200+ Uttar Pradesh General Knowledge Questions In English

Uttar Pradesh General Knowledge Questions

Last Updated: 7 July 2021

Before we get into Uttar Pradesh General Knowledge I want to ask You one simple question!

Are You Ready for Your Upcoming Competitive Exams like UPSC, UPPSC, SSC, Railway, and other competitive exams?

If You’re vising this website just before Your exam, You have done a Great Job! In this article, You’ll find all the Uttar Pradesh GK Questions and Answer In the English Language.

We have covered a wide range of various topics in these Uttar Pradesh GK Questions and Answers. It will definitely help You to nurture Your knowledge and I Hope You Score High with Minimum Effort.

This article includes:

  • History, Geography, Politics
  • Culture, Climate, Demographics
  • Government and Administrations
  • Transportation, Economy, Tourism
  • Facts, Current Affairs, Static GK
  • Uttar Pradesh GK for UPPSC
  • Uttar Pradesh Current GK, etc

Read all the General Knowledge Questions in this article to boost your knowledge about Uttar Pradesh state.

Uttar Pradesh General Knowledge


1. Who was the First Chief Minister of Uttar Pradesh?

Answer: Govind Ballabh Pant (26 January 1950 – 27 December 1954)

2. Who were the Two Former Female Chief Minister of Uttar Pradesh?

Answer: Sucheta Kripalani and Mayawati

3. What is the Capital of Uttar Pradesh?

Answer: Lucknow

4. When did Uttar Pradesh get its Statehood?

Answer: 24 January 1950

5. Which State in India is the Most Populous State?

Answer: Uttar Pradesh

6. Which is the most populated State in India after Uttar Pradesh?

Answer: Maharashtra

7. Which is the Largest State in India by Area?

Answer: Rajasthan (342,239 km²)

8. What is the Position of Uttar Pradesh by Area?

Answer: 4th (Fourth)

9. What is the Area of Uttar Pradesh?

Answer: 243,286 km²

10. Which is the Most Populous Country Subdivision in the World?

Answer: Uttar Pradesh

11. Which Country is Comparable with the Size of Uttar Pradesh?

Answer: United Kingdom

12. What was the Name given to Uttar Pradesh during the British Rule?

Answer: United Provinces of Agra and Oudh

13. How many Divisions are in Uttar Pradesh?

Answer: 18 Divisions

14. How many Districts are in Uttar Pradesh?

Answer: 75 Districts

15. Which Districts fall under Agra Division?

Answer:
1) Agra
2) Firozabad
3) Mainpuri
4) Mathura

Read: The Divisions and Districts of Uttar Pradesh

16. When was Uttarakhand Carved out of Uttar Pradesh?

Answer: 9 November 2000

17. Which are the Major Rivers that Flows through Uttar Pradesh?

Answer:
1) Ganga
2) Gomti
3) Saraswati
4) Varuna
5) Yamuna

18. Which River flows near the Taj Mahal?

Answer: Yamuna River

19. What is the Official Language of Uttar Pradesh?

Answer: Hindi and Urdu

20. Which are the Famous Tourist Attractions in Uttar Pradesh?

Answer:
1) Agra Fort
2) Fatehpur Sikri
3) Taj Mahal

21. Which Country shares its International Border with Uttar Pradesh?

Answer: Nepal

22. Which States in India share their Border with Uttar Pradesh?

Answer:
1) West: Rajasthan
2) Northwest: Haryana, Himachal Pradesh, and Delhi
3) North: Uttarakhand
4) East: Bihar
5) South: Madhya Pradesh
6) Southeast: Jharkhand and Chhattisgarh

23. What Percentage of the Total Area of India does Uttar Pradesh have?

Answer: 7.34%

24. How many Times was President’s Rule imposed in Uttar Pradesh?

Answer: Ten Times (since 1968)

25. When was President’s Rule imposed for the First Time in Uttar Pradesh?

Answer: 25 February 1968 – 26 February 1969

26. When was President’s Rule imposed for the Last Time in Uttar Pradesh?

Answer: 8 March 2002 – 3 May 2002

27. Who is the Chief Minister Of Uttar Pradesh?

Answer: Yogi Adityanath

28. Who is Uttar Pradesh’s Youngest-Ever Chief Minister?

Answer: Akhilesh Yadav (at 38)

29. Who served 4 Times as the Chief Minister of Uttar Pradesh?

Answer: Mayawati
1) 3 June 1995 – 18 October 1995
2) 21 March 1997 – 21 September 1997
3) 3 May 2002 – 29 August 2003
4) 13 May 2007 – 15 March 2012

