220+ Uttarakhand GK Questions And Answers For UKPSC 2022

Uttarakhand Gk Questions And Answers

Last Updated: 24 April 2022

Are you looking for Uttarakhand GK Questions and Answers?

You came to the best Website on the internet, but first, let me ask you 2 Simple Questions!

Are you from Uttarakhand?

If Yes, You’ll be fascinated to read many new facts about your beautiful state?

If No, You’ll have fun reading all the Questions and Answer with Quizzes to Test Your IQ.

In this article, You’ll find Uttarakhand GK Questions and Answers that will help you to sit for Competitive Exams like UKSSSC, UKPSC, UPSC State Exams, and also for boosting your Knowledge.

Test your knowledge of the Beautiful Indian State Uttarakhand with many Interesting Topics

Uttarakhand GK Questions And Answers


Etymology


1. Which language is the Word “Uttarakhand” derived from?

Answer: Sanskrit

2. What is the meaning of the Word “Uttarakhand”?

Answer: Uttara (उत्तर) means ‘North’ and Khaṇḍa (खण्ड) means ‘Land’, So Uttarakhand means Northern Land.

3. What was Uttarakhand formerly known as?

Answer: Uttaranchal

4. Which Political Party gave the name “Uttaranchal”?

Answer: Bharatiya Janata Party

5. Which President signed the bill passed by Parliament for renaming Uttaranchal to Uttarakhand?

Answer: A. P. J. Abdul Kalam

History Of Uttarakhand


1. When was Uttaranchal carved out of Uttar Pradesh?
Answer: November 9, 2000

2. When was Uttaranchal renamed Uttarakhand?
Answer: 1 January 2007

3. Which is the 27th State of India?
Answer: Uttarakhand

4. During which period did the Uttarakhand Region was consolidated under the Garhwal Kingdom in the West and the Kumaon Kingdom in the East?
Answer: Medieval Period

5. When did the Rampur Tiraha firing case take place?
Answer: 1994

6. What is the Literal meaning of Devbhumi?
Answer: The Land of the Gods

7. Which College was renamed as IIT Roorkee?
Answer: Thomason College of Civil Engineering

8. Which Political Party used the term “Uttaranchal” when they led the Central and Uttar Pradesh State Government?
Answer: Bharatiya Janata Party (BJP)

9. When was the Uttar Pradesh Reorganisation Act Signed?
Answer: 1 August 2000

10. Which President signed the Uttar Pradesh Reorganisation Act for a separate state of Uttaranchal from Uttar Pradesh?
Answer: Kocheril Raman Narayanan

11. What is the Color of the flag of the Kingdom of Kumaon?
Answer:
Red and White

12. What is the Color of the flag of the Kingdom of Garhwal?
Answer:
Green and White

13. When did the devastating “Himalayan Tsunami” occur in Uttarakhand?
Answer: June 2013

14. When did the Chipko Movement take place in Uttarakhand?
Answer: 1970s

15. Why did the English Rock Band “The Beatles” travel to Rishikesh in 1968?
Answer: Transcendental Meditation


Related: Ladakh Static GK Questions And Answers (Union Territory)


