List Of Dances In India State Wise With GK On Folk Dances

List Of Dances in India State Wise: With GK On Folk Dances Of India

Last Updated: 29 January 2021

If we think deeply, Dance is a form of Art that is expressed by a Dancer by the Movements of their body that includes different feelings.

Various Dances can be categorized and described by their Movements, History, Culture, Place of Origin, Religion, Tradition, and many other things.

Today you will learn about the Names of the Dances that the various Indian States have with their Historical Trace.

Read all the List Of Dances in India State Wise and also don’t forget to check out the Interesting Facts about GK On Folk Dances Of India.

List Of Dances In India State Wise


No.StateDance Names
1Andhra Pradesh1) Burrakatha
2) Butla Bommalu
3) Dhimsa
4) Gobbi
5) Goravayyalu
6) Kolattam
7) Kuchipudi
8) Lambadi
9) Siddi
10) Veeranatyam
2Arunachal Pradesh1) Aji Lamu
2) Digaru Mishmi Buiya
3) Hiirii Khaniing
4) Idu Mishmi
5) Ka Fifai
6) Khampti
7) Ponung
8) Sadinuktso
9) Wancho
3Assam1) Apsara-Sabah
2) Bagurumba
3) Bhawariya
4) Bhortal
5) Bihu
6) Deodhani
7) Dhuliya
8) Ojapali
9) Sattriya
10) Zikirs
4Bihar1) Bidesiya
2) Domkach
3) Fagua
4) Jat-Jatin
5) Jhijhiya
6) Jhumri
7) Kajari 
8) Painki 
9) Sohar
5Chhattisgarh1) Gendi
2) Jhirliti
3) Karma
4) Pandwani
5) Panthi
6) Raut Nacha
7) Saila Dance
8) Sua Nacha
6Goa1) Amon
2) Dashavatara
3) Dekhni
4) Dhalo
5) Dhangar
6) Dulpod
7) Fugdi
8) Kunnbi-Geet
9) Mussoll
10) Shigmo
7Gujarat1) Aagawa
2) Dandiya Raas
3) Garba
4) Ghodakhund
5) Hudo
6) Matukadi
7) Padhar
8) Siddi Dhamal
9) Tippani
8Haryana1) Gangaur
2) Ghoomar
3) Guga
4) Jhomar
5) Khoria
6) Loor
7) Phag
8) Phalgun
9) Rasleela
10) Sapela
9Himachal Pradesh1) Chamba
2) Cholamba
3) Dalshone
4) Jataru Kayang
5) Jhoori
6) Ji
7) Nati
8) Nuala
9) Rasa
10) Swang Tegi
10Jharkhand1) Bheja
2) Damkach
3) Janani Jhumar
4) Jhumair
5) Lahasua
6) Mardana Jhumar
7) Mundari
8) Phagua
9) Sarhul
10) Santali
11Karnataka1) Bedara Vesha
2) Bharatanatyam
3) Dollu Kunitha
4) Gorava Kunitha
5) Kuchipudi
6) Nagamandala
7) Pata Kunitha
8) Puja Kunitha
9) Veeragase
10) Yakshagana
12Kerala1) Ayyappanvilakku
2) Kalaripayattu
3) Kathakali
4) Koodiyattam
5) Mohiniyattam
6) Mohiniyattom
7) Pulikalli
8) Theyyam