30. Who served as the Chief Minister of Uttar Pradesh for 3 Times?

Answer:
1) Chandra Bhanu Gupta
2) N. D. Tiwari
3) Mulayam Singh Yadav

31. Who served as the Chief Minister of Uttar Pradesh 2 Times?

Answer:
1) Charan Singh
2) Kalyan Singh

32. How many Total Days was President’s Rule imposed in Uttar Pradesh?

Answer: 1,700 Days

33. How many International Airports are in Uttar Pradesh?

Answer: Two

34. Name the two International Airports in Uttar Pradesh?

Answer:
1) Chaudhary Charan Singh International Airport (Lucknow): LKO
2) Lal Bahadur Shastri International Airport (Varanasi): VNS

35. Which are the Two Upcoming International Airports in Uttar Pradesh?

Answer: Jewar Airport and Kushinagar Airport

36. Which State in India is Most Populated?

Answer: Uttar Pradesh

37. What is the IATA of Agra Airport?

Answer: AGR

38. What is the IATA of Allahabad Airport?

Answer: IXD

39. What is the IATA of Kanpur Airport?

Answer: KNU

40. What is the IATA of Gorakhpur Airport?

Answer: GOP

41. Where is the Headquarters of the North Central Railway?

Answer: Prayagraj Junction Railway Station

42. What is the New Name of Allahabad?

Answer: Prayagraj

43. Where is the High Court of Uttar Pradesh?

Answer: Prayagraj

44. Which Religion is practiced by more than Three-Fourth of the Population of Uttar Pradesh?

Answer: Hinduism

45. When was the Official Name of the District changed from Faizabad to Ayodhya?

Answer: 13 November 2018

46. Which District is Vrindavan located?

Answer: Mathura District

47. Which River flows through Varanasi?

Answer: River Ganges

48. Which is the Most Populous District in Uttar Pradesh?

Answer: Prayagraj

49. What is the State Code of Uttar Pradesh?

Answer: UP

50. How many Seats does Uttar Pradesh have in Rajya Sabha?

Answer: 31 Seats

51. How many Seats does Uttar Pradesh have in Lok Sabha?

Answer: 80 Seats

52. Where was the First Prime Minister of India born?

Answer: Allahabad (14 November 1889)

53. Which Indian Classical Dance originated from Uttar Pradesh?

Answer: Kathak

54. What are the State Symbols of Uttar Pradesh?

Answer:
1) Animal: Swamp Deer
2) Bird: Sarus Crane
3) Dance: Kathak
4) Flower: Palash
5) Sport: Field Hockey
6) Tree: Ashoka

55. Which are the Two Most Populous Religions in Uttar Pradesh?

Answer: Hinduism and Islam

56. How many Members does the Legislative Assembly of Uttar Pradesh Consist of?

Answer: 404 Members 

57. How many Members does the Legislative Council of Uttar Pradesh Consist of?

Answer: 100 Members 

58. Who is the present Minister of Secondary Education and Higher Education?

Answer: Dr. Dinesh Sharma

59. Which Indian State has the highest number of Crimes amongst other States in India?

Answer: Uttar Pradesh

60. Which is the Largest Police Force in the World?

Answer: Uttar Pradesh Police

61. Which is the leading Occupation in Uttar Pradesh that plays a Vital Role in Economic Development?

Answer: Agriculture

62. Where is the Headquarters of the North Eastern Railway Zone?

Answer: Gorakhpur

63. What is the Name of the International Cricket Stadium in Uttar Pradesh?

Answer:
1) Green Park Stadium (Kanpur)- Capacity: 32,000
2) Greater Noida Sports Complex Ground (Greater Noida)- Capacity: 8,000
3) Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium (Lucknow)- Capacity: 50,000

64. How many Central Universities are there in Uttar Pradesh?

Answer: Six

65. Name the 6 Central Universities in Uttar Pradesh?

Answer:
1) Aligarh Muslim University
2) University of Allahabad
3) Babasaheb Bhimrao Ambedkar University
4) Banaras Hindu University
5) Rajiv Gandhi National Aviation University
6) Rani Lakshmi Bai Central Agricultural University

66. How many IITs are in Uttar Pradesh?

Answer: Two
1) IIT Kanpur
2) IIT (BHU) Varanasi

67. How many State universities are in Uttar Pradesh?

Answer: 31 (Thirty-One)