Geography Of Uttarakhand


1. What is the Area rank of Uttarakhand?
Answer: 19th

2. What is the Total Area of Uttarakhand?
Answer: 53,483 km2

3. Which Country is comparable with the size of Uttarakhand?
Answer: Bosnia and Herzegovina (51,129 km2)

4. What is the Summer Capital of Uttarakhand?
Answer: Gairsain

5. What is the Winter Capital of Uttarakhand?
Answer: Dehradun

6. Which Country is east of Uttarakhand?
Answer: Nepal

7. Where is the Indian Military Academy situated?
Answer: Dehradun

8. Which Place in Uttarakhand is also known as Small Kashmir?
Answer: Pithoragarh

9. Where is Tiffin Top located in Uttarakhand?
Answer: Nainital

10. Which is the Highest Mountain in Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi (7,816 m)

11. Where is the Judicial Capital of Uttarakhand?
Answer: Nainital

12. Which is the oldest National Park in India?
Answer: Corbett National Park

13. Which is the UNESCO World Heritage Site in Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks

14. Which is the Lowest Land Point in Uttarakhand?
Answer: Sharda Sagar Reservoir

15. Which Country does Uttarakhand share its border?
Answer: China and Nepal

16. How many Wildlife Sanctuaries are in Uttarakhand?
Answer: 7 (Seven)

17. Which place is known as the Yoga Capital of the World?
Answer: Rishikesh

18. Which is the Largest Glacier in Uttarakhand?
Answer: Gangotri Glacier

19. Where does the Pindar River Join the Alaknanda River?
Answer: Karnaprayag

20. Name the Biosphere Reserve of Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi Biosphere Reserve


Related: Quiz On Geography Of India And The World (UPSC Syllabus)


Government And Politics


1. Which Type of Legislature does Uttarakhand have?
Answer: Unicameral

2. When was Uttarakhand’s Legislative Assembly Founded?
Answer: 14 February 2002

3. How many seats are in Uttarakhand Vidhan Sabha?
Answer: 70

4. When was the last election held in Uttarakhand?
Answer: 15 February 2017

5. Which party won the first Interim Assembly of Uttarakhand?
Answer: Bharatiya Janata Party

6. Which party won the 3rd Assembly of Uttarkhand?
Answer: Indian National Congress

7. How many Rajya Sabha Seats does Uttarkhand have?
Answer: 3 Seats

8. How many Lok Sabha Seats does Uttarkhand have?
Answer: 5 Seats

9. How many MLAs are in Uttarakhand Legislative Assembly?
Answer: 70 members

10. Which are the only Two Political Parties that have dominated Politics in Uttarakhand?
Answer: Indian National Congress and Bharatiya Janata Party

Chief Ministers And Governors


1. How many Chief Ministers have served Uttarakhand since its formation on 9 November 2000 till 2022?
Answer: 10 (Ten)

2. Who was the first Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Nityanand Swami

3. When was the first President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 27 March 2016 – 21 April 2016 (25 days)

4. How many Total Days was President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 44 Days

5. How many times did Harish Rawat serve as the Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: 3 Times

6. Who was the First Governor of Uttarakhand?
Answer: Surjit Singh Barnala

7. Who was elected as the Governor of Uttarakhand on 26 August 2018?
Answer: Baby Rani Maurya

8. Who is the 5th Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Ramesh Pokhriyal

9. Which Political Party did Narayan Datt Tiwari belong to?
Answer: Indian National Congress

10. Who was elected as the Chief Minister of Uttarakhand on 18 March 2017?
Answer: Trivendra Singh Rawat

11. When was the second President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 22 April 2016 – 11 May 2016 (19 days)

12. Who is the 6th Governor of Uttarakhand?
Answer: Krishan Kant Paul

13. Who is the One Day Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Harish Rawat (21 April 2016 – 22 April 2016)

14. From which Constituency is Trivendra Singh Rawat elected?
Answer: Doiwala

15. Who is the first Woman Governor of Uttarakhand?
Answer: Margaret Alva

16. Who is the 9th Chief Minister of Uttarkhand?
Answer:
Tirath Singh Rawat

17. Which Chief Minister of Uttarakhand was elected on 4th July 2021?
Answer:
Pushkar Singh Dhami

18. Which Chief Minister of Uttarakhand served the office for one day?
Answer:
Harish Rawat (21 April 2016-22 April 2016)

19. Who is the present Governor of Uttarakhand as of 2022?
Answer:
Gurmit Singh (Since 15 September)

20. When did CM Pushkar Singh Dhami take oath for his second term as Chief Minister of Uttarakhand?
Answer:
23 March 2022

21. In which Assembly election Pushkar Singh Dhami was re-elected as the Chief Minister of Uttarakhand?
Answer:
5th Assembly