9) Thirayattam
10) Thirvathirakali
13Madhya Pradesh1) Ahirai
2) Banjaara
3) Bharam
4) Gaur
5) Grida
6) Kaksar
7) Muriya
8) Phul Patti
9) Saila
10) Setam
14Maharashtra1) Bala Dindi
2) Banjara
3) Dhangari Gaja
4) Koli
5) Lavani
6) Lezim
7) Povadas
8) Powada
9) Tamasha
15Manipur1) Chanlam
2) Kartal Cholam
3) Khamba Thoibi
4) Khubak Eshei
5) Lai-Haraoba
6) Lie Haraoba
7) Manipuri Raas Leela
8) Manjira Cholam
9) Pung Cholam
10) Rass Lila
16Meghalaya1) Behdienkhlam
2) Chambil Mesara
3) Derogata
4) Do Dru Sua
5) Lahoo Dance
6) Pomblang Nongkrem
7) Shad Nongkrem
8) Shad Suk Mynsiem
9) Wangala
10) Wiking
17Mizoram1) Chai-Lam
2) Chawnglaizawn
3) Cheraw (Bamboo Dance)
4) Chheih-Lam
5) Khuallam
6) Rallu-Lam
7) Sakei Lu Lam
8) Sarlamkai
9) Solakia
10) Tlanglam
18Nagaland1) Aaluyattu
2) Agurshikukula
3) Butterfly
4) Changai
5) Modse
6) Nruirolians
7) Sadal Kekai
8) War Dance
9) Zeliang
19Odisha1) Baagh Naach
2) Chhau
3) Dalkhai
4) Dhap
5) Ghumra
6) Goti
7) Jhumair
8) Karma Naach
9) Keisabadi
10) Odissi Nrutya
20Punjab1) Bhangra
2) Dankara Julli
3) Giddha
4) Jaago
5) Jhumar
6) Karthi
7) Kikkli
8) Luddi
9) Malwai Giddha
10) Sammi
21Rajasthan1) Banjaara
2) Bhavai
3) Chari
4) Fire Dance
5) Geeda
6) Ghoomar
7) Kachchhi Ghodi
8) Kalbelia
9) Rasiya
10) Tera Tali
22Sikkim1) Chu Faat
2) Gha To Kito
3) Khukuri
4) Lu Khangthamo
5) Maruni
6) Pang Toed Chaam
7) Rechungma
8) Rumtek Chaam
9) Singhi Chaam
10) Tamang Selo
23Tamil Nadu1) Bommalattam
2) Karagattam
3) Kolattam
4) Kummi
5) Mayil Attam
6) Oyilattam
7) Paambhu Attam
8) Parai Attam
9) Podikazhi Attam
10) Puliyattam
11) Theru Koothu
24Telangana1) Bhamakalapam
2) Bonalu
3) Burra Katha
4) Dandaria
5) Gollakalapam
6) Gusadi
7) Kuchipudi
8) Lambadi
9) Perini Shivatandavam
10) Tribal Dhimsa
25Tripura1) Bizhu
2) Cheraw
3) Goria
4) Hai-Hak
5) Hojagiri
6) Jhum
7) Lebang Bumani
8) Mamita
9) Mosak Sulmani
10) Wangal
26Uttar Pradesh1) Charkula
2) Dadra
3) Karma
4) Kathak
5) Mayur Nritya
6) Nautanki
7) Qawwali
8) Ramlila
9) Raslila
10) Swang
27Uttarakhand1) Barada Nati
2) Botiya
3) Cancheri
4) Chholiya
5) Chhopati
6) Dhurang
7) Jhora
8) Langvir Nritya
9) Pandav Nritya
10) Romala
28West Bengal1) Alkap
2) Chhau
3) Dhunachi
4) Domni
5) Gambhira
6) Gazan
7) Jatra
8) Jhumair
9) Kalikapatadi
10) Santali