Read: List of Institutions of Higher Education in Uttar Pradesh

68. How many Deemed Universities are in Uttar Pradesh?

Answer: Eight

69. Where is National Sugar Institute?

Answer: Kanpur

70. Where is Jawaharlal Nehru Medical College in Uttar Pradesh?

Answer: Aligarh

71. What are the Popular Folk Musics of Uttar Pradesh?

Answer: Sohar, Kajari, Ghazal, Qawwali, etc

72. What are the Major Languages of Uttar Pradesh?

Answer:
1) Awadhi
2) Bhojpuri
3) Braj Bhasha
4) Bundeli
5) Hindustani
6) Kannauji

73. Which place is also known as the Birth Place of Lord Rama?

Answer: Ayodhya

74. Which City is called India’s First Smart City?

Answer: Noida

75. Which City in Uttar Pradesh is called “The City Of Love”?

Answer: Agra

76. What is the Nickname of Ghaziabad?

Answer: Gateway Of Uttar Pradesh

77. Which City in Uttar Pradesh is called The City Of Ghats?

Answer: Varanasi

78.  Which Major Festival is held every Twelve Years in rotation at Allahabad on the river Ganges?

Answer: Kumbh Mela

79. What is the Nickname of Uttar Pradesh?

Answer: Taj Nagari

80. Which are the Top IT Cities in Uttar Pradesh?

Answer: Agra, Lucknow, Prayagraj

81. How is the Weather in Lucknow?

Answer: Hot Summers and Dry Winters, Lucknow gets an average rainfall of 896.2 millimeters.

82. Which Month is the hottest Month in Lucknow?

Answer: June

83. How is the weather in Uttar Pradesh?

Answer: Uttar Pradesh has a Humid Subtropical Climate

84. When was the Lucknow Zoo Established?

Answer: 1921

85. What is the Nickname of Lucknow?

Answer: The City of Nawabs

86. Who is the Governor of Uttar Pradesh?

Answer: Anandiben Patel

87. How many Municipal Corporations are present in Uttar Pradesh?

Answer: 13 (Thirteen)

88. How many Municipal Boards are present in Uttar Pradesh?

Answer: 226

89. How many Development Blocks are present in Uttar Pradesh?

Answer: 822

90. How many Nyaya Panchayats are present in Uttar Pradesh?

Answer: 8135

91. How many Urban Bodies are present in Uttar Pradesh?

Answer:  915

92. How many Gram Sabhas are present in Uttar Pradesh?

Answer: 59163 

93. How many Post Offices are present in Uttar Pradesh?

Answer: 180000

94. How many Telephone Exchanges are present in Uttar Pradesh?

Answer: 2885 

95. How many Populated Villages are present in Uttar Pradesh?

Answer: 97941

96.  What is the strength of the Legislative Assembly of Uttar Pradesh?

Answer: 404
Read More Here.

97. How many Members does Uttar Pradesh Legislative Council have?

Answer: 100 Members

98. Which are the Major Crops Grown in Uttar Pradesh?

Answer:
1) Arhar
2) Barley
3) Moong
4) Maize
5) Millet
6) Paddy
7) Urad
8) Wheat

99. Which is the Longest National Highway that passes through Uttar Pradesh?

Answer: NH2

100. What is the length of the longest National Highway in Uttar Pradesh?

Answer: 752 KM (Kosi to Mathura)

Nicknames Of Uttar Pradesh Cities


No.CityNickname
1Agraa) City Of Love
b) City Of Taj
2Ayodhyaa) Hindu Sacred Place
b) Identity Place Of Hindus
3BalliaBaghi Ballia
4FirozabadBangle City Of India
5GhaziabadGateway Of Uttar Pradesh
6Gorakhpura) Nawabo Ke Baap Ka Sahar
b) Purvanchal Main City
7Kanpura) Crossroad Of National Highways
b) Leather City Of The World
c) Manchester Of The East
8Lucknowa) City Of Nawabs
b) Golden City Of India
9Meeruta) Scissor City
b) Sports Capital Of India
10Noidaa) India’s First Smart City
b) Singapore Of India
11Prayagraja) Abode Of God
b) King Of Pilgrims
12Varanasia) The City Of Ghats
b) The Religious Capital Of India
13VrindavanCity Of Widows