Related: List Of First Chief Minister Of All Indian States


List Of Chief Ministers Of Uttarakhand


No.Chief MinisterTerm InTerm OutParty
1Nityanand Swami09 Nov 200029 Oct 2001BJP
2Bhagat Singh Koshyari30 Oct 200101 Mar 2002BJP
3Narayan Datt Tiwari
(Ramnagar)
02 Mar 200202 Mar 2002INC
4Bhuwan Chandra Khanduri[1]
(Dhumakot)
07 Mar 200726 Jun 2009BJP
5Ramesh Pokhriyal
(Thalisain)
27 Jun 200910 Sep 2011BJP
Bhuwan Chandra Khanduri[2]
(Dhumakot)
11 Sep 201113 Mar 2012BJP
6Vijay Bahuguna
(Sitarganj)
13 Mar 201231 Jan 2014INC
7Harish Rawat[1]
(Dharchula)
01 Feb 201427 Mar 2016INC
~President’s Rule27 Mar 201621 Apr 2016
Harish Rawat[2]
(Dharchula)
21 Apr 201622 Apr 2016INC
~President’s Rule22 Apr 201611 May 2016
Harish Rawat[3]
(Dharchula)
11 May 201618 Mar 2017INC
8Trivendra Singh Rawat
(Doiwala)
18 Mar 201710 Mar 2021BJP
9Tirath Singh Rawat10 Mar 202104 Jul 2021BJP
10Pushkar Singh Dhami
(Khatima)
04 July 2021incumbentBJP

Related: 100 Indian Army Interview Questions And Answers You Must Know


Cabinet Ministers Of Uttarakhand


No.MinisterPortfolioParty
1Pushkar Singh Dhami
(Chief Minister)
1) Confidential (Council of Ministers)
2) Home
3) Finance
4) Personnel and Intelligence
5) Rural Development
6) Technical Education
7) Information
8) Rural Works
9) Rural Roads and Drainage
10) Civil Aviation
11) Energy
12) Renewable Energy
13) Planning
14) Family Welfare
15) Disaster Management
16) Revenue
17) Veterans Welfare
18) Paramilitary Welfare
19) External Aided Programmes
20) Prisons
21) Civil Defence and Homeguards
22) Consolidation in Hills Villages
23) Industrial Development (Mining)
24) Khadi and Village Industries
25) Food and Civil Supplies
26) Food Processing
27) Information Technology
28) Science and Technology
29) Bio-Technology
30) Secretariat Administration
31) General Administration
32) Justice
33) State Estate
34) Excise
35) Medical Health and Medical Education
36) Micro, Small, and Medium Scale Enterprises
37) Personnel and All India Services Establishment
38) Vigilance, Good Governance, Corruption Eradication, and Public Services
BJP
2Satpal Maharaj
(Chaubattakhal)
1) Public Works Department
2) Panchayati Raj
3) Rural Development
4) Tourism
5) Minor Irrigation
6) Culture
7) Watershed Management
8) India-Nepal River Projects
9) Irrigation
10) Charity
BJP
3Premchand Aggarwal
(Rishikesh)
1) Finance
2) Trade Tax
3) Urban Development
4) Accommodation
5) Census
6) Reorganization
BJP
4Ganesh Joshi
(Mussoorie)
1) Agricultural Marketing
2) Agricultural Processing
3) Agricultural Education
4) Plantation and Horticulture
5) Silk Development
BJP
5Dhan Singh Rawat
(Srinagar)
1) Primary Education
2) Secondary Education
3) Cultural Education
4) Cooperative
5) Higher Education
6) Medical Health
7) Medical Education
BJP
6Subodh Uniyal
(Narendranagar)
1) Forest
2) Elections
3) Technical Education
4) Language
BJP
7Rekha Arya
(Someshwar)
1) Women and Child Development
2) Sports
3) Youth Welfare
4) Food Civil & Supplies
5) Consumer Affairs
BJP
8Chandan Ram Das
(Bageshwar)
1) Social Welfare
2) Minority Affairs
3) Transportation
4) Small and Micro Medium Enterprises
5) Khadi and Village Industries
6) Student Welfare
BJP
9Saurabh Bahuguna
(Sitarganj)
1) Animal Husbandry
2) Milk Development
3) Fisheries
4) Sugarcane Development
5) Sugar Industry
6) Protocol
7) Skill Development
8) Employment
BJP

