Tungabhadra Dam (33 Gates)

265. Which River was completed in 2007?
Answer: Upper Tunga Dam

266. Who is the 8th Chief Minister of Karnataka?
Answer: D. Devaraj Urs

267. Which is the Largest River in Karnataka?
Answer: Kaveri

268. What is the Nickname of the Kaveri River?
Answer: Daksina Ganga

269. Which Year was the Karnataka Lokayukta Act passed?
Answer: 1984

270. Who was chosen for the Karnataka Science and Technology Academy (KSTA) Lifetime Achievement Award 2015?
Answer: B N Suresh


Related: 250+ Maharashtra General Knowledge Multiple Choice Questions For MPSC


271. Which Tree was banned by the Karnataka Government in Malnad?
Answer: Eucalyptus

272. Which Bank has approved $346 Million in loans for the Highway Up-gradation project in Karnataka?
Answer: Asian Development Bank

273. Timelines of Anglo-Mysore War?
Answer:

1) First Anglo-Mysore War: 1767 – 1769
2) Second Anglo-Mysore War: 1780 – 1784
3) Third Anglo-Mysore War: 1790 – 1792
4) Fourth Anglo Mysore War: 1798 – 1799

274. When did Chief Minister B. S. Yediyurappa resign from his post?
Answer:
26 July 2021

273. Who is the new Chief Minister of Karnataka after B. S. Yediyurappa?
Answer:
Basavaraj Bommai

274. When did Mr. Basavaraj Bommai swear in as the new Chief Minister of Karnataka?
Answer:
28 July 2021

275. From which constituency does Mr. Basavaraj Bommai belong?
Answer
: Shiggaon

276. What is the position of Mr. Basavaraj Bommai in the Chief Ministers list of Karnataka?
Answer:
23rd Chief Miniter

277. Who was the second Chief Minister of Karnataka from the Bharatiya Janata Party?
Answer:
Basavaraj Bommai

Read More

Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here