Related: Nickname Of Indian Cities (State Wise): A Complete list


101. Which city is known as Constantinople of the East and Shiraz-e-Hind?
Answer: Lucknow

102. What will be the name of the World’s Longest Expressway?
Answer: Ganga Expressway

103. What is the name of Present India’s Longest Expressway?
Answer: Purvanchal Expressway (341 Km)

104. Which is the Largest City of Uttar Pradesh?
Answer: Kanpur

105. Name the 18 Divisions of Uttar Pradesh?
Answer:
1) Agra Division
2) Aligarh Division
3) Ayodhya Division
4) Azamgarh Division
5) Bareilly Division
6) Basti Division
7) Chitrakoot Division
8) Devipatan Division
9) Gorakhpur Division
10) Jhansi Division
11) Kanpur Division
12) Lucknow Division
13) Meerut Division
14) Mirzapur Division
15) Moradabad Division
16) Prayagraj Division
17) Saharanpur Division
18) Varanasi Division

106. What was the Population of Tigers in Uttar Pradesh in 2018?
Answer: 173

107. Where is the Headquarters of Gautam Buddh Nagar?
Answer: Noida

108. When was the Uttar Pradesh Panchayati Raj Act Signed by the Governor-General?
Answer: 7 December 1947

109. Who is the Longest-Serving Chief Minister of Uttar Pradesh?
Answer: Mayawati
1) 3 June 1995 – 18 October 1995: 137 Days
2) 21 March 1997 – 21 September 1997: 184 Days
3) 3 May 2002 – 29 August 2003: 1 year, 118 Days
4) 13 May 2007 – 15 March 2012: 4 years, 307 Days
Total: 7 Year 16 Days

110. Who is the Longest-Serving Chief Minister of Uttar Pradesh considering before the Independence of India?
Answer: Govind Ballabh Pant (11 Years 13 Days)

List Of Chief Minister Of Uttar Pradesh


No.Chief MinisterTerm InTerm OutParty
1Govind Ballabh Pant
(Bareilly)
26 Jan 195027 Dec 1954INC
2Sampurnanand
(Varanasi South)
28 Dec 195406 Dec 1960INC
3Chandrabhanu Gupta[1]
(Ranikhet South)
07 Dec 196001 Oct 1963INC
4Sucheta Kripalani
(Menhdawal)
02 Oct 196313 Mar 1967INC
Chandrabhanu Gupta[2]
(Ranikhet)
14 Mar 196702 Apr 1967INC
5Chaudhary Charan Singh[1]
(Chhaprauli)
03 Apr 196725 Feb 1968BKD
~President’s Rule25 Feb 196826 Feb 1969
Chandrabhanu Gupta[3]
(Ranikhet)
26 Feb 196917 Feb 1970INC
Chaudhary Charan Singh[2]
(Chhaprauli)
18 Feb 197001 Oct 1970BKD
~President’s Rule01 Oct 197018 Oct 1970
6Tribhuvan Narain Singh18 Oct 197018 Oct 1970INC
(O)
7Kamalapati Tripathi
(Chandauli)
04 Apr 197112 Jun 1973INC
~President’s Rule13 Jun 197308 Nov 1973
8Hemwati Nandan Bahuguna
(Bara)
08 Nov 197329 Nov 1975INC
~President’s Rule30 Nov 197521 Jan 1976
9Narayan Dutt Tiwari[1]
(Kashipur)
21 Jan 197630 Apr 1977INC
~President’s Rule30 Apr 197723 Jun 1977
10Ram Naresh Yadav
(Nidhauli Kalan)
23 Jun 197727 Feb 1979JP
11Babu Banarasi Das
(Hapur)
28 Feb 197917 Feb 1980JP
~President’s Rule17 Feb 198009 Jun 1980
12Vishwanath Pratap Singh
(Tindwari)
09 Jun 198018 Jul 1982INC
13Sripati Mishra
(Isauli)
19 Jul 198202 Aug 1984INC
Narayan Dutt Tiwari[2]
(Kashipur)
03 Aug 198424 Sep 1985INC
14Vir Bahadur Singh
(Paniyara)
24 Sep 198524 Jun 1988INC
Narayan Dutt Tiwari[3]
(Kashipur)
25 Jun 198805 Dec 1989INC
15Mulayam Singh Yadav[1]
(Jaswantnagar)
05 Dec 198924 Jun 1991JD
16Kalyan Singh[1]
(Atrauli)
24 Jun 199106 Dec 1992BJP
~President’s Rule06 Dec 199204 Dec 1993
Mulayam Singh Yadav[2]
(Jaswantnagar)
04 Dec 199303 Jun 1995SP
17Mayawati[1]03 Jun 199518 Oct 1995BSP
~President’s Rule18 Oct 199521 Mar 1997
Mayawati[2]
(Harora)
21 Mar 199721 Sep 1997BSP
Kalyan Singh[2]
(Atrauli)
21 Sep 199712 Nov 1999BJP
18Ram Prakash Gupta
(MLC)
12 Nov 199928 Oct 2000BJP
19Rajnath Singh
(Haidergarh)
28 Oct 200007 Mar 2002BJP
~President’s Rule08 Mar 200203 May 2002
Mayawati[3]
(Harora)
03 May 200229 Aug 2003BSP
Mulayam Singh Yadav[3]
(Gunnaur)
29 Aug 200313 May 2007SP
Mayawati[4]
(MLC)
13 May 200715 Mar 2012BSP
20Akhilesh Yadav
(MLC)
15 Mar 201219 Mar 2017SP
21Yogi Adityanath
(MLC)
19 Mar 2017IncumbentBJP
Acronyms:
1) INC: Indian National Congress
2) BKD: Bharatiya Kranti Dal
3) INC(O): Indian National Congress (O)
4) JP: Janata Party
5) JD: Janata Dal
6) BJP: Bharatiya Janata Party
7) SP: Samajwadi Party
8) BSP: Bahujan Samaj Party