Divisions, Districts, And Subdivisions


1. How many Divisions are in Uttarakhand?
Answer: Two

2. Which are the Two Divisions of Uttarakhand?
Answer: Garhwal and Kumaon

3. How many Districts are in Uttarakhand?
Answer: 13 (Thirteen)

4. Which is the largest District of Uttarakhand?
Answer: Chamoli (8,030km2)

5. How many Districts are in Garhwal Division?
Answer: 7 (Seven)

6. In which District does the Confluence of Alaknanda and Mandakini River take place?
Answer: Rudraprayag District

7. Which District is Rajaji National Park located in?
Answer: Haridwar, Dehradun, and Pauri Garhwal

8. Haridwar District falls in which Division?
Answer: Garhwal

9. Bageshwar District falls in which Division?
Answer: Kumaon

10. Which Districts of Uttarakhand Borders Nepal?
Answer: Pithoragarh, Champawat, and Udham Singh Nagar

11. How many new districts were declared by then Chief Minister Ramesh Pokhriyal on 15 August 2011 that is yet to be officially formed?
Answer: Four (Didihat, Kotdwar, Ranikhet, and Yamunotri)

12. Which is the most Populous District of Uttarakhand?
Answer: Haridwar

13. Which district of Uttarakhand has the highest literacy rate?
Answer: Dehradun

14. Where is the Headquarters of the Chamoli District?
Answer: Gopeshwar

15. Which is the Smallest District of Uttarakhand?
Answer: Champawat (1,781 km2)

Demography Of Uttarakhand


Statistics as per the 2011 Census of India

1. What is the name of the Native people of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhandi

2. According to the 2011 Census of India, Which Gender is more in number in Uttarakhand?
Answer: Males

3. What is the percentage of the population living in rural areas?
Answer: 69.77%

4. What is the Rank of Uttarakhand as the most populous state of India?
Answer: 21st

5. What is the Density of Uttarakhand?
Answer: 189/km2

6. How many males were recorded in the 2011 Census of India?
Answer: 5,137,773

7. How many females were recorded in the 2011 Census of India?
Answer: 4,948,519

8. What is the GDP Per capita of 2018–19 in Uttarakhand?
Answer: ₹198,738

9. What is the Gender Ratio of Uttarakhand in 2011?
Answer: 963 Females per 1000 Males

10. What is the Crude Birth Rate in Uttarakhand?
Answer: 18.6


Related: The Indian States And Districts List With Administrative Divisions (2022)


Economy Of Uttarakhand


1. How was the Gross State Domestic Product (GSDP) from FY2005 to FY2012?
Answer: Doubled

2. How was the Per Capita Income in Uttarakhand in FY 2018–19?
Answer: Higher than the National Average

3. Which is the most significant sector of the Economy of Uttarakhand?
Answer: Agriculture

4. What is the main Cash Crop of Uttarakhand?
Answer: Sugarcane

5. What is the Rank of Uttarakhand as the fastest-growing state in India?
Answer: Second

Symbols Of Uttarakhand


1. What is the Emblem Of Uttarakhand?
Answer: Diamond Shield

2. What is the Motto Of Uttarakhand?
Answer: Satyameva Jayate (“Truth Alone Triumphs”)

3. What is the Anthem Of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhand Devabhumi Matribhumi

4. When is Uttarakhand Day Celebrated?
Answer: 9 November 2000

5. What is the Official Language of Uttarakhand?
Answer: Hindi

6. Which is the State Mammal of Uttarakhand?
Answer: Alpine Musk Deer

7. Which is the State Bird of Uttarakhand?
Answer: Himalayan Monal

8. Which is the State Butterfly of Uttarakhand?
Answer: West Himalayan Common Peacock

9. What is the State Flower of Uttarakhand?
Answer: Brahma Kamal

10. What is the State Sport of Uttarakhand?
Answer: Football

11. What is the meaning of Devabhumi Matribhumi?
Answer: Land of the Gods, O Motherland


Related: State Symbols Of 28 Indian States And 8 Union Territories


Rivers, Flora, And Fauna


1. Which are the two most important rivers in Hinduism that originate from the glaciers of Uttarakhand?
Answer: Ganges at Gangotri and Yamuna at Yamunotri

