Maths General Knowledge Question And Answer

Maths GK Question And Answer

Last Updated: 31 March 2021

All of us use maths in our day-to-day activities without realizing it. 

From purchasing something to saving your monthly pocket money, to measure quantities while cooking or selling a thing. We take the help of numbers every time, meaning we use maths to solve our problems and make our life easy.

Although we use maths we don’t know what and who invented or discovered in the field of mathematics. This blog has all the Important Maths question that you may find useful.

Let us look at some of the GK Questions and Answer on Maths and expand your learning.

GK Maths Question And Answer


1. Most famous Theorem of Triangles in Geometry?

Answer: Pythagoras Theorem

2. How many Faces are there in a Pyramid?

Answer: 4

3. Roman Number of 400?

Answer: CD

4. Roman Number of 500?

Answer: D

5. Roman Number of 600?

Answer: DC

6. Roman Number of 900?

Answer: CM

7. Roman Number of 1000?

Answer: M

8. Angles greater than 90 degrees but less than 180 degrees are called?

Answer: Obtuse angles

9. How many sides are there in a Heptagon?

Answer: 7

10. Solid shape that has four equal triangles?

Answer: Tetrahedron

11. What part of a Revolution have you turned through if you stand facing west and turn clockwise to face South?

Answer: ¾

12. Who discovered ∮ Contour Integral sign?

Answer: Arnold Sommerfeld

13. Who discovered Existential Quantifier ∃ (there exists)?

Answer: Giuseppe Peano

14. Who invented ± Plus-Minus sign?

Answer: William Oughtred

15. Father of Cryptology?

Answer: Leon Battista Alberti

16. What is the shape of a Brick in India?

Answer: Cuboid

17. Where did the “Magic Square” originate?

Answer: Ancient China

18. Which movie is based on Srinivasa Ramanujan?

Answer: The Man Who Knew Infinity

19. Number between 50 and 60, which is a multiple of 7 and 8?

Answer: 56

20. Who invented ∇ Nabla symbol?

Answer: William Rowan Hamilton

21. Who is known as Human Computer?

Answer: Shakuntala Devi

22. Name of the symbol φ ?

Answer: Golden ratio

23. Name of the symbol Δ ?

Answer: Delta

24. How many Centimeter make a Decameter?

Answer: 1000

25. What is the name of the following sequences 0,1,1,2,3,5,8….?

Answer: The Fibonacci Sequences

26. Who discovered “/” Division Slash (solidus)?

Answer: Thomas Twining

27. Ashok has an equal number of one rupee, five rupees, and 10 rupees notes. If he has ₹320 with him, what will be the number of each rupee notes?

Answer: 20

28. What is the other name of Perimeter of a Circle?

Answer: Circumference 

29. Who discovered Proportionality Sign ∝ ?

Answer: William Emerson (1768)

30. Who discovered partial differential sign ∂ (curly d or Jacobi’s delta)?

Answer: Marquis de Condorcet

Related: Exponents And Powers Multiple Choice Questions (CBSE & ICSE)

31. Who discovered Partial Derivatives?

Answer: Adrien-Marie Legendre (1786)

32. Who discovered Gamma-Function “Γ” ?

Answer: Leonhard Euler

33. Who discovered Laplace Transform?

Answer: Pierre-Simon Laplace

34. Who invented Factorial symbol “!” ?

Answer: Christian Kramp

35. Who said the phrase “There is no permanent place in the world for ugly mathematics”?

Answer: Godfrey Harold Hardy

36. Who is the Father of Analytic Geometry?

Answer: René Descartes and Pierre de Fermat

37. Who invented Parentheses ( ) ?

Answer: Niccolò Tartaglia

38. Who invented “∫” Integral sign?

Answer: Gottfried Leibniz

39. Who discovered Matrix Notation […] ?

Answer: Gerhard Kowalewski

40. Who is the “Father of Mathematics”?

Answer: Archimedes

41. Name of the polygon that has 15 sides?

Answer: Pentadecagon

42. Who discovered an easy method to find all the Prime Numbers?

Answer: Eratosthenes

43. What is the average of first 50 Natural Numbers?

Answer: 25.5

44. What is an angle greater than 180 degrees but less than 360 degrees called?

Answer: Reflex angle

45. The Smallest Perfect Number?

Answer: 6 (Six)

46. Who invented the Radical symbol √ ̅ ( square root)?

Answer: René Descartes

47. Mr. Harold ranked 7th from the top and 26th from the bottom, How many students are there in the class?

Answer: 32

48. Who discovered ” ∀ ” universal quantifier (for all)?

Answer: Gerhard Gentzen

49. A number between 30 and 50 which is a common multiple of 6 and 8. What is the number when it is added to 45?

Answer: 93

50. Roman Number of 40?

Answer: XL

Find Mathematics General Knowledge Questions And Answers PDF here.

51. What is the Line called which cuts a pair of Parallel lines?

Answer: Transversal

52.  Who developed Chinese Remainder Theorem?

Answer: Sun Tzu

Related: Area And Perimeter Multiple Choice Questions

53.  Who developed Descartes’ Theorem?

Answer: René Descartes in 1643

54. Who created the Theory of Probability?

Answer: Blaise Pascal and Pierre de Fermat 

55. Who was the first person to use Algebra for solving Astronomical Problems?

Answer: Brahmagupta (7th century)

56. Which equation was solved by Rafael Bombelli using Imaginary numbers?

Answer: Cubic equations in 1572 

57. Who discovered Binomial Theorem?

 Answer: Al-Karaji

58. Who discovered Divergence Theorem?

 Answer: Joseph Louis Lagrange

59. Who discovered Taylor Series?

Answer: Brook Taylor in 1712

60. Calculate the Rate of Interest for a certain sum of money that becomes 5 times its principal Amount in 10 years?

Answer: 40%

61. Which Theorem did André-Marie Ampère discovered in 1825 ?

Answer: Stokes’ theorem.

62. Who developed Analytic number theory?

 Answer: Peter Gustav Lejeune Dirichlet

63. Which problem was solved by Jean le Rond d’Alembert in 1747?

Answer: Vibrating string problem (one-dimensional wave equation)

64.  Who proved the fundamental Theorem of Arithmetic?

Answer: Euclid (sometimes called Euclid of Alexandria)

65. Who proved that the value of π lies between 3 + 1/7 (approx. 3.1429) and 3 + 10/71 (approx. 3.1408)?

Answer: Archimedes (260 BC)

66. Which theorem did Thomas Bayes proved in 1761?

 Answer: Bayes’ theorem

67. Who Proved that “π” Pi is Irrational?

Answer: Johann Heinrich Lambert

68. Which Numerals have been modified by Arab mathematicians to form the modern Arabic Numeral system?

Answer: Indian Numerals

69. Which formulae did Al-Batani in AD 975 derive after extending the Indian concepts of sine and cosine to other trigonometrical ratios, like a tangent, secant, and their inverse functions?

Answer: \sin \alpha =\tan \alpha /{\sqrt  {1+\tan ^{2}\alpha }} \cos \alpha =1/{\sqrt  {1+\tan ^{2}\alpha }}

70. Which rule did Shridhara (A.K.A Sridharacharya from India) gave?

Answer: Volume of a sphere and the formula for solving quadratic equations

71. Who first introduced the Trigonometric Functions (sine and cosine) and methods of calculating their Approximate Numerical Values?

Answer: Aryabhata

Must Read

Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here