Related: List Of Union Council Of Ministers (Name And Portfolio 2021)


111. Who held the post of Chief Minister of Uttar Pradesh for the shortest period?
Answer: Chandra Bhanu Gupta (19 Days)

112. Who Appoints the Chief Minister of Uttar Pradesh?
Answer: The Governor of Uttar Pradesh

113. What is the Type of Government in Uttar Pradesh?
Answer: Bicameral

114. Who has the right to dissolve the Legislative Assembly at any time in Uttar Pradesh?
Answer: The Governor of Uttar Pradesh

115. What is the Full-Form of UPLA?
Answer: Uttar Pradesh Legislative Assembly

116. Where is Tajmahal Located?
Answer: Agra (Uttar Pradesh)

117. Where was the Indian Mutiny when the First War of Independence of 1857 started?
Answer: Meerut

118. When did the Kakori Conspiracy case in Uttar Pradesh happen?
Answer: August 9, 1925

119. Where is the Ashoka Pillar located?
Answer: Sarnath (Uttar Pradesh)

120. Where is the National Emblem of India (Lion Capital)?
Answer: Sarnath Museum near Varanasi


Read: List Of All Indian Banks And Their Taglines


121. What is the name of Agra’s world-famous Sweet?
Answer: Petha

122. How many Constituencies does Uttar Pradesh have?
Answer: 404 Constituencies

123. Which City was the Old Capital of Uttar Pradesh?
Answer: Allahabad

124. Which is the Second Largest Rice producing state in India?
Answer: Uttar Pradesh

125. Which season Mustard is grown in Uttar Pradesh?
Answer: Rabi Season

126. How is the Maximum part of Irrigation done in Uttar Pradesh?
Answer: Canals (Tube Well Irrigation System)

127. Which is the Longest Canal in Uttar Pradesh?
Answer: Sharda Canal

128. From which River is the Agra Canal drawn?
Answer: Yamuna River

129. To which age do the Ancient sites of Sarai Nahar Rai, Morhana Pahar, and Lekkahia in Uttar Pradesh belong?
Answer: Mesolithic Age

130. Where is the Oldest Evidence of Rice Cultivation in the world found in Uttar Pradesh?
Answer: Koldihwa


Related: 260+ Odisha Gk Multiple Choice Questions For OPSC


131. Where was the Earliest Evidence of the use of Pottery found in Uttar Pradesh?
Answer: Chopani-Mando

132. Where was Gautam Buddha’s First Sermon delivered?
Answer: Sarnath

133. Who was the Architect of the Taj Mahal?
Answer: Ustad Ahmad Lahouri and Ustad Isa

134. Where is the largest Footwear Manufacturing Hub in India?
Answer: Agra

135. On which river is the Rani Laxmibai Dam Project under Construction?
Answer: Betwa River

136. Which Mughal Emperor completed the Tomb of Akbar in Sikandra?
Answer: Jahangir

137. Which Districts in Uttar Pradesh are close to Nepal Border?
Answer:
1) Bahraich
2) Balrampur
3) Lakhimpur Kheri
4) Maharajganj
5) Pilibhit
6) Sidhharthnagar
7) Sravasti