2. Which River passes through Rishikesh?
Answer: Ganga

3. Where in Uttarakhand is Jim Corbett National Park located?
Answer: Nainital

4. Where is the “Song River” located?
Answer: Dehradun

5. Which is the Highest Dam in India?
Answer: Tehri Dam

6. Which river is Tehri Dam located in?
Answer: Bhagirathi River

7. Which is the largest lake in the region of Kumaon?
Answer: Bhimtal Lake

8. Which River passes through the Valley of Flowers?
Answer: Pushpawati River

9. At Devprayag the Alaknanda River meets with which River and takes the name Ganga?
Answer: Bhagirathi River

10. Which are the Panch Prayag?
Answer: Devprayag, Rudraprayag, Karnaprayag, Nandaprayag, Vishnuprayag


Related: GK Questions And Answer On Indian Rivers (For Competitive Exam)


Transportation Of Uttarakhand


1. What is the Full Form of UTC?
Answer: Uttarakhand Transport Corporation

2. What is the IATA of Jolly Grant Airport?
Answer: DED

3. Which Division of Uttarakhand has 2 Airports?
Answer: Kumaon

4. What is the Distance of National Highways in Uttarakhand?
Answer: 1,328 km

5. Which is the nearest Railway Station from Nainital?
Answer: Kathgodam

6. Which Zone is Roorkee Railway Station located in?
Answer: Northern Railway

7. What is the Distance of State Highways in Uttarakhand?
Answer: 1,543 km

8. When was Uttarakhand Transport Corporation founded?
Answer: 31 October 2003

9. What is the Vehicle registration Code of Uttarakhand?
Answer: UK

10. What is the IATA of Pantnagar Airport?
Answer: PGH

Tourism And Heritage Sites


1. Where is the Valley of Flowers National Park?
Answer: Uttarakhand

2. Which School in Uttarakhand is on the tentative list for World Heritage Sites?
Answer: Oak Grove School

3. Which Pilgrimage places include in Chota Char Dham?
Answer: Badrinath, Kedarnath, Gangotri, Yamunotri

4. What is the meaning of Haridwar?
Answer: Gateway to the God

5. How many National Parks are in Uttarakhand?
Answer: 6 National Parks

6. Which is the Largest National Park in Uttarakhand?
Answer: Gangotri National Park

7. How far is Jim Corbett National Park from Dehradun?
Answer: 163 km

8. When were the Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks were on the UNESCO World Network of Biosphere Reserves?
Answer: 2004

9. How many Interconnected Groups of freshwater lakes are in Sattal?
Answer: 7 (Seven)

10. Which river flows through Jim Corbett?
Answer: Ramganga River


Related: 100+ General Knowledge Questions On Northeast India


Fairs And Festivals


1. Where is the Ramman festival held?
Answer: Saloor Dungra village

2. Where does the Kumbh Mela take place in Uttarakhand?
Answer: Haridwar

3. Which region in Uttarakhand celebrates the Kumauni Holi (कुमाँऊनी होली) which is a Historical and Cultural Celebration of the Hindu festival of Holi?
Answer: Kumaon

4. What is Ganga Dussehra also known as?
Answer: Gangavataran

5. Which festival was hosted in Haridwar from 14 January 2010 to 28 April 2010?
Answer: Purna Kumbh Mela

Dances, Music, And Famous Personalities


1. Langvir Nritya and Pandav Nritya Dances belong to which Indian State?
Answer: Uttarakhand

2. Name some Folk Dances of Uttarakhand?
Answer:
1) Barada Nati
2) Botiya
3) Cancheri
4) Chholiya
5) Chhopati
6) Dhurang
7) Jhora
8) Langvir Nritya
9) Pandav Nritya
10) Romala