Related: 100+ General Knowledge Questions On Northeast India


List Of Dances In India Union Territory wise


No.Union TerritoryDance Names
1Andaman and Nicobar Islands1) Nicobari
2Chandigarh1) Bhangra
2) Giddha
3Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu1) Garba
2) Mando
3) Verdigao
4) Vira
4Delhi1) Belly
2) Bhangra
3) Dandiya
4) Hip Hop
5) Salsa
5Jammu and Kashmir1) Bachha Nagma
2) Bhand Jashan
3) Bhand Pather
4) Dumhal
5) Hafiza
6) Kud
7) Rouf
8) Wuegi-Nachun
6Ladakh1) Bacha Nagma
2) Cham
3) Jabro
4) Loshon
5) Shon
6) Shoudol
7) Spao
8) Tukhstanmo
7Lakshadweep1) Bandiya
2) Dand
3) Fuli
4) Kolkaki
5) Lava
8Puducherry1) Chau
2) Garadi
3) Kathak
4) Kuchipudi
5) Mohininattam
6) Yakshgana

Classical Dance Recognised By The Sangeet Natak Akademi


No.StateDance Name
1Andhra PradeshKuchipudi
2AssamSattriya
3KeralaKathakali
4KeralaMohiniyattam
5ManipurManipuri
6OdishaOdissi
7Tamil NaduBharatanatyam
8Uttar PradeshKathak

Related: Himachal Pradesh General Knowledge For HPPSC


GK On Folk Dances Of India


1. What is the full form of SNA?

Answer: Sangeet Natak Akademi (संगीत नाटक अकादमी)

2. How many Traditional Dances are considered as Indian Classical Dances by Sangeet Natak Akademy?

Answer: 8 (Eight)

3. What is the Dance of Lord Shiva called?

Answer: Nataraja

4. What does the word Nataraja mean?

Answer: Lord of the Dance

5. Who is the Goddess of Dance?

Answer: Terpsichore

6. Where did Kathak Originate?

Answer: Northern India

7. What are the 8 Classical Dances of India?

Answer:
1) Bharatanatyam
2) Kathak
3) Kuchipudi
4) Odissi
5) Kathakali
6) Sattriya
7) Manipuri
8) Mohiniyattam