138. Which Two Districts in Uttar Pradesh touches the boundary of Delhi?
Answer: Gautam Buddha Nagar and Ghaziabad

139. How many States does Uttar Pradesh share its Border?
Answer: Nine States
1) West: Rajasthan
2) Northwest: Haryana, Himachal Pradesh, and Delhi
3) North: Uttarakhand
4) East: Bihar
5) South: Madhya Pradesh
6) Southeast: Jharkhand and Chhattisgarh

140. How many Union Territories does Uttar Pradesh share its Border?
Answer: One (Delhi)

141. Which Districts of Uttar Pradesh are close to the Boundary of Rajasthan?
Answer: Agra and Mathura

142. Which River flows between the boundary of Haryana and Uttar Pradesh?
Answer: Yamuna River

143. Which Ashokan Pillar has been adopted as the National Emblem of India?
Answer: The Lion Pillar of Sarnath

144. Which Place was the Capital of the Mughal Empire?
Answer: Agra

145. Which Mughal King built Fatehpur Sikri and Agra Fort?
Answer: Akbar


Related: List Of City Name Changes In India- A Complete List


146. What are the three Distinct Hypsographical Regions of Uttar Pradesh?
Answer:
1) The Gangetic Plain in the Center
2) The Shivalik Foothills and Terai in the North
3) The Vindhya Hills and Plateau in the South

147. Where is the famous Buland Darwaza located?
Answer: Fatehpur Sikri (Uttar Pradesh)

148. Where is the palace of Queen Jodha Bai located?
Answer: Fatehpur Sikri

149. What was the Capital City of the Mahajanapada Vatsa?
Answer: Kausambi

150. When did Babur take over Agra city?
Answer: 1526 AD

Ministers Portfolio Of Uttar Pradesh


No.MinisterPortfolio
1Yogi Adityanath
Chief Minister
1) Home
2) Jail
3) Revenue
4) Housing & Urban Planning
5) Food Security
6) Mining
7) Flood Control
8) Tax Management
9) General Administration
10) State Property
11) Administrative Reform
12) Consumer Protection
13) Departments not allotted to any Minister
2Keshav Prasad Maurya
Deputy Chief Minister
1) Public Works Department
2) Food Processing
3) Entertainment Tax
4) Public Labour Department
3Dr. Dinesh Sharma
Deputy Chief Minister
1) Secondary and Higher Education
2) Science and Technology
3) Electronics
4) Department of Information Technology
4Surya Pratap Shahi1) Agriculture
2) Agriculture Education
3) Agriculture Research
5Suresh Khanna1) Legislative Affairs
2) Urban Development
3) Sahari Samgra Vikas
6Swami Prasad Maurya1) Labour and Service Planning
2) Urban Employment
3) Poverty Alleviation
7Satish MahanaIndustrial Development
8Suresh KhannaFinance
10Dara Singh Chauhan1) Forest & Environment
2) Zoos
11Dharampal SinghIrrigation
12S.P. Singh Baghel1) Livestock
2) Minor Irrigation
3) Fisheries
13Satyadev Pachauri1) Khadi
2) Rural Industry
3) Resham
4) Textile Industry
5) Small & Medium Enterprises
6) Exports Encouragements
14Ramapati Shastri1) Social Welfare
2) SC & ST Welfare
15Jai Pratap Singh1) Excise
2) Liquor Prohibition
16Om Prakash Rajbhar1) Backward Classes Welfare
2) Disabled People Development
17Brijesh Pathak1) Law & Justice
2) Additional Energy Resources
3) Political Pension
18Laxmi Narayan Chaudhary1) Dairy Development
2) Religious Works & Culture
3) Minority Welfare
19Chetan Chauhan1) Sports & Youth Welfare
2) Commercial Education
3) Skill Development
20Shrikant SharmaPower
21Rajendra Pratap SinghRural Electricity Service
22Siddharth Nath SinghHealth
23Mukut Bihari VermaCooperative
24Ashutosh TandonTechnological and Medical Education
25Nand Kumar NandiDepartment of Civil Aviation

Minister Of State (Independent Charge)


