World History GK Questions And Answer (50+ Questions)

World History Gk Questions And Answer

Last Updated: 13 May 2022

World History General Knowledge Questions and Answers are always asked in competitive exams like UPSC, NDA, CDS, SSC, Railways, State PSC, and several other competitive exams.

These GK questions can be very helpful for exam preparation, interviews, and online test. Practice and read as much as you can, Wish you a bright future ahead.

World History GK Questions And Answer


1. Which Country did Greek Historian Herodotus call “Gift of the Nile“?

Answer: Egypt

2. When did Julius Caesar first invade Britain?

 Answer: August 26th, 55 BC

3. Where did the First Industrial Revolution start?

Answer: Great Britain

4. Longest River in the world?

Answer: River Nile

5. During the American Civil War, Who was the President of America?

Answer: Abraham Lincoln

6. Which Country had the First Women’s Institute?

Answer: Canada

7. Independence Day of the United States?

Answer: July 4, 1776

8. First president of the United States?

Answer: George Washington

9. Full name of Gandhi?

Answer: Mohandas Karamchand Gandhi

10. Who was the last Emperor of Rome?

Answer: Flavius Romulus Augustus

11. Who was the king during the French revolution?

Answer: Louis XVI

12. When did Alexander the Great serve as the king of Macedonia?

Answer: 336 BC

13. When was East India Company formed?

Answer: December 31, 1600

14. What is the name of the Autobiography of Adolf Hitler?

Answer: Mein Kampf

15. When did World War 1 start and ended?

Answer: 28 July 1914 – 11 November 1918

16. When did World War 2 start and ended?

Answer: 1 September 1939 – 2 September 1945

17. Who was the first King of India?

Answer: Chandragupta Maurya

18. When did Christopher Columbus discover America?

Answer: 1492

19. Who Discovered India?

Answer: Vasco Da Gama, May 20, 1498

20. What is the Revolt of the Netherlands called?

Answer: Eighty Years’ War (1568–1648)


Related: List Of Indian State Foundation Day With GK Questions

21. Who is the Father of History?

Answer: Herodotus

22. Who was the Emperor of Russia during the Russian revolution?

Answer: Tsar Nicholas II

23. Which Country started the first newspaper in the world?

Answer: China

24. Which civilization is considered the oldest civilization in the world?

Answer: Mesopotamia Civilization

25. When was Rome founded?

Answer: 21 April 753 BC

26. When did the Chinese Revolution take place?

Answer: 1948 – 1952

27. Which Country has the Oldest Dynasty still ruling?

Answer: Japan

28. In which Country did the first Marxist revolution take place?

Answer: Russia

29. Who authored the Declaration of Independence of the United States?

Answer: 5 people Authored the Declaration of Independence:
Benjamin Franklin
John Adams
Roger Sherman
Robert R. Livingston
Thomas Jefferson

30. Which civilization is River Euphrates and River Tigris associated with?

Answer: Mesopotamian civilization

31. Where did Renaissance start?

Answer: Florence (Italy)

32. When did Ancient Olympic Games first start?

Answer: 776 BC

33. What is the name of the first Roman Emperor?

Answer: Augustus (Full Name: Gaius Octavius Thurinus)

34. Who is considered the Master of Greek comedy?

Answer: Aristophanes

35.  Who is the Father of Modern Medicine?

Answer: Hippocrates

36. When did Marco Polo travel from Europe to Asia?

Answer: 1271–95

37. Who was the first person to sail around the world?

Answer: Ferdinand Magellan

38. Who Discovered the North Pole?

Answer: Robert Peary

39. When was Habeas Corpus Act was passed?

Answer: 1679

40. Independence Day of Sri Lanka?

Answer: 4 February 1948


Related: 100+ General Knowledge Questions On Northeast India

41. Independence Day of Bangladesh?

Answer: 26 March 1971

42. In which Country did Aztec Civilization was originated?

Answer: Mexico

43. In which Country did the First revolution of 1848 begin that led to a series of revolutions?

Answer: Italy

44. When was Brazil Discovered?

Answer: 1500

45. When did Boston Tea Party happen?

Answer: December 16, 1773,

46. In which period did American Revolution occur?

Answer: Between 1765 and 1783

47. Independence Day of Pakistan?

Answer: 14 August 1947

48. Who is known as Man of Blood and Iron?

Answer: Otto Von Bismarck

49. Who said, “Man is a Political Animal“?

Answer: Greek philosopher Aristotle

50. The Battle of Waterloo was fought in the Year?

Answer: 18 June 1815, in Belgium (It marked the final defeat of Napoleon Bonaparte)

Read More

Advertisement

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here