3. Which famous folk singer from Kumaon is known for Nanda Devi Jagar & Rajula Malushahi Ballad?
Answer: Mohan Upreti

4. Which Song is fondly referred to as the Cultural Anthem of Uttarakhand?
Answer: Bedu Pako Baro Masa

5. Which Folk Artists of Uttarakhand titled his first album as “Burans”?
Answer: Narendra Singh Negi

6. Who was fondly called the “Bhishma Pitamaha of Uttarakhand folk music”?
Answer: Chander Singh Rahi

7. When did the famous Rock Band “The Beatles” come to Rishikesh?
Answer: February 1968

8. Where was Neha Kakkar born?
Answer: Rishikesh

9. Who is India’s only individual Olympic Gold Medalist, who was born in Dehradun?
Answer: Abhinav Bindra

10. Where was Bachendri Pal born?
Answer: Uttarkashi


Related: List Of Dances In India State Wise With GK On Folk Dances


Ethnic Groups, Languages, Religions, And Cuisine


1. What is the Official Language of Uttarakhand?
Answer: Hindi

2. Which State has the highest percentage of Brahmins?
Answer: Uttarakhand

3. Which Caste constitutes 2.89% of the population of Uttarakhand?
Answer: Scheduled Tribes

4. Which is the Second Official language of Uttarakhand?
Answer: Sanskrit

5. Which Plant is locally called “Kuttu” in Uttarakhand?
Answer: Buckwheat

6. Which 2 Indian States have Sanskrit as their Official Language?
Answer: Himachal Pradesh and Uttarakhand

7. Which is the Most popular Religion after Hinduism in Uttarakhand?
Answer: Islam

8. Which language is popularly Spoken in Uttarakhand other than Hindi?
Answer: Garhwali and Kumaoni

9. Name the Scheduled Tribes of Uttarakhand?
Answer: Jaunsari, Bhotiya, Tharu, Buksa, Raji, Jad and Banrawat

10. Which language is mostly spoken after Hindi in Uttarakhand?
Answer: Garhwali (23%)


Related: 260+ Odisha Gk Multiple Choice Questions For OPSC (2022)


Architecture And Crafts


1. How many Monuments of National Importance have been recognized by the Archaeological Survey of India in Uttarakhand?
Answer: 44 Monuments

2. Which District does Badrinath Group of Temples falls?
Answer: Chamoli

3. How many State Protected Monuments have been recognized by the Archaeological Survey of India in Uttarakhand?
Answer: 21 Monuments

4. Where is the Surya Temple?
Answer: Katarmal

5. Which State Protected Monument is in Bajinga?
Answer: Nanda Devi Group of Temples

6. Which State protected Monument is in Gopeshwar?
Answer: Vaitarni Group of Temples

7. Which Monument of National Importance is in Hanol?
Answer: Mahasu Devta Temple

8. Which District is the inscribed rock edicts of Ashoka located?
Answer: Dehradun

9. Which Bridge is located at Rishikesh?
Answer: Laxman Jhula and Ram Jhula

10. Which Bridge is larger between Laxman Jhula and Ram Jhula?
Answer: Ram Jhula

Education And Sports


1. Which IIT is in Uttarakhand?
Answer: Indian Institute of Technology Roorkee

2. Name the International Cricket Stadium in Uttarakhand?
Answer: Rajiv Gandhi International Cricket Stadium

3. Where is IIM in Uttarakhand?
Answer: Kashipur

4. When was the Indian Military Academy established?
Answer: 1932

5. Which is the Central University of Uttarakhand?
Answer: Hemvati Nandan Bahuguna Garhwal University

6. When was Doon University established?
Answer: 2005

7. Where are the IFS Freshers trained in Uttarakhand?
Answer: Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration

8. When was the Forest Research Institute in Dehradun established?
Answer: 1906

9. What is the Full Form of CAU?
Answer: Cricket Association of Uttarakhand

10. What is the Full Form of USFA?
Answer: Uttarakhand State Football Association


Related: Top 10 Oldest Schools In India (First School In 1715)