No.MinisterPortfolio
1Ravindra Jaiswal1) Department of Stamp
2) Court Fee
3) Registration
2Suresh Rana1) Sugarcane Development
2) Sugar Mills
3) Industrial Development
3Upendra Tiwari1) State Water Compensation
2) Land Development
3) Water Resources
4) Barren Land Development
5) Forest & Environment
6) Uddyan and Cooperatives
4Mahendra Singh1) Rural Development
2) Samagra Rural Development
3) Health Care
5Ashok Katariya1) Transport
2) Parliamentary Affairs
6Bhupendra Singh Chaudhary1) Panchayati Raj
2) Public Works Department
7Dharam Singh Saini1) Medicine
2) Contingency Grant
3) Rehabilitation
8Anil Rajbhar1) Soldier’s Welfare
2) Food Processing
3) Home Guards
4) Regional Security Force
5) Civil Security
9Swati Singh1) NRI
2) Flood Control
3) Agriculture Import
4) Agriculture Marketing
5) Agriculture Foreign Trade
6) Women & Family Welfare
7) Maternity & Child Welfare

Minister Of State


No.MinisterPortfolio
1.Gulabo Devi1) Social Welfare
2) SC & ST Welfare
2.Jai Prakash Nishad1) Livestock & Fisheries
2) State Property
3) Urban Land
3.Archana Pandey1) Mining
2) Excise & Prohibition
4.Jai Kumar Singh Jaiki1) Jail
2) Civil Service Management
5.Atul Garg1) Fertiliser Supply
2) Rent Control
3) Consumer Protection
4) Food Security
6.Ranvendra Pratap Singh1) Agriculture
2) Agriculture Education
3) Agriculture Research
7.Neelkanth Tiwari1) Law & Justice
2) Information
3) Sports & Youth welfare
8.Mohsin Raza1) Science & Technology
2) Electronics
3) IT
4) Muslim waqf and Haj
9.Girish Chandra Yadav1) Urban Development
2) Rehabilitation
3) Abhav Sahayata
10.Baldev Olakh1) Minority Welfare
2) Agriculture
3) Agriculture (Mechanised)
11.Mannu KoriLabour Service Planning
12.Sandeep Singh1) Basic
2) Secondary, Higher, Professional
3) Medical Education
13.Suresh Pasi1) Housing
2) Commercial Education
3) Skill Development

Related: Council Of Ministers Of India (All 28 Indian States)


151. Which is the only district in Uttar Pradesh that touches the boundary of Chhattisgarh?
Answer: Sonbhadra District

152. When was the First Wildlife Sanctuary established in Uttar Pradesh?
Answer: 1957

153. What is the name of the First Wildlife Sanctuary of Uttar Pradesh?
Answer: Chandra Prabha Wildlife Sanctuary

154. Which Soil is the most Widespread soil In Uttar Pradesh?
Answer: Alluvial soil

155. As per the 2011 Census, what Percentage did Uttar Pradesh contributed to the Indian Population?
Answer: 16.16%

156. Which District in Uttar Pradesh has the lowest proportion of Scheduled Tribes?
Answer: Hathras (0.01%)

157. Which State Has the Highest Proportion of Scheduled Tribes?
Answer: Mizoram (94.5 %)

158. What are the other names of Prayagraj?
Answer: Allahabad, Illahabad, and Prayag

159. Which cities are included in the “Golden Triangle” of India Tourism?
Answer: Agra, Delhi, and Jaipur

160. What is the Full Form of NOIDA?
Answer: New Okhla Industrial Development Authority


Related: Indian States And Districts List With Administrative Division


161. When was the Uttar Pradesh Forest Corporation Act established?
Answer: 1974

162. Which is the Longest River of Uttar Pradesh?
Answer: Ganga

163. Through which District does Ganga enter into Uttar Pradesh?
Answer: Bijnor District

164. Through which District does Ganga leaves Uttar Pradesh?
Answer: Balliya District

165. Which River merges into the River Ganga at Prayagraj (Allahabad)?
Answer: Yamuna River

166. What is the other name of the River Gandak?
Answer: Narayani River

167. Where is the Night Safari Park situated in Uttar Pradesh?
Answer: Greater Noida

168. Which state has given the Highest Number of Prime Ministers?
Answer: Uttar Pradesh

169. Where is Amitabh Bachchan’s Birthplace?
Answer: Prayagraj

170. Where was the Great Hockey Player Dhyan Chand born?
Answer: Prayagraj

171. Which Nuclear Power Plant is in Uttar Pradesh?
Answer: Narora Atomic Power Station

172. How many Tiger Reserves are in Uttar Pradesh?
Answer: Three

173. Name the three Tiger Reserves of Uttar Pradesh?
Answer:
1) Amangarh Tiger Reserve
2) Dudhwa Tiger Reserve
3) Pilibhit Tiger Reserve