8. What is the Term for various Art Performances rooted in religious Hindu musical Theatre Styles?

Answer: Shastriya Devesh

9. What is the Classical Dance of Assam?

Answer: Sattriya

10. When did Kathak Dance begin?

Answer: 4th Century BC

11. Where is the word Kathakali Derived from?

Answer: Malayalam

12. Cheraw is a Dance of Which State?

Answer: Mizoram

13. Which State has 2 Classical Dance listed on the Sangeet Natak Akademi?

Answer: Kerala

14. What are the 2 Classical Dances of Kerala?

Answer: Kathakali and Mohiniyattam

15. What is the Name of the Reang Dance of Tripura?

Answer: Hojagiri Dance

16. What is the name of the Folk Dance of Assam?

Answer: Bihu and Bagurumba

17. What is the Name of the Indian Dance where sticks are used?

Answer: Garba or Dandiya Raas

18. What are Sticks used in Dandiya Dance called?

Answer: Dandiya

19. What is the name of Manipuri Dance?

Answer: Jagoi

20. What is the name of Bamboo Dance?

Answer: Cheraw

21. Where was Garba Dance Originated?

Answer: Gujarat 

22. What is Punjabi Dance called?

Answer: Bhangra

23. Which Instruments are used for producing Folk Music of Punjab?

Answer: Tumbi, Algoze, Dhadd, Sarangi, and Chimta

24. The Folk Dance Jhumair belongs to which states?

Answer:
1) Bihar
2) Jharkhand
3) Chhattisgarh
4) Odisha
5) West Bengal

25. Bharatanatyam is a Famous Dance of which state?

Answer: Tamil Nadu

26. What is the Traditional Women’s Folk Dance of Rajasthan?

Answer: Ghoomar

27. When is Garba Dance Performed?

Answer: Navratri

28. Dumhal dance belong to which Union Territory?

Answer: Jammu and Kashmir

29. Name of the Rajasthani Dance performed by Deepika Padukone in Padmaavat Movie?

Answer: Ghoomar

30. Which Musical Instrument is Pandit Ravi Shankar to produce Indian Classical Music?

Answer: Sitar

31. What are the Common Musical Instruments used in Hindustani Classical Music?

Answer:
1) Sitar
2) Veena
3) Shehnai
4) Tabla
5) Harmonium
6) Bansuri, etc

32. Which Dance is performed in Ganesh Chaturthi by the Women of Goa and Maharashtra?

Answer: Fugdi

33. The Classical Dance of Andhra Pradesh?

Answer: Kuchipudi

34. Lavani, Koli, and Lezim are the Popular Dance of which state?

Answer: Maharashtra

35. Which is the Famous Dance in Punjab?

Answer: Giddha and Bhangra


GK For Quiz Online: Test Your General Knowledge IQ


36. Nati Dance belongs to which Indian state?
Answer: Himachal Pradesh

37. Hiirii Khaniing is the Folk Dance of which State?
Answer: Arunachal Pradesh

38. Goria and Lebang Bumani Dance belong to which State?
Answer: Tripura

39. What is the name of the Tiger Dance of Andhra Pradesh?
Answer: Puli V Esham

40. Which Dance is performed during the Pang Lhabsol festival in Honor of the Guardian deity Khang-Chen-Dzonga?
Answer: Pang Toed Chaam

41. Name some Folk Dances of West Bengal?
Answer: Gazan, Santali Dance, Jatra, Kalikapatadi, etc

42. Name the Indian Dance that was revived by Vallathol?
Answer: Kathakali

43. Bagurumba is the Popular Dance of which State?
Answer: Assam

44. Who has popularized the Indian Classical Dance Abroad?
Answer: Uday Shankar

45. What is the name of the Classical Dance of Odisha?
Answer: Odissi

46. Rouf is a Dance of which Union Territory of India?
Answer: Jammu & Kashmir

47. Theatrical Dance of Haryana?
Answer: Saang, Ras Leela, Ragini

48. Which Dance is performed by Kuruba Tribe of Karnataka?
Answer: Kuruba Nrutya

49. Popular Folk Dance of Jharkhand performed during Harvest Season and Festival?
Answer: Jhumar

50. Which Dance has three distinct phases Sela, Selalarki, and Selabhadoni?
Answer: Grida Dance of Madhya Pradesh

51. Shad Suk Mynsiem and Shad Nongkrem are the Folk Dances of which State?
Answer: Meghalaya

52. Name of the Dance of the Chang Tribe of Nagaland?
Answer: Sua Lua (A.K.A The Chang Lo)

53. Baagh Naach refers to which Animal?
Answer: Tiger

54. Well-Known dance of Puducherry?
Answer: Garadi 

55. Malwai Giddha of Punjab is performed by which Gender?
Answer: Males

56. Tamang Shailo and Khang Thambo are the Traditional Dances of which State?
Answer: Sikkim

57. Parai Attam or Thappattam is the Dance of which State?
Answer: Tamil Nadu

58. Perini Shivatandavam is an Ancient Dance of which State?
Answer: Telangana

59. Dance of Odisha where boy dancers dress up as girls?
Answer: Gotipua Dance

60. Ceremonial Dance of Haryana?
Answer:
1) Dhamal Dance
2) Ghoomar
3) Jhoomar
4) Khoria Dance
5) Loor Dance
6) Ragini


Related: Quiz On Constitution Of India (Important Objective Questions)


61. Which Creative Art is Sonal Mansingh Distinguished?
Answer:  Indian Classical Dancer

62. What is Koodiyattam?
Answer: Dance

63. Giddha is a popular Folk Dance of which State of India?
Answer: Punjab

64. Most popular Folk Dance of North Bihar?
Answer: Jat-Jatin

65. Which Gujarati Folk Dance is celebrated on Navratri?
Answer: Garba

66. Mayur Nritya is the dance form of which State?
Answer: Uttar Pradesh

67. Which Indian Instrument is Anuradha Pal Associated?
Answer: Tabla

68. Kartal Cholam and Khubak Eshei Dances belong to which Indian State?
Answer: Manipur

69. Chheih-Lam and Rallu-Lam Dances belong to which Indian State?
Answer: Mizoram

70. Langvir Nritya and Pandav Nritya Dances belong to which Indian State?
Answer: Uttarakhand

71. Famous Dancers of India?
Answer:
Uday Shankar, Mallika Sarabhai, Mrinalini Sarabhai, etc

72. What is the foundational treatise for Classical Dances of India?
Answer: Natya Shastra

Thanks for reading the List of Dances in India State Wise

Read More

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here