Temples And Devotional Places


1. In Which District are the Jageshwar Temples located?
Answer: Almora

2. Which is the highest Shiva Temple in the world?
Answer: Tungnath Temple

3. Where is the Kartik Swami Temple situated?
Answer: Rudraprayag District

4. Where are the remains of the sixteen Adi Badri Group of Temples located?
Answer: Adi Badri

5. Which State Protected Monument of Uttarakhand is located in Paithani?
Answer: Shiv Temple

Awards And Recipients


1 What is the highest Civilian Award of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhand Ratna

2. Which Indian actor of American descent was Awarded Padma Shri by the Government of India?
Answer: Thomas Beach Alter

3. Which Indian author of British descent was awarded the “Sahitya Academy Award” in 1992 for “Our Trees Still Grow in Dehra”?
Answer: Ruskin Bond

4. How many Persons were Awarded Padma Vibhushan from Uttarakhand?
Answer: 4 Persons
1) Binode Behari Mukherjee
2) Bhairab Datt Pande
3) Sunderlal Bahuguna
4) General Bipin Rawat

5. How many recipients received the Padma Vibhushan Award 2022 from Uttarakhand?
Answer:
1 (One)

6. Who is the recipient of the Padma Vibhushan Award 2022 from Uttarakhand?
Answer:
General Bipin Rawat (Posthumous) (Civil Service)

7. How many recipients received the Padma Shri Award 2022 from Uttarakhand?
Answer: 3 (Three)

8. Who were the recipients of the Padma Shri Award 2022 from Uttarakhand?
Answer:
1) Madhuri Barthwal (Art)
2) Basanti Devi (Social Work)
3) Vandana Kataria (Sports)

9. Who is the first recipient of the Padma Vibhushan Award from Uttarakhand?
Answer:
Sunderlal Bahuguna (2009)

10. Who is the first recipient of the Padma Bhushan Award from Uttarakhand?
Answer:
Mulk Raj Chopra (Civil Service) in 1967

11. Who is the first recipient of the Padma Shri Award from Uttarakhand?
Answer:
Sukhdev Pande (Literature & Education) in 1956

GK Questions And Answers Of Uttarakhand


1. Where is Uttarakhand High Court located?
Answer: Nainital

2. Who issued the Indian Forest Charter in 1855?
Answer: Lord Dalhousie

3. Which Director from Dehradun Directed the movie “Tiger Zinda Hai”?
Answer: Ali Abbas Zafar

4. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?
Answer: Mussoorie

5. Which Mountain Pass in Uttarakhand borders India and Tibet?
Answer: Mana Pass

6. Which lake in Uttarakhand is locally known as Mystery Lake?
Answer: Roopkund

7. What is the National River of India?
Answer: Ganges

8. Which Districts are connected by the Lakshman Jhula bridge in Rishikesh?
Answer: Tehri Garhwal and Pauri Garhwal

9. What is the name of the Lake in Nainital?
Answer: Naini Lake

10. Who killed the Champawat Tiger?
Answer: Jim Corbett

11. Name the 6 National Parks in Uttarakhand?
Answer:
1) Gangotri National Park
2) Govind Pashu Vihar National Park
3) Jim Corbett National Park
4) Nanda Devi National Park
5) Rajaji National Park
6) Valley of Flowers National Park

12. Who is the Third Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Narayan Datt Tiwari

13. Where is Sahasradhara falls in Uttarakhand?
Answer: Dehradun

14. Which States lie to the West of Uttarakhand?
Answer: Himachal Pradesh

15. What is the Power Generation capacity of the Koteshwar Dam located in Uttarakhand?
Answer: 400 MW

16. Which Pass connects Pithoragarh to Tibet?
Answer: Lipu-Lekh Pass

17. Does Uttarakhand have Lokayukta?
Answer:
No

Read More
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here