174. Who was the First Governor of Uttar Pradesh?
Answer: Sarojini Naidu

175. When was Agra Presidency separated from Bengal Presidency?
Answer: 1833

176. When was the Presidency of Agra established?
Answer: 14 November 1834

177. In which District is Mango Cultivation not done in Uttar Pradesh?
Answer: Agra District

178. Which is the Largest District of Uttar Pradesh?
Answer: Lakhimpur Kheri

179. Which Year was the Central Drug Research Institute (CDRI) established in Uttar Pradesh?
Answer: 1951

180. Who was the first Chief Justice of Allahabad High Court?
Answer: Sir Walter Morgan


Related: GK Questions And Answer On Indian Rivers


181. When was Allahabad High Court established?
Answer: 1950

182. How many High Courts are in Uttar Pradesh?
Answer: One (Allahabad High Court)

183. Who was appointed as the Lokayukta of Uttar Pradesh on 16 December 2015 by the Supreme Court of India?
Answer: Virendra Singh

184. In which District is Narora Atomic Power Station located?
Answer: Bulandshahar District

185. Where is the Bharat Kala Bhawan located?
Answer: Varanasi

186. Which Flower is recognized as the State Flower of Uttar Pradesh?
Answer: Palash

187. Which is the State Animal of Uttar Pradesh?
Answer: Swamp Deer 

188. When did the British annex Oudh?
Answer: 7 February 1856 (by Lord Dalhousie)

189. Which Railway Station has the World’s Longest Railway Platform?
Answer: Gorakhpur Junction Railway Station

190. Who was the Chief Minister of Uttar Pradesh in 1990?
Answer: Mulayam Singh Yadav


Related: List Of European Countries And Their Capitals With PDF


191. Who was the Chief Minister of Uttar Pradesh in 1992?
Answer: Kalyan Singh

192. Who was the Chief Minister of Uttar Pradesh in 2001?
Answer: Rajnath Singh

193. Who was the Chief Minister of Uttar Pradesh in 1952?
Answer: Govind Ballabh Pant

194. Who was the Chief Minister of Uttar Pradesh in 1974?
Answer: Hemwati Nandan Bahuguna

195. When was the Second President’s Rule imposed?
Answer: 1 October 1970 – 18 October 1970

196. For how many was the Second President’s Rule imposed?
Answer: 17 Days

197. Where is Lal Bahadur Shastri International Airport located?
Answer: Varanasi

198. How many Airports are in Uttar Pradesh?
Answer: Seven

199. What is the IATA of Chaudhary Charan Singh International Airport?
Answer: LKO

200. When was Urdu declared as the Second Official Language of Uttar Pradesh?
Answer: 1989

Airports Of Uttar Pradesh


No.AirportCategoryIATA
1Agra AirportDomesticAGR
2Allahabad AirportDomesticIXD
3Chaudhary Charan Singh International AirportInternationalLKO
4Gorakhpur AirportDomesticGOP
5Hindon AirportDomesticHDX
6Kanpur AirportDomesticKNU
7Lal Bahadur Shastri International AirportInternationalVNS

Read: List Of All Commercial Airports In India (Updated 2021)


201. Where is Chandrasekhar Independence University located?
Answer: Kanpur

202. Which District is Nawabganj Bird Sanctuary located in?
Answer: Unnao District

203. What is the term given for the meeting point of Ganga River and Yamuna River?
Answer: Triveni Sangam

204. What is the length of the Nationalized Metal road in Uttar Pradesh?
Answer: 22,000 Km

205. When was NOIDA set up?
Answer: 1976

206. Where is the largest Sugar Mill in Asia located?
Answer: Khatauli (Uttar Pradesh)

207. When was MGNREGA launched in Uttar Pradesh?
Answer: 1 April 2008

208. Which mills are largely found in Uttar Pradesh?
Answer: Sugar Mills

209. When was Yogi Adityanath elected as the Chief Minister of Uttar Pradesh?
Answer: 19 March 2017

210. What is the Pin Code of Agra Chowk?
Answer: 282003

211. Who were the 8 Prime Ministers of Uttar Pradesh?
Answer:
1) Atal Bihari Vajpayee
2) Chandra Shekhar
3) Charan Singh
4) Indira Gandhi
5) Jawaharlal Nehru
6) Lal Bahadur Shastri
7) Rajiv Gandhi
8) Vishwanath Pratap Singh

Read More

Advertisement

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here